Marian Petrache, (re)ales președinte al Consiliului Județean Ilfov.

 

O ședință maraton, nu mai scurtă de 8 ore, strategii riscante, vorbe aruncate cu sau fără perdea, jandarmi, sms-uri și mulți…covrigi!

 

Pe 30 iunie, la ora 11.00, la sediul Prefecturii județului Ilfov a avut loc cea de-a treia convocare a consilierilor județeni aleși, pentru constituirea Consiliului Județean Ilfov (CJI), depunerea jurmământului de credință alegerea președintelui și vicepreședinților CJI.

Se prefigura o ședință tensionată, însă nimeni nu se aștepta să dureze 8 ore, în condiții de stres maxim. Spre exemplu, încă din primele momente de după închiderea ușilor sălii, au avut loc schimburi tăioase de replici între Marian Petrache (fostul și, din 30 iunie – actualul președinte CJI) și Adrian Petcu, prefectul județului. Subiectul central – prezența la masa consilierilor județeni ce urmau a fi investiți a reprezentantului PNL, Cornel Constantin Ofițeru, supleantul desemnat să-l înlocuiască pe Dumitru Vasile, proaspăt exclus din partidul pe lista căruia a candidat. Iar dacă Dumitru Vasile (așezat la masă între colegii de la PSD și ALDE) deținea documentul care certifica validarea mandatul de consilier, înmânat de Biroul Electoral Județean, această hârtie lipsea din posesia colegului Ofițeru. De aici a ieșit o ceartă serioasă – despre cum și cine trebuie să părăsească locul de la masă, culminată ridicol cu apariția a doi jandarmi ai Prefecturii, invitați de către președintele desemnat să conducă ședința de constituire – decanul de vârstă, prof. Victor Neagu (PSD) și de către prefect să-l ridice de pe scaun pe Ofițeru. În acest timp, în echipa PMP sosea Daniel Lăudat, care, de asemenea, s-a retras de pe lista de consilieri, lăsând locul colegului său Petre Popeangă, aflat în sală de la începutul ședinței.

Cvorum îndeplinit, o listă de prezență nesemnată, dar la care s-a răspuns prezent în momentul în care a fost citită și…noi discuții legate de numărul exact al consilierilor prezenți – 32 sau 33 (Lăudat nerăspunzând ”prezent” la apelul nominal inițial). Multe replici acide, inclusiv din partea susținătorilor celor două grupuri politice, și permanenta invocare de către prefectul Adrian Petcu a măsurii de evacuare a sălii…

În formula Ofițeru (PNL) ridicat de la masa consilierilor, unde a rămas Dumitru Vasile (fost PNL) și s-a alăturat Daniel Lăudat (PMP) – ședința a continuat, la fel de zgomotos. În aceste condiții au fost necesare mai multe pauze, timp în care ”taberele politice” se consultau – la fața locului, sau prin sms. (n.r. – De altfel, într-o astfel de pauză a fost surpins (filmat și ulterior difuzat pe mai multe posturi TV) dialogul dintre reprezentanții PSD – Victor Neagu – Constantin Todireanu și o altă persoană din partid – despre cum trebuie să procedeze, la sfaturile ”doamnei”, căreia Pandele (n.r. – primarul Florentin Pandele, înțelegându-se faptul că ”doamna” în cauză este președinte PSD Ilfov și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea) îi dă asigurări că PSD-ul câștigă conducerea CJI).

În timpul rundelor de discuții au fost aruncate, din ambele tabere, vorbe grele legate de hârtii, demisii, șantaj sau plăți, ”practici parșive pentru a se vota cum se dorește”, subliniindu-se ”penibilul unei situații în care un exclus PNL este apărat de PSD și ALDE”.

 

Ședință la un pas de suspendare

 

A urmat alegerea membrilor comisiei de validare, însă, nici acum, după ce grupul PNL+PMP (majoritar, alcătuit din 16 liberali și 2 membri ai Partidului Mișcarea Populară) și-a desemnat 4 reprezentanți și a făcut invitația către grupul PSD+ALDE (12 social-democrați și 3 reprezentanți ai Alianței Liberalilor și Democraților Europeni) să-și demeneze un om în comisie – părțile nu s-au înțeles. Grupul PNL+PMP a profitat de ezitarea colegilor și a desemnat cea de-a cincea persoană, tot din rândul liberalilor, s-a votat rapid și, imediat s-a luat o ”binemeritată” pauză. Care, însă, i-a trezit la realitate pe cei din grupul minoritar, acuzați că au primit sms-uri în care li s-a spus cum să procedeze pe mai departe, iar când s-au întors în sală aceștia au dorit reluarea votului pentru constituirea comisiei. Victor Neagu a anunțat că refuză să semneze hotărârea de constuire a comisiei de validare, în sală fiind de fapt 32 de consilieri (scăzându-l de la numărătoare pe Lăudat, sosit mai târziu, dar păstrându-l pe Dumitru Vasile, exclus din PNL), deci votul fiind de 16 la 16. Așadar, a apărut un nou blocaj. S-a anunțat suspendarea ședinței (de către președintele Victor Neagu), iar PNL a cerut continuarea acesteia și preluarea conducerii de către următorul decan de vârstă, Ștefan Dorr (PNL), sau de către Ștefan Rădulescu (PNL), unul dintre cei doi asistenți (tineri) ai președintelui de ședință. Au urmat noi discuții aprinse despre suveranitatea – președintelui, plenului, votului, iar Monica Trandafir, secretarul județului, a făcut nenumărate trimiteri la lege, chiar dacă situația era una fără precedent. Și, evident, s-a luat o nouă pauză. Iar pentru că ceasul arăta deja ora 14.00, iar foamea dădea ghes, s-au cumpărat covrigi și s-au împărțit, ca între camarazi, fără a se ține cont de culoarea politică…

De altfel, pauzele păreau a fi momente de revenire la sentimente mai bune, pentru fiecare dintre combatanți. Evident că, atunci când lucrurile se linișteau puțin, aleșii realizau că sunt permanent filmați de către reprezentanții presei și își controlau mai atent vorbele și acțiunile. Prefectul Adrian Petcu spunea, spre exemplu, că Ilfovul ”se evidențiază” astfel, prin această ședință.

 

33 de consilieri județeni au fost validați și au depus jurământul

 

Soluția propusă de PNL și acceptată de PSD pentru reluarea ședinței a fost aceea de a adăuga un număr de 3 observatori (2 PSD + 1 ALDE) comisiei de validare deja constuite din 5 reprezentanți PNL. S-a luat, din nou, pauză, pentru ca, în sfârșit comisia să treacă la verificarea documentelor. La ora 16.00, președintele comisiei, Andrei Scutelnicu a dat citire raportului potrivit căruia nu au fost găsite incompatibilități, cei 33 de consilieri județeni fiind propuși spre validare, prin vot.

Imediat după validare, cei 33 de consilieri județeni au depus jurământul de credință, votând cu mâna stângă pe Biblie și pe Constituția României. Au primit fiecare câte o insignă cu stema județului și le-au fost solicitate câte două fotografii pentru realizarea legitimațiilor.

Așadar, acum CJI este legal constituit! Componența de mai sus se va modifica ușor, dupa ce unii consilieri (precum Mircea Minea, care a fost ales primar la Chiajna, sau Nicolae Nasta, în prezent senator – vor opta pentru una dintre funcții, iar în cazul în care renunță la mandatul de consilieri județeni, locul lor va fi ocupat de un supleant din respectivul partid, în ordinea în care au figurat pe lista de la alegeri).

 

Marian Petrache (PNL) – președinte, Rizia Tudorache și Petre Popeangă (PMP) – vicepreședinți CJI

La ora 17.30 s-a ajuns la etapa propunerilor pentru funcția de președinte al CJI, dar și pentru cele două de funcții de vicepreședinți. Cum era de așteptat (mai ales că există un protocol de colaborare PNL+PMP, încheiat după alegerile locale din 5 iunie), propunerile grupului PNL+PMP au fost – pentru președinte CJI – Marian Petrache, iar pentru vicepreședinți – s-au propus cei doi reprezentanți ai Mișcării Populare – Rizia Tudorache și Petre Popeangă.

”Mutarea” care s-a dorit ”de grație” (singura care putea schimba soarta jocului, în ultima clipă) a venit din partea grupului PSD+ALDE care l-a propus pentru preluarea președinției CJI pe Rizia Tudorache, iar pentru vicepreședinți pe Petre Popeangă și reprezentantul ALDE, George Georgescu. Au urmat câteva minute de surpindere pentru grupul PNL+PMP, dar Rizia Tudorache a declinat oferta, extrem de politicos și cu mențiunea că se simte onorat, însă respectă alianța din care face parte. Cea de-a doua propunere a PSD+ALDE a fost pentru funcția de președinte – Nicolae Nasta (ALDE) și pentru vicepreședinți – cei doi PMP-iști – Rizia Tudorache și Petre Popeangă. S-au conceput două buletine de vot și s-a votat în același timp și pentru președinte și pentru vicepreședinți.

La ora 19.00, după o ședință maraton de 8 ore, rezultatele votului au fost de 18 la 15 în favoarea președintelui ales pentru următorii patru ani, Marian Petrache (în fața contracandidatului Nicolae Nasta) și de 32, respectiv 33 de voturi pentru vicepreședinții Rizia Tudorache și Petre Popeangă.