Cea de-a doua pasarelă pe care Primăria Snagov s-a angajat că o va monta în satul Tâncăbești, pentru traversarea în siguranță a DN1, va deveni funcțională până la sfârșitul lunii iulie, având în vedere că luni seară a început montarea ei, ne-a anunțat primarul comunei

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 459, ediția print

Așa cum a făcut-o și la începutul lunii aprilie, când a început montarea primei pasarele pietonale din satul Tâncăbești, pentru traversarea DN1, primarul comunei Snagov, Marian Oancea a subliniat importanța acestui proiect vital, ce are ca scop creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, prin reamplasarea a două pasarele pietonale. Prima pasarelă pietonală a fost inaugurată în luna aprilie a acestui an. A fost practic cadoul de Paște pe care autoritatea locală l-a făcut cetățenilor comunei Snagov. ”Acum, prin inaugurarea în scurt timp a celei de-a doua pasarele, după mai bine de un deceniu, în care zeci de oameni și-au pierdut viața sau au fost grav răniți în accidente rutiere, în dreptul satului Tâncăbești, din comuna Snagov, Drumul Național 1 va putea fi traversat în siguranță”, ne-a declarat primarul Marian Oancea.

Siguranța este pe primul plan

Mihai Greitaș, administratorul firmei Regitas Impex Srl, din Ilfov, constructorul care a realizat pasarela, ne-a declarat că, la fel ca în cazul primei pasarele, structura metalică a fost montată în noaptea de luni spre marți și nu a durat foarte mult. În schimb, lucrările de ancorare și securizare durează cel puțin o săptămână. Confecționarea efectivă a structurii metalice a pasarelei s-a realizat în atelierul constructorului, fiind vorba de mai multe piese pentru a căror realizare s-a lucrat aproximativ 60 de zile. Îmbinarea pieselor s-a făcut  pe DN1, la intersecția cu Perișul, la km 28,8, pentru prima pasarelă, iar cea de-a doua pasarelă a fost amplasată la Lăptărie, cum îi spun zonei cetățenii din Tâncăbești.

Reamintim că admi­nistrația locală se stră­du­iește din anul 2012 să repună pasarela pietonală care a fost distrusă în 2008, având în vedere multitudinea evenimentelor rutiere din zonă, multe dintre acestea ducând la pierderea de vieți omenești. Proiectul nu a putut fi realizat cu CNADNR, constructorii renunțând, unul câte unul. ”Primăria Snagov a fost nevoită să intervină. Prima pasarelă  a fost amplasată mai sus de locul unde a funcționat inițial, la intersecția cu Perișul, la km 28,8, decizia de amplasare fiind luată în urma consultărilor cu cetățenii. După amplasarea celei de-a doua pasarele pietonale, va putea funcționa și o stație STB, la Batozaru. În prezent, acest lucru nu este posibil deoarece avizul de la siguranța circulației nu poate fi acordat în lipsa unei treceri de pietoni, care nu este permisă la nivel. Cetățenii trebuie să vină la intersecția cu Perișul pentru a lua STB. Așadar, în final, vor fi 2 stații STB pe sens. Astfel sperăm să le fie cât mai ușor cetățenilor”, a precizat primarul. Edilul a mai subliniat și profesionalismul constructorului, cotat ca numărul 1 pe Ilfov la confecții metalice. ”Majoritatea contrucțiilor de pe DN1 sunt făcute de această firmă. Este unul dintre puținii constructori cu care nu am avut probleme”, a punctat Marian Oancea.

Pasarelele pietonale pentru traversarea DN1 în satul Tâncăbești, din comuna Snagov, au o structură metalică și vor fi prevăzute cu lift, pentru a permite accesul mai ușor pentru persoanele cu dizabilități, persoane în vârstă, bicicliști, dar și pentru femeile cu copii. Lifturile vor fi montate cel mai probabil anul viitor, deoarece costul lor este la fel de mare ca cel al pasarelelor, aproximativ 100.000 euro cu TVA, iar finanțarea va fi făcută din bugetul local. În cazul întreruperii alimentării cu energie electrică, liftul va coborî, iar ușile acestuia se vor deschide automat, astfel încât să nu existe riscul de  a rămâne blocat în interior,  după cum ­ne-a precizat administratorul Mihai Greitaș. Pasarelele sunt identice ca structură și au  5,5 metri de gabarit, pentru a putea trece mașini conform noilor norme rutiere. Cele două pasarele pietonale sunt cu aproximativ 1 metru mai înalte decât pasarela care a fost distrusă.

Reamintim că, pe 25 iunie 2008, pasarela pietonală s-a prăbuşit, în urma unui accident rutier, pe DN1, în localitatea Tâncăbeşti, căzând peste două maşini aflate în trafic. În urma accidentului, două persoane au murit, iar o alta a fost rănită. De atunci, traversarea DN1 a devenit pentru pietoni un coșmar ce a ­curmat numeroase vieți și a schilodit zeci de oameni, un coșmar prelungit fără rost de autorități. Primăria comunei Snagov a solicitat în mod repetat autorităţilor să ia măsurile necesare în vederea reamplasării unei pasarele pietonale, dar fără niciun răspuns. Pentru a atrage atenţia asupra pericolelor la care sunt expuşi cetăţenii, în lipsa pasarelei pietonale, pe 13 martie 2016, pe DN 1 sat Tâncăbeşti, Snagov, s-a organizat chiar și un marş de protest, față de indiferența autorităților, după ce, cu doar câteva zile în urmă, viața unui tânăr de 19 ani a fost curmată pe trecerea de pietoni.

Trotuare moderne pe DN1 și străzi  asfaltate

În același context al creșterii gradului de siguranță și confort în privința circulației rutiere și pietonale pe DN1, în satul Tâncăbești, primarul Marian Oancea ­ne-a anunțat că la începutul lunii august va începe și construcția trotuarelor pe sensul spre Ploiești, pe partea stângă, pe o distanță de aproximativ 3 km.  Acestea vor fi prevăzute cu pavele, astfel încât să poată fi recuperate în momentul în care vor fi efectuate lucrările de canalizare.

”Pentru ­trotuarele de pe DN1, avem lucrările de ­proiectare și studii de fezabilitate. Se lucrează pentru obți­ne­rea autorizațiilor de con­strucții. Vom începe pe sensul spre Ploiești pe partea stângă și continuăm cu cele de pe partea dreaptă”, ne-a mai spus primarul Marian Oancea. Edilul a subliniat că  datorită unui contract de asociere cu Consiliul Județean, tot în zona DN1 din satul Tâncăbești, vor fi asfaltate străzile, Drumul Țarinei (Ion Creangă), cu o lungime de 1.127 și Anatol Vieru, cu o lungime de 721 m. Asfaltarea acestor străzi va permite accesul mai ușor al cetățenilor prin satul Tâncăbești, dar și traversarea DN1, cu mai multă ușurință.

Nu în ultimul rând, în contextul lucrărilor de modernizare menite să sporească confortul cetățenilor satului Tâncăbești, primarul Marian Oancea a spus că până la sfârșitul acestei luni vor fi finalizate instalația de irigat și covorul de iarbă din noul parc al satului. ”Sperăm astfel ca festivitatea de începere a  școlii în satul Tâncăbești să poată avea loc în noul părculeț, într-o zonă frumoasă, ce a fost schimbată complet”, a mai spus edilul.