◉ Ce spun artiștii despre munca lor
Toți iubitorii artei care își fac drum prin Ciolpani sunt invitați să urmărească în detaliu tot procesul de creație desfășurat de cei cinci artiști care, începând cu 20 iunie, dau formă marmurei de Rușchița la Simpozionul Internațional de Sculptură Monumentală.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 607, ediția print
Vizitatorii mai au timp doar câteva zile să stea pe lângă sculptori, în timp ce aceștia lucrează, să se plimbe printre ei, să vadă cum transformă marmura în opere de artă. Jurnalul de Ilfov a poposit la Ciolpani, timp de câteva ore pentru a vedea, la rândul său, în ce constă procesul artistic, ce fac sculptorii, mai ales cei veniți de peste hotare, cum se simt în România și cum îi inspiră țara noastră în procesul de creație.
Reamintim că în perioada 20 iunie – 9 iulie 2022, Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, în colaborare cu Primăria Ciolpani, organizează Simpozionul Internațional de Sculptură Monumentală, eveniment la care participă cinci sculptori de talie internațională.
Doi dintre artiști sunt din România, respectiv Eugen Petri și Ciprian Hopârtean, artistul plastic Eugen Petri fiind de altfel și coordonatorul evenimentului. Ceilalți trei sculptori sunt veniți de peste hotare. Astfel, Vasyl Tatarskyy este din Ucraina, Canan Sonmezdag Zongur este artist și profesor de artă din Turcia, iar Reinaldo Escalona este un artist originar din Venezuela, dar stabilit de mai mulți ani în Spania. Toți artiștii străini se află pentru prima dată în România, pentru a participa la acest eveniment de anvergură, la care s-a pus foarte mult suflet din partea autorităților locale și județene.
Primarul comunei Ciolpani, Călin Bogdan Cristian, a reamintit că primăria a organizat tabăra de sculptură, în parteneriat cu CJ Ilfov, oferind participanților cazare și trei mese pe zi. ”Sculptorii au fost cazați la Complexul Sportiv Național Nicolae Navasart, într-o zonă extrem de pitorească, cu pădure și lac, unde cred și sper că s-au simțit foarte bine. Prin bunăvoința celor de la baza sportivă, masa de prânz le-a fost adusă artiștilor în tabără”, a spus edilul. Primarul și-a exprimat bucuria că mulți vizitatori au venit la tabără, să vadă munca artiștilor, unii simpli curioși, dornici să viziteze spații culturale, dar și mulți cunoscători, care au apreciat foarte mult acest eveniment. ”Dorim să vedem la final lucrările, care vor fi expuse pe raza localității, în fața obiectivelor din localitate, precum școală, primărie, parc comunal etc”, a mai spus primarul Călin Bogdan Cristian.
Ce spun artiștii despre munca lor
Primul artist de peste hotare, Reinaldo Escalona, ne-a spus că este originar din Caracas, Venezuela, dar în prezent locuiește în Valencia, Spania. Iubește marmura, mai ales că studiile în domeniul artei, începute la Caracas, le-a continuat, timp de cinci ani la Carrara, în Italia, renumită pentru marmură peste tot în lume. ”Astfel de simpozioane sunt o oportunitate pentru artiști să le arate oamenilor procesul de creație. De obicei, oamenii nu știu care este procesul prin care dăm viață marmurii, cum să găsim armonia prin care se dă formă bucății de marmură”. Artistul a cărui lucrare este intitulată ”Infinit connection” ne-a spus că îi place să lucreze marmura de Rușchița, că este foarte bună și are o culoare frumoasă – roz. Se simte bine în Ciolpani, mai ales că locul îi aduce aminte de Venezuela. ”Oamenii sunt foarte prietenoși și am avut experiențe foarte frumoase aici, chiar dacă nu foarte multe”, a spus artistul. Ca de altfel toți ceilalți artiști participanți la simpozion, Reinaldo Escalona a vizitat Castelul Bran – al lui Dracula, a fost în vizită la Castelul Peleș și la Castelul Cantacuzino, și aștepta cu nerăbdare să viziteze și Bucureștiul.
Canan Sonmezdag Zongur este din Muğla, Turcia, fiind profesoară la universitatea acestui oraș, dar participă în mod frecvent la simpozioane internaționale, precum cel din Ciolpani, pe care le consideră un bun prilej de a se întâlni și cu alte persoane. Este pentru prima data în România și ne-a spus că se simte foarte bine la noi, mai ales pentru că este foarte multă verdeață. Artista plastică și-a exprimat dorința de a avea cât mai mulți vizitatori care să vadă și progresul lucrărilor, cât și modul în care se realizează sculptura.
Vasyl Tatarskyy, din Ucraina, ne-a spus că acum, în țara sa, fiind război, îi este foarte greu să lucreze diverse sculpturi. ”Având în vedere această situație, am dorit să încep un proiect, o nouă lucrare, pe care o pot duce la bun sfârșit aici, Lucrarea am intitulat-o „Balans”, un balans între trecut, prezent și viitor, între ceea ce s-a petrecut și ceea ce trăim acum. Noi trebuie să simțim ceea ce trăim acum, această suferință care a năvălit asupra noastră. Nu există căi ușoare. În viață există două căi: una este cea dificilă, cealaltă este cea greșită. Alte căi nu există. De aceea, lucrarea mea vorbește despre situația cu care ne confruntăm acum, în care viața trebuie relansată. Nu vorbim de viața simplă, ci trebuie să simțim «balansul» vremurilor care ne apasă”, ne-a spus artistul. El a povestit că nu face parte dintr-o familie de artiști, tatăl său fiind electrician, iar mama – soră medicală, dar pentru că tatăl său avea un prieten care era pictor, cu care i-a făcut cunoștință, a învățat să deseneze. ”A fost pentru mine un dar de la Dumnezeu care m-a făcut să simt care va fi drumul meu în viață, chiar dacă, de multe ori, am fost pe cale să părăsesc acest drum. Dar acum, știu cât se poate de sigur că eu sunt sculptor”, a punctat artistul.
În privința celor doi artiști din România, Ciprian Hopîrtean ne-a spus că a creat ”Moștenire” și ne-a dezvăluit că lucrarea sa simbolizează un punct de trecere prin viață, ”ce a fost înainte, ce am primit, este sfera care simbolizează pământul, plus un cerc atașat înăuntru, adică cercul vieții. Apoi, ce lăsăm după noi, prin coloane care ne reprezintă pe fiecare. De aceea sunt trei coloane, simbolizând Trinitatea”. Sculptorul, originar din Oradea, este un obișnuit al simpozioanelor de sculptură, acesta participând până acum, la peste 30 de astfel de evenimente, în aproape 20 de țări. Artistul ne-a spus că de obicei realizează lucrări monumentale, iar iubitorii artei îi pot admira și alte creații în cadrul unei expoziții pe care o organizează împreună cu artistul Eugen Petri, care va ajunge în curând și la Mogoșoaia. Ciprian Hopîrtean este în prezent și restaurator, în Nagorno-Karabakh, unde restaurează o moschee, fiind specializat pe piatră. Și-a făcut însă timp să vină și la Ciolpani, la rugămitea artistului Eugen Petri, coordonatorul simpozionului, care a reamintit că deși a organizat foarte multe astfel de tabere de sculptură, la Ciolpani a simțit multă deschidere și susținere. ”Adică tot ce am cerut s-a rezolvat. Condițiile sunt foarte bune, atât pentru cazare, cât și de amplasare a șantierului și condițiile tehnice. Sunt convins că și colegii care au venit din alte țări vor pleca cu impresii foarte bune despre ospitalitatea românească. Mi-am dorit foarte mult să aduc străini aici, deși și noi avem sculptori în România, dar am dorit să aduc sculptori străini în România pentru a le arăta că și noi putem face la nivel internațional asemenea evenimente. Cred că este un plus pentru ca și străinii să ne cunoască pe noi ca și cultură. Ei sunt de fapt mesagerii culturii noastre și ai tradițiilor. Mulțumesc în primul rând CJ Ilfov și președintelui Hubert Thuma, pentru că a avut încredere să îmi acorde această șansă, să organizez aici simpozionul de sculptură”, a mai spus artistul. Acesta a mai dorit să precizeze că având în vedere că există un proiect care își propune amplasarea sculpturilor monumentale în mai multe localități, crede că la Ciolpani s-ar putea face o bază pentru mai multe astfel de ediții, iar lucrările care se nasc în urma unor astfel de evenimente să fie ulterior amplasate în localitățile unde se dorește. ”Avem toată logistica necesară, așa că m-aș bucura să continuăm, pentru că sunt lucruri care vor rămâne pentru o veșnicie”, a concluzionat Eugen Petri.