Îţi pregătești cămara și congelatorul pentru iarnă? Mare atenţie la ceea ce cumperi din hypermarketuri, de la chioșcul din colţul străzii și de la tarabe! Pieţarii și pa-tronii magazinelor scot la vânzare alimente care îţi pot afecta grav sănătatea, avertizează inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare și pentru Siguranţa Alimen-telor (ANSVSA) și cei ai Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov (DSP Ilfov). În doar câteva zile de controale, zeci de magazine din mai multe judeţe au fost sancţionate cu amenzi usturătoare pentru că ofereau consumatorilor produse ţinute în condiţii mizere și cu termenul de garanţie depășit.

Cu mai puţin de două luni înainte de Crăciun, comercianţii scot la vânzare tot ce prind. Chiar și dulciuri, lactate, carne și preparate de patiserie alterate și depozitate într-o mizerie de nedescris. Produse care, odată ajunse pe masa ta, îți pot provoca o toxiinfecţie alimentară. Numai pentru neregulile depistate în perioada 19 – 25 oc-tombrie, specialiștii de la direcţiile judeţene sanitare veterinare și pentru siguranţa alimentelor, au dat patronilor 19 amenzi în valoare totală de 19.800 de lei și 24 de avertismente de oprire a activităţii unităţilor de alimentaţie publică. Au fost verificate 2.126 de magazine de alimentaţie publică, fabrici de pâine, baruri, pieţe și patiserii din mai multe judeţe, printre care și Ilfovul. Pentru a urmări prezenţa și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, adi­tivilor și substanţelor interzise, inspectorii au prelevat probe pe care le-au trimis spre analiză laboratoarelor arondate.

Sfaturi pentru provizii sănătoase oferite de dr. Dănuţ Crăciun, directorul executiv al DSP Ilfov

 Nu cumpăra alimente care și-au schimbat culoarea și mirosul.

 Fii atent la termenul de valabilitate inscripţionat pe etichetă și urmărești indicaţiile, dacă informaţiile nu sunt în limba română și nu înţelegi ce scrie, mai bine nu iei produsul.  

 Fă-ți proviziile numai de la magazinele autorizate de Direcţia Sanitar Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor și Direcţia de Sănătate Publică 

 Nu lua produse ale căror ambalaje sunt deja deformate.”