Anul acesta, bugetul prevede o scădere a fondurilor pentru plățile naționale. Astfel, în sectorul vegetal PNDC vor fi de 27 euro/ha, iar la bovine se va înregistra o diminuare de 27 de milioane de euro.

Potrivit secretarului de stat din MADR, Achim Irimescu, România va primi, anul acesta 1,21 de miliarde de euro de la UE. Rezultă că, la suprafața de bază calculată, fermierii vor încasa doar 140 euro/ha din fondurile europene și încă 27 de euro din contribuția bugetară. Diminuarea nu se va opri aici. Începând cu anul 2016, statul nu va mai acorda deloc PNDC, nici măcar pentru sectorul vegetal. „Plățile complementare se aplică atâta timp cât suntem pe perioada de creștere graduală a plăților UE. Din această cauză, în 2013, plățile pe care le putem da din bugetul național se reduc la 27 de euro/ha, deoarece crește contribuția de la UE. În 2016 însă, vom ajunge la 100% plăți europene deci, practic, nu mai avem dreptul să dăm plăți complementare și tragedia este că nu mai putem da nici pe sectorul vegetal”, a spus Irimescu. 

Și subvențiile la bovine vor fi afectate. Dacă în 2012, totalul a fost de 219 milioane de euro contribuție românească, în 2013, suma va fi de doar 192 de milioane de euro.

„La fel se întâmplă și la ovine. Deocamdată, în acest an reducerea nu este semnificativă. Practic, rămânem pe la 80 de milioane de euro. Adică 78 de milioane de euro, ca anul trecut, pe partea de plăți cuplate și, în loc de 15 milioane cât a fost anul trecut, doar 9 milioane plăți decuplate”, a declarat secretarul de stat.