Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat miercuri, 20 ianuarie 2021, că anul acesta va fi lansat un nou program de ajutor de minimis pentru fermierii români.

„Un nou program gândesc colegii acum, legat de plante aromatice, pentru că am observat în deficitul balanței comerciale că și aceste plante, și aici înregistrăm un deficit comercial foarte mare, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de presă.

Fermierii români beneficiază de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) de subvenții pe hectar pentru plantele aromatice și medicinale. În cadrul Măsurii 11 Agricultură ecologică, Submăsura 11.1 – Sprijin pentru conversia la practicile și metodele de agricultură ecologică, Pachetul 5 Plante medicinale și aromatice aflate în conversia la agricultura ecologică, plata APIA pe hectar este în cuantum de  365 euro/ha/an.

Printre plantele aromatice pentru care se pot încasa subvenții APIA se numără lavanda, fenicul, menta, anasonul, coriandrul, cimbrul, leușteanul, șofranul, tarhonul etc.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.533