Aproximativ 1.000 de cercetători în fizică şi chimie şi ingineri din centre internaţionale renumite vor veni anual în oraşul Măgurele pentru a lucra în laboratorul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), care urmează să fie construit în spatele reactorului nuclear din localitate.

În acest context, în care laboratorul ELI-NP, implementat de Uniunea Europeană, va atrage numeroase oportunităţi, oraşul Măgurele trebuie să se dezvolte pe partea de construcţii civile, consideră Narcis Constantin, viceprimarul oraşului Măgurele. Acesta spune că un complex rezidenţial ridicat de un grup de investitori britanici a fost inaugurat la Măgurele, investiţia venind în contextul în care se preconizează că în câţiva ani oraşul va fi “Mecca oamenilor de ştiinţă” din toată lumea. Astfel, într-o jumătate de an, investitorii britanici au ridicat zece blocuri în ideea de a oferi locuinţe la preţuri rezonabile pentru savanţii care lucrează la Institutul pentru Fizica Pământului de la Măgurele şi pentru cei care vor fi angajaţi să facă studii la cel mai puternic laser din lume.

În total, investiţia de la Măgurele va fi de 293 de milioane de euro, bani proveniţi din fondurile structurale. Laboratorul de la Măgurele va fi dat în funcţiune în 2017, odată cu celelalte două laboratoare, din Cehia şi Ungaria.