În 2012, situaţia comunei Snagov părea disperată. După mandatele precedente, primăria înregistra una dintre cele mai mari datorii din țară. Acum, la 4 ani distanţă, primarul Marian Oancea a reuşit achitarea datoriei. Recent, la iniţiativa primarului Marian Oancea, Consiliul Local a aprobat mai multe proiecte de dezvoltare a infrastructurii de apă şi de canalizare.

2012, preluare de mandat

Pentru că timpul ­curge repede și mandatul de primar revine în atenție, l-am întrebat pe Marian Oancea care era situaţia reţelei de apă şi canalizare atunci când a preluat mandatul de primar. „În 2012, aveam doar două sate racordate parțial la sistemul de apă și canal, Snagov și Ghermănești. Era conectată la reţea în special zona de blocuri și existau prea puţine racordări în interiorul satelor. Când am preluat mandatul, exista o stație de epurare total depășită care nu respecta nicio normă de mediu. Ca urmare, societatea care operează reţeaua de apă și canalizarea primește şi acum, lună de lună, corecții financiare de la Apele Române pentru anumiți indicatori”, a explicat primarul Oancea.

Pentru a rezolva problemele legate de asigurarea alimentării cu apă curentă, primarul Oancea a demarat o serie de proiecte ample. “La Florești, suntem în execuție cu o stație de epurare modulară, care poate suporta până la 50.000 locuitori, iar primul modul asigură servicii pentru 11.500 oameni. Vorbim de o investiție de 3,75 milioane euro, care va acoperi nevoile actuale și cele viitoare ale locuitorilor comunei. Investiția este realizată cu Compania Națională de Investiții (CNI), iar contribuția comunității sna­govene este de 22%. Comuna Snagov a cumpărat o suprafață de teren ca să se poată face această extindere. CNI susține finanțarea acestei noi stații de epurare, pe ADIA vom avea doar stații de pompare. Stația de epurare de la Florești are termen de predare ziua de 1 august a acestui an. Suntem membrii în Adia-EuroApaVol, care a reușit să aducă finanțare pentru comuna noastră de 16 milioane euro, cu posibilitatea de extindere a finanţării până la 21 milioane de euro. Vorbim de fonduri europene atrase pe POS Mediu 2”, a mai spus primarul Oancea.

 

Tâncăbești: cea mai mare investiție a lui 2016

Nu de puține ori am citit nemulțumirile locuitorilor din Tâncăbești referitoare la situația satului lor, și primarul Marian Oancea ni le explică concis. „Știu despre ce vorbiți, oamenii au senzația că toți primarii i-au uitat pe cei din Tâncăbești. Așa o fi în cazul foştilor primari, nu știu, dar nu este și cazul meu. Eu am refuzat cu tărie elaborarea oricărui proiect care ar exclude satul Tâncăbești. Din cauza amplasării geografice a satului, peste lac, pentru societatea noastră de consultanță a fost mai dificil să realizeze studiile de fezabilitate. A fost mai dificil, dar nu imposibil și, iată, cea mai mare investiție pe proiecte de apă și canalizare din 2016 va fi la Tâncăbești. Avem deja promisiunea că va începe execuția stațiilor de pompare a apei, în zona Jandarmeriei”, a spus edilul Marian Oancea.

De altfel, și proiectul iluminatului public, tot la Tâncăbești, a fost demarat de administraţia comunei Snagov. „Am mai spus asta și mă repet cu bună știință: Am cinci copii – Tâncăbești, Vlădiceasca, Ciofliceni, Ghermănești și Snagov. Nu am cum să-l iubesc mai mult pe un copil decât pe altul”, a declarat Marian Oancea.

 

2017: lucrări de amploare, în toate satele comunei Snagov

Fiecare dintre satele comunei va avea parte de proiecte majore de dezvoltare, în următorul an. Potrivit primarului, satele Vlădiceasca, Ciofliceni și Ghermănești, vor fi alimentate de stația din Ghermănești, care va suferi extinderi pentru a avea randamentul necesar. “Avem extinderi de apă pe Ciofliceni, pe DJ, în mandatul acesta, printr-o investiție de 28 miliarde lei. În Snagov vom avea o stație de pompare nouă. Avem trei stații la nivel de comună și vom avea încă 10 puțuri noi, de mare adâncime. Toate vor fi pe POS Mediu 2, fonduri europene. Teoretic, noi am rezolvat problema apei și canalului la nivel de comuna Snagov. ADIA are termene foarte clare de execuție: 30 aprilie – predarea Studiilor de Fezabilitate (SF); 31 august – predarea proiectării și septembrie aduce începerea licitațiilor. Apoi intervin cele 90 de zile cu contestații, practic, lucrările vor începe în martie 2017, când va permite vremea. Anul viitor, pe vremea aceasta, vom fi cu toată comuna în lucrări și în 2020 este termenul de finalizare și predare. Ce este îmbucurător la aceste SF-uri: faptul că licitația se va face pe zone, și nu pe tot proiectul, în așa fel încât dacă primești contestații pe o zonă să nu stai în loc cu tot proiectul”, a explicat primarul.

 

Lucrări din bugetul local

Deși referirile la „greaua moștenire” nu sunt întotdeauna cele mai apreciate de cititori, la Snagov, în cazul primarului Marian Oancea, trebuie amintite. Plata datoriilor primite în 2012 odată cu mandatul de primar a îngreunat, dar a și ambiționat, îndeplinirea pro­misiunilor. Administra­ţia locală a plătit anul acesta 53 miliarde lei pentru arierate la împrumutul făcut de la Trezorerie. Mai precis, a fost achitată ultima rată și de acum înainte administraţia îşi va permite ca din bugetul local să facă niște extinderi de apă și canal, absolut urgente. “Pe acestea le vom discuta în ședința de consiliu local. Mă refer la străzile: Vaslui, unde se vor desfășura lucrări de canalizare și asfaltare, pe Plevnei, în Ghermănești, în Snagov avem Aleile Tuberozelor, Violetelor, Zorelelor, Plopilor. Odată cu acestea vom începe și reabilitarea multor străzi, deja am început cu strada Nufărului sau Muntenia, după cum o știu locuitorii din Snagov. Pe Nuferilor, s-au decopertat până la 35 centimetri și se reface întreaga infrastructură. Avem în execuție canalizarea de pe strada Socului, actuala canalizare o racordăm la stația de pompare și astfel un sfert din Snagov va fi pus în funcțiune, în timpul cel mai scurt. Să zicem, până de Paști. Strada aceea ar fi fost terminată dacă nu am fi avut acel eveniment neplăcut. Și pentru strada Socului mai există o situație: în 2008, comuna a avut un program PHARE de extindere de canalizare și înlocuire de canalizare, iar în zona aceea a fost montată țeava de canalizare, dar nu a fost pusă în funcțiune, nu s-a făcut legătura dintre canalizarea actuală și stația de pompare. Și strada Griviței intră la canalizare, am făcut extinderi de canalizare prin pompare”, a mai spus primarul Marian Oancea.

 

Am cinci copii – Tâncăbești, Vlădiceasca, Ciofliceni, Gher­­mănești și Snagov. Nu am cum să‑l iubesc mai mult pe un copil decât pe altul.

Marian Oancea, primarul comunei Snagov

Condițiile care trebuie îndeplinite pentru a obține fonduri europene necesare lucrărilor de apă și canalizare nu sunt foarte ușoare. Identificarea investiției, pregătirea dosarului, depunerea proiectului, implementarea proiectului, obținerea prefinanțării sunt pași mari și la fiecare mai există câteva subcapitole. E un drum lung, de ani de zile, uneori, și comuna Snagov, în mandatul lui Marian Oancea, a reușit să atragă banii necesari pentru evoluție.

 

 

Foto: Arhiva personalĂ