Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a anunțat că, în această lună, se vor suplimenta fondurile pentru programul  „Prima Casă” și, în luna octombrie, va fi finalizată o strategie pe cinci ani pentru acest program, cu scopul de a fi mai predictibil, iar astfel să fie evitate sincopele în derularea lui.

„Cererile pentru «Prima Casă» au crescut foarte mult în perioada discuţiilor cu privire la Legea Dării în plată, iar acum se întâmplă la fel, pentru că oamenii nu știu dacă programul va mai fi la anul sau nu”, a mai spus Dragu. În opinia ministrului, este nevoie de predictibilitate, astfel încât cetăţenii și dezvoltatorii imobiliari să își poată face planuri pe termen mediu.

Guvernul propune criterii de eligibilitate bazate pe venit

Executivul își propune, prin noua strategie privind programul, să sprijine categoriile cu venituri mici, care nu își permit achitarea unor avansuri foarte mari pentru posibilitățile lor financiare. O soluție care se întrevede ar fi introducerea unui criteriu de eligibilitate bazat pe venit. De altfel, anterior, Guvernul venise cu propunerea de a modifica acest program, astfel încât doar românii cu venituri mici să beneficieze de creditele ipotecare cu avans de doar 5%. „Plafonul de garantare de 60.000-70.000 euro nu este destul de eficient în filtrarea și orientarea către persoanele care au cu adevărat nevoie de acest tip de asistenţă din partea guvernului. Un criteriu de eligibilitate bazat pe venit ar putea fi o soluţie în această privinţă”, scrie în strategia pusă în dezbatere de către Ministerul Dezvoltării. În plus, conform strategiei, guvernul vrea să oblige dezvoltatorii ca 20% din lo­cuinţele pe care își propun să le con­struiască să aibă un preţ mai mic de 50.000 euro, ca o condiţie de obţinere a autoriza­ţiilor de construire.

 

Programul „Prima Casă” a avut un plafon de garanţii de 1,6 miliarde de lei pentru acest an, suplimentat în mai cu 500 mil. lei, în luna mai.