Strănutul, durerile în gât, nasul înfundat, tusea și febra sunt simptome specifice îmbolnăvirilor acute ale căilor respiratorii la copii, în sezonul rece. 

Conform da­telor OMS și UNICEF, infecțiile respiratorii acute (IRA) reprezintă o problemă majoră de sănătate publică a copilului, determinând 40-60% din totalitatea bolilor întâlnite la copil şi prima cauză de deces la cei sub ­vârsta de 5 ani în lume, adică aproximativ  3 milioane de decese pe an la această categorie de vârstă.

Principalii factori care-i pun viaţa în pericol 

Afecțiunile respiratorii acute sunt determinate de cauze infecţioase care pot fi virale, bacteriene, micotice sau  parazitare. De regulă, este afectat întregul  aparat respirator, dar întotdeauna infecţia este mai accentuată pe o anumită structură şi atunci putem recunoaşte  forme­le de boală pe care le-am enumerat mai sus. Infecţiile reprezintă cauzele determinante ale acestor ­boli. Infecţiile produse de virusuri  sunt cele mai des întâlnite, respectiv, la 80-85% din cazuri. Cele mai frecvente  virusuri  care determină IRA, sau alt­fel spus  “virozele respiratorii” sau “virozele pulmonare” sunt: virusul sincitial respirator, rinovirusuri, virusuri gripale şi paragripale, adenovirusuri, enterovirusuri (care pe lângă “viroza pulmonară“ determină şi diaree acută, respectiv, “viroza digestivă”) etc. 

Bacteriile sunt mai rar cauză primară de îmbolnăvire acută a aparatului respirator. Sunt întâlnite la aproximativ 15-20% din cazuri, dar infecţia bacteriană de regulă, poate complica o infecţie virală iniţială, agravându-i forma de manifestare şi evoluţia, întârzâind vindecarea. Bacteriile mai frecvent implicate în IRA sunt:  pneumococul, streptococul din grupa A, Haemophilus influenza, Moraxela  cataralis, şi mai rar – dar cu evoluţie întotdeauna severă – alte grupe de streptococci, stafilococcul, bacteria anaerobe, mycoplasma pneumonie ş.a.m.d. Infecţiile micotice şi parazitare sunt întâlnite mai rar.

Atenţie! Bebelușii sunt cei mai sensibili. anticorpii nu-i protejează

În determinarea IRA deosebit de importante sunt și cauzele favorizante  reprezentate de:

a) – particularităţi ale organismului respectiv: 

 vârsta – la copilul sub 5 ani, IRA sunt cel mai frecvent întâlnite. Atenţie deosebită la sugarul între  2 și 4 luni, mai ales, la cel născut prematur sau la cei alimentaţi artificial, pentru că în această perioadă anticorpii protectori transferaţi transplacentar de la mamă s-au epuizat sau sunt pe cale de epuizare și sinteza proprie de anticorpi este încă insuficientă pentru a asigura o protecţie eficientă  antiinfecţioasă. Sexul masculin este mai frecvent afectat de IRA; 

 deficitele imune primitive sau dobândite, (locale sau generale); 

 distrofia sau parartrofia (excesul ponderal), rahitismul, terenul atopic (particularitatea dobândită genetic de a reacţiona excesiv la prezenţa infecţiei); 

 unele particularităţi anatomice, cum ar fi  hipertrofia adeno amigdaliană. 

b) Factorii de mediu au rol favorizant pentru IRA, care sunt mai frecvente în sezonul rece și umed  și o evoluţie mai gravă în sezonul cald; 

 starea socio-economică de care depind condiţiile de îngrijire; 

– fumatul și poluarea atmosferei în care se află copilul sunt factori deosebit de importanţi în favorizarea infecţiilor respiratorii la cei mici. 

În pagina de Sănătate a ediției de săptămâna viitoare, vei găsi informații cu privire la manifestările clinice ale copilului infectat și tratamentul bolilor!