Comuna Jilava – o localitate cu multe probleme administrative – a ajuns la bilanţul primelor şapte luni de mandat ale primarului interimar Mariana Dumitrescu, perioadă despre care aceasta spune că este foarte mulțumită, deoarece a rezolvat multe probleme într-un timp scurt.
Articol apărut în nr. 351 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Pentru început, am vorbit cu edilul despre cel mai recent obiectiv propus şi atins – preluarea, din 16 mai 2017, de către SC Apă-Canal Ilfov SA, în calitate de operator, a sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare al comunei. Demersul se referă, deocamdată, la tot sistemul de alimentare cu apă (pentru care operatorul va începe grabnic realizarea racordurilor), iar pentru partea de canalizare – la sistemul de canalizare gravitaţională deoarece partea de canalizare pe vacuum ridică încă o serie de probleme. Amintim în acest sens că Delta ACM SA, constructorul sistemului de canalizare vacumatică şi a staţiei de epurare aferentă, nu a pus în funcţiune lucrarea şi, în acest moment, după ce primăria a comandat un raport de expertiză tehnică, care a identificat o serie de probleme, atribuite constructorului, se poartă discuţii între părţi pentru remedierea acestora. Mariana Dumitrescu ne-a declarat că este deciză să rezolve lucrurile şi nu va accepta plata garanţiei de bună execuţie către constructor, dacă lucrarea nu va fi realizată fără deficienţe. De altfel, pentru verificarea acestor aspecte, specialiştii Apă-Canal Ilfov, societate care va prelua ulterior şi canalizarea vacumatică şi staţia de epurare aferentă, vor face parte din Comisia de Recepţie a lucrărilor executate de Delta ACM SA. Şi, tot în acest context, precizăm că Apă-Canal Ilfov va semna cu Penitenciarul Jilava un protocol prin care închisoarea va permite deversarea apelor uzate şi pluviale în sistemul său propriu de canalizare.
Linia 425, reintrodusă, în curând
O altă realizare ce trebuie menţionată este reintroducerea liniei preorăşeneşti a RATB, în comună, pe un traseu cuprins între Bucureşti – Gara Progresul şi Bumbăcăria Jilava.
Locuitorii din comună vor beneficia de toate facilităţile oferite de RATB, călătorii cu preţ redus, la abonament, pentru elevi (iar Primăria Jilava intenţionează să acopere diferenţa de preţ pentru ca elevii să nu plătească nimic) sau gratuitate pentru pensionarii din Jilava, aşa cum au şi cei din Capitală. Preţul unei călătorii va fi de 1,5 lei, iar traseul cuprinde 12 staţii – CFR Progresul, Nipon, N. Bălcescu, Pielorex, Arteca, CFR Centură, Şc. Gen. Nr.1, Primăria Jilava, Gării, Şc. Gen. Nr.2, Puţul lui Gavril, Şos. de Centură, Bumbăcăria Jilava.
Proiecte spre finanţare
Opt proiecte extrem de importante pentru localitate au fost depuse la Ministerul Dezvoltării, pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), în cele 7 luni de mandat ale Marianei Dumitrescu. Spre exemplu, proiecte pentru reabilitarea, dotarea şi modernizarea şcolilor gimnaziale nr. 1 şi nr. 2, modernizarea drumurilor de interes local, construcţie pasaj denivelat la trecerea peste calea ferată, construire sediu nou primărie, înfiinţare dispensar uman şi creşă, realizare grădiniţă cu program normal.
Alte demersuri foarte importante, realizate cu succes de actuala conducere interimară a localităţii, sunt legate de înfiinţarea, la finele lunii martie 2017, a Comisiei Locale Jilava pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor, refacerea PUG-ului comunei, continuarea lucrărilor la sala de sport (şi finalizarea acestora în vară, astfel ca din noul an şcolar 2017-2018 să poată fi folosită), finalizarea şi recepţia lucrărilor, la sfârşitul acestei luni, la Policlinica Jilava sau recepţia finală a lucărilor la grădiniţa cu program prelungit, din str. Odăi, pentru care mai este nevoie doar de obţinerea unor avize.
Hram și petrecere de Ziua comunei
Pe 21 mai, de sărbătoarea Sfinţilor Constantin și Elena, este marcată ziua comunei Jilava. Și, ca de fiecare dată în ultimii 8 ani, localnicii sunt invitaţi la petrecere. În acest an, concertele în aer liber și surpizele pregătite celor mici vor avea loc în Parcul Morii, după slujba praznicului de la biserica închinată primilor împăraţi creștini.