Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European (COMAGRI) a aprobat proiectele de raport privind plăţile directe acordate fermierilor, precum şi pe cele privind Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală.

“Acest vot reprezintă un pas important în procesul de reformă a Politicii Agricole Comune europene, un domeniu de importanţă deosebită pentru România. Prin decizia de astăzi, Comisia pentru Agricultură pune la dispoziţia României finanţări consistente pentru agricultură, în următorul buget multianual”, a declarat deputatul european Rareş Niculescu, membru al Comisiei. 

România ar urma să beneficieze, în perioada 2014 – 2020, de plăţi directe în valoare de 13,1 miliarde euro (faţă de 5,5 miliarde euro, în perioada 2007-2013). Suma ar urma să crească progresiv, astfel: 1,48 miliarde euro în 2014, 1,7 miliarde în 2015, 1,92 miliarde în 2016 şi peste două miliarde euro anual, începând din 2017. Subvenţiile vor fi acordate numai agricultorilor activi, fiecare stat membru urmând a stabili o definiţie a acestora.

Micii fermieri vor beneficia de o schemă simplificată, în cadrul căreia subvenţia acordată nu va fi mai mică de 500 euro, și nici mai mare de 1.500 euro pe an. De asemenea, tinerii fermieri vor beneficia de plăţi anuale suplimentare, reprezentând 2% din plafonul național anual al fiecărui stat membru.

COMAGRI a decis, de asemenea, simplificarea condiţiilor pentru acordarea plăţilor anuale suplimentare pentru practici agricole benefice mediului. Astfel, pentru încasarea acestor prime, trebuie indeplinite următoarele condiţii:

– pentru terenuri între 10 și 30 de hectare, suprafața arabilă trebuie cultivată cu cel puțin două culturi diferite. 

– pentru terenuri de peste 10 hectare, fermierii trebuie să rezerve minimum 3% pentru zone de interes ecologic (zone de protecție și zone împă-durite, perdele vegetale, elemente de peisaj, arbori etc.). 

În cadrul programelor de dezvoltare rurală, România ar urma să beneficieze, în aceeasi perioadă, de un sprijin de peste 10 miliarde euro (1,435 mil-iarde euro pe an), fonduri destinate modernizării agriculturii, modernizării mediului rural şi a economiei din mediul rural, sprijinirii tinerilor fer-mieri, dar şi acordării de compensaţii financiare pentru agricultorii vârstnici care îşi transferă proprietatea către alţi agricultori.