Campania „Oraşul vaccinează satul” a ajuns şi la Domneşti
@ Medic: ”Din păcate, eforturile pe care instituțiile statului român și le-au asumat
nu beneficiază de participarea cetățenilor”
Maratornul vaccinării în mediul rural a continuat prin Campania ”Orașul vaccinează satul”, care a ajuns pentru a doua oară, săptămâna trecută, în comuna Domnești, datorită echipei mobile organizate de Centrul Medicavol Voluntari.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 560
Împreună cu Direcția de Sănătate Publică Ilfov, Centrul Medicavol Voluntari a organizat toată luna iulie, acțiuni de vaccinare împotriva COVID-19 pentru locutorii mai multor comune ilfovene. Săptămâna trecută, echipa mobilă a ajuns cu campania „Orașul vaccinează satul“ și în comuna Domnești, pentru a facilita vaccinarea pentru cetățenii care și-au dorit acest lucru.
Dr. Dănuț Marian Neculai, membru al echipei mobile a centrului medical venit din orașul Voluntari, ne-a declarat că echipa sa funcționează în această campanie din data de 2 iulie, prima acțiune de vaccinare fiind organizată în comuna Dărăști.
Echipa mobilă este constituită din patru persoane, respectiv un medic, doi asistenți medicali și un registrator medical.
Campania de vaccinare susținută de Centrul Medicavol Voluntari a mai ajuns în acest timp în comunele Ciorogârla, Corbeanca, Grădiștea, Ștefănești și Dragomirești.
La Domnești, echipa mobilă a ajuns săptămâna trecută, pentru a doua oară, prima dată fiind organizată vaccinarea pe data de 6 iulie. Săptămâna trecută, echipa mobilă a avut în vedere asigurarea dozelor de rapel pentru persoanele care s-au vaccinat cu Pfizer, dar spre bucuria organizatorilor au mai venit și câțiva cetățeni care și-au exprimat dorința de a fi vaccinați cu prima doză de vaccin și care nu erau programați, asumându-și ca pentru rapel, să meargă la intervalul stabilit de 21 de zile, la un alt centru de vaccinare. Și așa însă, s-au prezentat prea puțini cetățeni dornici de imunizare, doar 19, conform spuselor medicului.
Mult prea puțini cetățeni sunt dornici de vaccinare
”Din păcate, eforturile pe care instituțiile statului român și le-au asumat nu beneficiază de participarea cetățenilor. Probabil că mediatizarea lasă foarte mult de dorit. Din punctul meu de vedere, campania de promovare a vaccinului nu este deloc potrivită. Vaccinul nu reprezintă neapărat mersul la restaurant, mersul la plajă. Cred că era mai nimerit să fie prezentat vaccinul din punct de vedere științific cu două-trei caracteristici ale lui”, a declarat dr. Dănuț Marian Neculai. Specialistul a insistat pe beneficiile noii campanii de vaccinare, ”Orașul vaccinează satul”, la care orașul Voluntari participă cu centrul medical Medicavol Voluntari, pentru a suplini, prin centre mobile, lipsa de mijloace fixe de vaccinare.
Medicul a spus că echipa mobilă din care face parte a vaccinat cetățenii cu doze produse de Pfizer și Johnnson&Johnson. ”Din păcate, participarea cetățenilor este absolut discretă. Aproximativ 20-30 de persoane în fiecare localitate, iar cei mai mulți dintre cetățeni fiind persoane care au trecut prin boală și care au avut chiar forme severe ale bolii. În rest, nu cunoaștem motivele pentru care nu doresc să se vaccineze și nu vin. În județul nostru, campania funcționează de la 1 iulie. În fiecare zi am mers în altă localitate. Campania este derulată de Direcția de Sănătate Publică Ilfov, în colaborare cu Unitățile Administrativ Teritoriale. Se consumă resurse materiale și financiare importante, dar răspunsul oamenilor nu este pe măsură și este păcat”, a mai precizat medicul.
Campania de vaccinare a locuitorilor din mediul rural, intitulată ”Oraşul vaccinează satul” a fost organizată la nivel național, de Instituţia Prefectului şi direcțiile de sănătate publică, acţiunile de imunizare a populaţiei desfășurându-se în baza unei planificări, dar fiind primiți fără probleme și cetățenii veniți fără programare. Administrarea dozelor de vaccin a fost făcută de echipe medicale mobile în unităţi administrativ-teritoriale din judeţ.