Sâmbătă, 20 octombrie, la Pantelimon s-a desfășurat a treia ediție a competiției de rugby Trofeul „Petre Mitu”, un eveniment dedicat marelui rugbist Petre Mitu „Pia” care, de câțiva ani de zile se luptă cu o boală cumplită – scleroză laterală amiotrofică. O boală invalidantă, fatală, din nefericire, în care mersul, vorbitul, mâncatul, înghițitul și alte funcții fundamentale devin tot mai dificile, cu timpul. Organizatorii acestui turneu au fost Consiliul local Pantelimon Clubul Sportiv Orășenesc (CSO) „Viitorul” Pantelimon și Asociația Internaționalilor Români de Rugby.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 425

Ideea organizării acestui turneu caritabil, destinat ajutorării lui Petre Mitu pentru a înfrunta boala care îl macină și care necesită cheltuieli foarte mari, a aparținut primarului orașului Pantelimon, Marian Ivan, el însuși fost rugbist de performanță, împreună cu mulți alți foști colegi și oameni de rugby din România, care au dorit să-i întindă o mână de ajutor acestei mari glorii a rugby-ului românesc, dar, totodată, să-l invite în mijlocul copiilor din orașul său natal care practică acest sport și pentru care Petre Mitu reprezintă un model demn de urmat. „Pentru noi, cei din Pantelimon, acest turneu este de o importanță majoră, deoarece Petre Mitu a pornit din rândurile noastre, a fost și este, în continuare, colegul și prietenul nostru. El a ajuns acolo unde mai puțini ajung, iar în momentul de față se confruntă cu o problemă pe care nu o dorește nimeni. Suntem foarte bucuroși că am reușit să organizăm acest eveniment. Sperăm, cu voia Domnului, să-l ducem mai departe, în timp, ca și cei care vor veni după noi. Noi l-am ajutat pe Petre, de-a lungul timpului, și-l vom ajuta în continuare. Este prietenul nostru și ne mândrim cu el”, ne declara, cu ocazia primei ediții a competiției, primarul Marian Ivan.

Toți, alături de Petre Mitu

Iar Petre s-a întors din nou acasă, însoțit de cei trei frați ai săi, de mamă și de copii săi, unde a fost primit cu multă căldură de foști jucători ai echipei de rugby din Pantelimon care au fost colegi cu Petre Mitu, dar și internaționali români: Mihai Culeafă, Mircea Dodo Munteanu, Alexandru Dumitru Mituș, Mihai Bucos, Nicolae Șișu, Gheorghe Lazăr „Nașu”, elev al primei femei antrenor de rugby, Mariana Lucescu, Marin Ionescu, președintele Asociației Internaționalilor Români de Rugby. Nu putea să lipsească Dumitru Sterian „Cioc”, primul antrenor al lui Petre și actualul antrenor al… fiului său, Luca Mitu

Cu ocazia acestui eveniment, au fost scoase la licitație tricouri cu autografe colecționate de Petre Mitu în timpul carierei sale internaționale din Franța, cravata Cupei Mondiale de Rugby din 2011, un balon cu care s-a jucat finala campionatului Franței 2017-2018 și o sticlă de vin cu portretul lui „Pia”, iar spectatorii au putut dona o sumă de bani, după puteri, destinați finanțării tratamentului lui Petre Mitu.

Totodată, Consiliul local și CSO Pantelimon i-au oferit acestuia suma de 4.500 de lei, iar Direcția de Asistență Socială a orașului, suma de 5.000 de lei.

Cei mici doresc să calce pe urmele lui „Pia”

În cadrul turneului s-au desfășurat patru meciuri între 8 echipe, la patru categorii de vârstă. Astfel, la categoria U8 CSO Pantelimon a întâlnit RC Grivița, la categoria U10 CSO Pantelimon s-a confruntat cu Șoimii București, la categoria U12 CSO Pantelimon a jucat împotriva CSM Olimpia, iar la categoria U14 CSO a jucat împotriva ACS Flamingo București. Meciurile au fost aprig disputate, așa cum le stă bine unor rugbiști în devenire care vor să ajungă pe culmile performanței, așa cum a făcut modelul lor, Petre Mitu.

Regalul rugbistic de la Pantelimon a continuat cu un meci din Campionatul Național U17, între CSO Pantelimon și RCS Constanța, și a culminat cu un derby de „old boys” între Steaua și Dinamo.

Toate echipele participante au primit drept premiu Trofeul „Petre Mitu”, oferit de organizatori, iar micii sportivi au fost recompensați pentru dăruirea loc pe teren cu dulciuri, fructe și sucuri din partea Consiliului local Pantelimon.

Premii și pentru organizatori

Nu doar micuții spor­­­tivi au fost astfel premiați, ci și o parte din organizatori au primit premii simbolice din partea Asociației Internaționalilor Români de Rugby și a Federației Române de Rugby. Printre cei recompensați pentru contribuția lor la buna desfășurare a acestui eveniment sportiv unic în Ilfov au fost primarul orașului Pantelimon, Marian Ivan, președintele CSO Pantelimon, Mihai Lăutaru, directorul Centrului de Copii din Pantelimon, Daniel Neaga, sufletul centrului de rugby din Pantelimon și primul antrenor al lui Petre Mitu, Dumitru Sterian „Cioc” și, bineînțeles, „Pia”, căruia i-au fost înmânate tricoul Asociației Internaționalilor Români de Rugby, personalizat cu numele său, cravata și insigna Federației Române de Rugby și un balon de rugby cu semnăturile tuturor colegilor din echipa națională a României.

Cu această ocazie, Ștefan Popescu, unul dintre antrenorii de la națională al marelui rugbist, a dorit să amintească faptul că Petre Mitu a fost singurul junior, dintre cei doi pe care îi permitea regulamentul, care a jucat 3 ani la rând în lotul național. „El a jucat încă de la vârsta de 16 ani în lotul de seniori al României, la început ca fundaș, apoi ca mijlocaș la grămadă, la Cupa Mondială de rugby. Vreau să spun că atunci când intra pe teren era un câine, o fiară!”, și-a amintit antrenorul emerit Ștefan Popescu.

Rugby-ul, o mare familie

Prin intermediul lui Marian Mitu, fratele său, Petre Mitu le-a mulțumit tuturor celor prezenți pentru ceea ce fac pentru el, copiilor, Primăriei Pantelimon și dlui. Marin Ionescu, pre­ședintele Asociației Internațio­nalilor Români de Rugby, pentru suportul care i se acordă. El a mai transmis că îi face foarte bine faptul că îi vede pe cei prezenți cu această ocazie, precum și modul de organizare a acestui eveniment. „Familia rugby-ului rămâne o mare familie! Vă mulțumesc foarte mult pentru susținerea dumneavoastră”, le-a transmis tuturor Petre Mitu.

„Suntem extrem de bucuroși că am reușit să organizăm și a treia ediție a Trofeului «Petre Mitu», cu Petre aici, între noi, ca într-o familie. Copiii, sunt convins, s-au simțit foarte bine, ne-au oferit un spectacol de rugby frumos. Noi suntem mândri că aici, la Pantelimon, sunt foarte mulți copii care practică acest sport, dar nu numai pe acesta. Avem un club sportiv foarte dezvoltat, cu peste 600 de sportivi, dintre care 150 de rugbiști, de la 8 până la 17 ani, și sperăm să facem o figură frumoasă și la cea de-a patra ediție a Trofeului Petre Mitu, cu Petre alături  de noi, sănătoși și în formă”, s-a adresat primarul Marian Ivan celor prezenți.