Maidanez este un cuvânt apărut de puțină vreme în limba română. Cam de vreo 35 de ani. Această „rasă” canină a fost creată în urma demolărilor masive începute la sfârșitul deceniului 8 și continuate în deceniul 9 al secolului trecut. În acea perioadă, cei cărora li se demolau casele, pentru a face loc noilor cartiere-ghetou, își abandonau potăile din curte pe străzi. Acesta, putem spune, a fost „big-bang”-ul care a declanșat explozia „demografică” a cotarlelor bucureștene. Acum, după aproape 4 decenii, situația a devenit mai mult decât critică. Numărul oamenilor „capsați” de maidanezi a crescut exponențial, dar  mai îngrijorător este faptul că aceștia au început să ucidă. Bilanțul tragic a ajuns la trei morți, cel mai îngrozitor caz fiind cel din parcul Tei, când un copilaș, de numai 4 ani, a fost sfârtecat, literalmente, de o haită de maidanezi. Și, culmea, câinele care se bănuiește că ar fi fost făptașul principal era sterilizat…

Vă propun să facem o scurtă statistică. Se estimează că în Capitală ar fi cam 64 de mii de maidanezi. 20 de mii au fost sterilizați, pentru aceasta fiind cheltuiți circa 350 de mii de euro. Pentru sterilizarea tuturor câinilor, ar mai fi nevoie de vreo 790 de mii de euro. În ritmul de 3.000 de câini pe an, cât este în stare să captureze Ecarisajul, operațiunea se va încheia, probabil, la Sfântu’ Așteaptă, pentru că, potăile nesterilizate nu se vor sfii să se înmulțească, în continuare. Dacă, prin absurd, considerăm că înmulțirea maidanezilor nu se va petrece, operațiunea ar putea dura cam 15 ani. Alți bani mai scot din buzunar autoritățile pentru tratarea persoanelor mușcate. Tratamentul costă 130 de lei de persoană. În 4 ani, Institutul „Matei Balș” a cheltuit 1,8 milioane de euro pentru aceste tratamente. Anul acesta, în București, au căzut victime câinilor vagabonzi 8.600 de bucureșteni, dintre care 1.700 au fost copii. Prinderea, cazarea și tratarea maidanezilor, în cele două adăposturi de câte 350 de locuri ale Capitalei, mai scoate din buzunarul primăriei încă 85 de euro/lună. Cine profită de pe urma acestei situații? Sumedenia de ONG-uri care, pasămite, s-ar ocupa cu rezolvarea problemei câinilor fără stăpân. Ele, oengeurile, primesc bani frumoși de la primării pentru a-și desfășura activitatea. La aceștia se adaugă și contribuțiile de 2% ale celor care își direcționează acest procent din impozit către aceleași oengeuri. Rezultatul se vede. Sunt convins că ați văzut și dumneavoastră maidanezi cu crotalii la ureche și cu „podoabe” atârnând între picioarele din spate.  

Fără doar și poate, situația a scăpat total de sub controlul autorităților locale. O situație de asemenea gravitate cere măsuri radicale. Ar trebui elaborat un plan național pentru combaterea acestui fenomen care, iată, devine periculos pentru viața cetățenilor. Nu mai putem arunca bani pe Apa Sâmbetei, jucându-ne de-a sterilizarea și furând, pe rupte, banii alocați pentru rezolvarea situației. Pentru că, în ritmul acesta, în câțiva ani, Capitala s-ar putea numi Maidanești.