Ciolpani

Pelerini din toate colțurile țării, și-au tămăduit sufletele pe 15 august, la hramul Mănăstirii Țigănești din Ciolpani. Mari duhovnici în frunte cu părintele Nectarie Șofelea, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, preotul Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, părintele ieromonah Calinic, duhovnicul așezământului monahal au săvârșit o slujbă de înaltă frumusețe duhovnicească, în cinstea Maicii Domnului.  

 Mănăstirea Țigănești este un loc mirific din comuna Ciolpani în care lumina divină strălucește până la Ceruri. Luni, în zi de mare sărbătoare, înalte fețe bisericești, maicile care viețuiesc în lăcașul sacru și credincioși din toată așezarea creștină a locului au prăznuit-o în chip deosebit pe cea mai iubită dintre sfinți, Maica Domnului, Preacurata și pururea Fecioară Maria.

 

* Slujbă de înaltă frumusețe duhovnicească, în lăcașul cu puteri miraculoase  

 

Cu sufletele primenite, curățite, maicile și duhovnicii slujitori și-au primit pelerinii încă de dimineață într-o frumoasă atmosferă religioasă. Soborul de preoți și diaconi a oficiat o slujbă de înaltă frumusețe duhovnicească, demnă de toată cinstea pentru o zi atât de mare. Rugi și cântece bisericești au răsunat în aer liber, în altarul de vară al așezământului monahal. S-au rugat pentru întărirea, liniștea, pacea și binecuvântarea lumii. Până la orele prânzului, slujitorii lăcașului sfânt și pelerinii au adus mulțumiri, cinstire și închinăciune Împărătesei Cerești, în amintirea momentului Adormirii Maicii Domnului, al trecerii Sale de la viața pământească la viața cea de Sus, veșnică, nemuritoare. Cu aleasă prețuire, toată suflarea creștină i-a adus Sfintei Sfintelor, cinstire, venerare și preamărire pentru bunătățile primite de-a lungul timpului și pentru că le-a fost în această lume ocrotitoare și ajutătoare mai mult decât toată făptura.  

 

 

* Pr. Nectarie Șofelea, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor: “Când vii aici, parcă vii în Rai”

 “Iubiți credincioși, să primească Maica Domnului rugăciunile pe care le-am înălțat astăzi, aici, împreună la praznicul acesta Împărătesc! Am venit de la București, ca delegat al Patriarhiei Române și am adus Maicii Starețe Eufimia și tuturor maicilor de aici, binecuvântările, felicitările și gândurile bune ale Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Ne îndreptăm toată recunoștința, prețuirea și mulțumirea către Maica Stareță (n.r. -Stavrofora Eufimia Popa) sub a cărei oblăduire Sfânta Mănăstire a fost împodobită cu atâtea frumuseți care-i conferă o valoare aparte. Mulțumim părintelui Protopop Cristian Burcea pentru că duce cu deosebită responsabilitate toate misiunile, părintelui de aici și tuturor maicilor care ostenesc zi de zi pentru slujirea lui Dumnezeu și a aproapelui! Vă mulțumim dvs., iubiți credincioși, pentru dragostea față de Biserică! Mănăstirea Țigănești este binecuvântată de Maica Domnului și aici, mereu se simte duhul divin. Prin truda și credința dvs. și a slujitorilor săi, s-a schimbat mult. Când vii aici, parcă vii în Rai. O rugăm pe Maica Domnului să vă asculte rugăciunile și să vă ocrotească sub Acoperămânul Său în toate vremurile. Iar celor ce-I purtați numele, vă doresc să vă dea Dumnezeu sănătate, să vă binecuvânteze și să trăiți întru mulți ani fericiți!”, le-a spus părintele Nectarie Șofelea, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, printre altele, credincioșilor care au asistat la hramul Adormirii Maicii Domnului de la Țigănești.  

 

* Aici se află icoana făcătoare de minuni  

 Dintre toate bogățiile și minunățiile care împodobesc frumos așezarea, comoara cea de preț a Mănăstirii este Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul. Oricine se roagă la ea din adâncul sufletului și cu dreaptă credință, primește ajutor la nevoie. Nu puțini sunt credincioșii care s-au bucurat de minunile înfăptuite de Preacurata Fecioară Maria, de-alungul timpului, după ce s-au rugat și i-au cerut ajutorul, închinându-se la această icoană. De aceea, Biserica Mănăstirii Țigănești este un loc cu puteri miraculoase.

 

* Din minunile înfăptuite de Maica Domnului la Țigănești

 Un copil care făcuse septicemie și căruia medicii nu-i mai dădeau șansa la viață, s-a vindecat spre surprinderea tuturor. Să nu uităm nici de incendiul de pe 13 august 1949 care a izbucnit la un depozit de lemn al Ocolului Silvic ce aparținea Palatului Scroviștea și care a ars 42 de case, nimicind totul în calea lui, dar care, uimitor, în urma rugăciunilor maicilor, a ocolit biserica satului și casa unui creștin, lăsându-le neatinse. Iar acestea sunt numai două dintre multele minuni ale Maicii Domnului petrecute sub ochii maicilor de la Mănăstirea Țigănești din Ciolpani.

 

* Un veritabil muzeu de carte și straie bisericești

 Ansamblul mănăstiresc de la Țigănești deține un adevărat tezaur religios. Câteva ateliere pentru straie bisericești ale Patriarhiei Române și un interesant muzeu cu valoroase cărți bisericești, icoane, manuscrise și diverse obiecte de cult. Printre altele, aici se regăsește o veritabilă colecție de broderii și țesături liturgice datând din secolele XIX și XX, multe dintre ele realizate chiar în atelierele mănăstirii. Toate acestea sunt deschise spre vizitarea publicului larg.