Semne bune anul (n-) are!

Potrivit unor estimări ale președintelui Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), Adrian Vascu, impozitele pe locuințele persoanelor fizice se vor majora, în 2016, cu până la 30%, conform prevederilor noului Cod fiscal, iar calculul va fi realizat ca și până acum de autoritățile locale.

„În noul Cod fiscal sunt atât modificări ale cotelor de impozitare, cât și ale modului de stabilire a valorilor impozabile. În cazul sediilor de firme din apartamente, contribuabilul este cel care va încadra clădirea în categoria rezidențială, nerezidențială sau mixtă. Contractul de închiriere sau cel de comodat va reprezenta elementul principal care va sta la baza deciziei de încadrare într-una dintre cele trei categorii. Doar în situația în care apartamentul va fi clasificat ca nerezidențial vor crește impozitele față de anul anterior (poate fi și mai mult de 10 ori). Foarte probabil, această cheltuială suplimentară va fi recuperată din chirie”, a precizat Adrian Vascu. Așadar, cele mai mari creșteri de impozite se vor înregistra, în anul 2016 la clădirile nerezidențiale gen birouri, spații comerciale, hoteluri, benzinării care aparțin persoanelor fizice.

 

Rezidențial sau nerezidențial, asta-i întrebarea!

O problemă care o ridică Vascu este cea care privește utilizarea unor locuințe, gen apartament și pentru activități economice. „La persoanele fizice, după părerea mea, în momentul în care o singură cameră din apartament este folosită de un PFA sau o microîntreprindere, este vorba despre o clădire rezidențială și se impozitează după regula de rezidențial la persoană fizică. Dacă este folosită camera declarată cu activitate, prima întrebare este dacă poate fi delimitată distinct suprafața. Se știe, camera mică are 12 mp. Evaluatorul poate să evalueze o cameră dintr-un apartament prin cost? Nu poate, pentru că pentru a-și putea desfășura activitatea acolo are nevoie și de o cotă de utilități. Această situație se încadrează în categoria în care suprafețele nu sunt indentificabile distinct. Se mută la articolul din Cod care face referire la cine plătește utilitățile”, a declarat Adrian Vascu.

 

Valorile impozabile, declarate de contribuabili

Valorile impozabile ale clădirilor nerezidențiale aparținând persoanelor fizice precum și valorile impozabile ale clădirilor, atât rezidențiale cât și nerezidențiale, aparținând persoanelor juridice, vor fi puse la dispoziția autorităților locale de către contribuabili, arată președintele ANEVAR. „Fiecare administrație locală va primi câte un raport de evaluare pentru toate clădirile deținute de către contribuabil în raza administrativ teritorială a autorității locale respective. Scăderea valorilor impozabile nu înseamnă neapărat că rezultatul evaluării este greșit”, mai spune președintele ANEVAR.

Autoritățile locale pot verifica rapoartele de evaluare numai prin intermediul unui evaluator autorizat care deține specializarea „Verificarea evaluărilor” (VE-EPI), care este sau angajat sau colaborator al autorității locale respective.