A cincea ediție din acest an a campaniei de „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin“, demarată de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (CMN), în parteneriat cu specialiștii Institutului Oncologic din București, a avut loc sâmbătă, 24 martie, în orașul Măgurele. 31 de femei și-au făcut atunci testul Babeș-Papanicolau gratuit și au primit cele mai bune sfaturi despre evitarea leziunilor canceroase care le-ar putea curma viața la vârste tinere.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 446, ediția print
„Noi venim cu mare plăcere în ajutorul femeilor din Măgurele și din alte localități din jurul Bucureștiului. Sunt femei care spun că nu au făcut niciodată testul Papanicolau. De aceea, le încurajăm și le spunem să anunțe și vecinele și prietenele să vină să le recoltăm. Suntem încântați că putem să ajutăm femeile“, ne-a spus Mariana Stan, asistent medical în cadrul Institutului Oncologic București. De altfel, numeroși medici și asistenți specializați în ginecologie oncologică au dat curs și susțin asiduu proiectul prin care Ministerul Sănătății și Patriarhia Română luptă să salveze viața cât mai multor femei care, din cauza veniturilor mici, nu-și pot face investigațiile necesare. „Este extraordinar de bună această inițiativă, la superlativ. Toate femeile din lume ar trebui, să facă acest control periodic, preventiv. Am avut în familie context oncologic și pot spune că e mult mai bine să previi decât să tratezi“, ne-a mărturisit o femeie, beneficiară a campaniei de la Măgurele.
Doamnele au început să conștientizeze importanța testului Papanicolau
„Ceea ce ne bucură cel mai mult este faptul că unele doamne care nu au mai fost niciodată la un asemenea consult au ales să vină la noi și le-a fost efectuat pentru prima dată testul Babeș-Papanicolau. Ne bucurăm că pacientele au început să vină și spre Institutul Oncologic să facă acest test. După cum am mai spus, în anul 2017 nu s-a prezentat nicio femeie la examinare la Institutul Oncologic București. Însă, demararea colaborării dintre Patriarhia Română și Institutul Oncologic București (n.r. – în ianuarie 2018) a făcut ca, pe lângă cele aproximativ 500 de femei beneficiare ale acestei campanii, unele femei să meargă și la Institutul Oncologic. Este ecoul acestei campanii. Oamenii au început să afle despre noi și ne bucură acest lucru. Este esențial că femeile au început să conștientizeze cât de important este acest test Babeș-Papanicolau pentru viața lor“, ne-a explicat Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
Urmează să fie consultate femeile din Tâncăbești
Campania din orașul Măgurele, ca de altfel în toate celelalte localități, s-a desfășurat în condiții impecabile și datorită implicării preoților din comunitate, care au avut grijă ca doamnele și domnișoarele să afle din timp de acest program și să se prezinte la controale, cu toată încrederea. „Doamnele mi-au părut încântate după consult, ceea ce ne bucură, și pe viitor sperăm să mai veniți în orașul nostru și să mai susținem astfel de campanii. Este foarte util acest program, pentru că astfel putem preveni acest tip de cancer și pentru că trebuie să ne preocupăm de sănătatea noastră, a familiei, cunoscuților și prietenilor noștri. Iată, Biserica răspunde nevoilor oamenilor și răspunde foarte bine în acest demers pentru sănătate“, ne-a spus părintele diacon Ionel Porojan, de la Parohia Măgurele. Campania are rolul de a informa cât mai multe femei despre importanța efectuării periodice a testului Babeș-Papanicolau, singurul test care asigură depistarea leziunilor potențial canceroase în stadiul în care se vindecă. Acțiunea voluntarilor a fost organizată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru, duhovnicul Paraclisului CMN. Următoarea campanie de prevenire și depistare a cancerului de col uterin din Ilfov va avea loc sâmbătă, 6 aprilie, la Tâncăbești.