Marșul pentru viață 2021 a avut loc sâmbătă, pe 27 martie. În contextul epidemiologic, anul acesta, evenimentul organizat de Asociația România pentru viață și Asociația Studenți pentru viață, s-a desfășurat online. Evenimentul intitulat „Uniți pentru viață” și ajuns astfel, la ediția a XI-a, a fost o chemare adresată românilor din țară și din diaspora, în credința că fiecare poate și trebuie să facă ceva pentru a sprijini viața, pentru a ajuta femeile în criză de sarcină să se elibereze de frici și probleme, astfel încât să se bucure în mod deplin de venirea pe lume a copiilor lor.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 543, ediția print

Invitatul special al ediției din acest an a fost Charlotte Pence, fiica fostului vicepreședinte al SUA, Mike Pence, o voce importantă a mișcării pro-viață din SUA și un model pentru tinerii pro-viață. În mesajul video adresat participanților, Charlotte Pence a spus: „Avortul este traumă. Societatea pro-avort în care trăim încearcă să convingă femeile că nu este. Îl găsim în cărți, în filme, în întreaga lume. De aceea, este important să vorbim împotriva culturii avortului, să adăugăm altă perspectivă, o narațiune diferită, pe care foarte mulți vor să o audă: să le amintim oamenilor că avortul este o experiență traumatică și că de fapt rănește femeile. Trebuie să spunem adevărul despre efectul avortului asupra femeii și să fim alături de ea, pentru a-i arăta că există o cale mai bună. Societatea de azi celebrează avortul și o privează pe femeie de posibilitatea de a-și împărtăși experiențele negative și de a găsi căi pentru vindecare. Dar adesea organizațiile care dezvăluie adevărul despre inimile frânte ale femeilor cale fac avort le arată femeilor că sunt și alternative – iar acest lucru este foarte important. Fiecare dintre voi se alătură efortului de a spune adevărul despre avort și de a fi alături de cei care au reală nevoie de ajutorul nostru.”

Adelina Militaru, pre­șe­dintele Asociației Studenți pentru viață, a vorbit cu mult curaj despre modul în care mama ei a ales să o nască în timp ce se confrunta cu o presiune foarte puternică din partea celor din jur. „Peste câțiva ani a rămas însărcinată din nou cu cel de-al treilea copil, adică eu, cea care am împlinit ieri 25 de ani. De data aceea medicii i-au spus nu doar că va naște un copil cu handicap, ci și că va muri la naștere. Toți cei din jur au îndemnat-o din nou să avorteze, spunându-i că va face cea mai mare greșeală dacă va naște un copil, pentru că acesta va fi cu handicap. Ea, cunoscând deja durerea avortului, atât cea fizică, cât și cea sufletească, a spus «Nu! O să nasc acest copil și îl voi crește chiar dacă va avea un handicap. O să nasc acest copil chiar dacă vom muri amândoi în momentul nașterii, dar nu voi mai face niciodată un avort»“, a spus Adelina Militaru. Lavinia Stan, life coach și mamă a șase copii, a vorbit despre criza de sarcină pe care a trăit-o când a rămas însărcinată cu primul copil. „Am rămas foarte repede însărcinată, moment în care asupra noastră și asupra relației noastre, care era firavă, pentru că era la început, a venit un atac de energie negativă pe care eu nu l-am mai simțit niciodată în viața mea de atunci. Din familia soțului meu au venit atâtea voci care ne-au spus că nu este momentul, că soțului meu i se distruge cariera. […] O singură voce a avut curajul despre care vă spuneam, să înfrângă toți sabotorii care se puneau împotriva vieții copilului nostru. Slavă Domnului că a existat! A fost mama mea“, a spus Lavinia. De asemenea, Iustina Irimia Cenușă, artist și mamă a unei fetițe adoptate a vorbit despre binecuvântarea pe care o aduce adopția în viața unei familii. „Adopția a fost un gând de-al meu încă din adolescență, atunci când am cunoscut un caz care m-a îndurerat profund. Mi-am spus atunci că, la un moment dat în această viață, aș dori să fac acest pas. În timpul prieteniei cu soțul meu am vorbit deschis despre acest aspect și m-am bucurat să vedem că rezonăm și din acest punct de vedere. Ne-am dorit, într-adevăr, ca în viața noastră de familie, la un moment dat, să facem și acest pas“, a spus Iustina. 

La rândul sau, președintele Asociației România pentru viață, Alexandra Nadane, a încurajat participanții să dedice cât mai mult timp pentru a sprijini femeile în criză de sarcină. „Lumina vieții copiilor nenăscuți este multă, dar lucrătorii sunt puțini. Frământările femeilor în criză de sarcină sunt multe și, mai ales, depășesc în intensitate închipuirea celor care cred că o criză de sarcină este o bagatelă. Bunătatea de a sprijini este o chemare care, dacă nu este împlinită, societățile se prăbușesc în neomenie, ipocrizie, indiferență sufletească – lipsă de dragoste într-un cuvânt. […] O cultură a vieții, o societate a vieții are nevoie de fiecare om, de fiecare talent cu care am fost înzestrați. Este greu, da, recunosc, dar este chemarea generației noastre, de a pune lumina vieții la loc de cinste, de a reda speranța viitorului femeilor în criză de sarcină și copiilor lor nenăscuți! Să fim uniți în bine!”. Implicarea pro-viață pornește de la experiențele femeilor care au trecut printr-o criză de sarcină și de la mărturiile celor care au supraviețuit avortului.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României: „Viaţa este un dar pentru eternitate. Orice copil poate ajunge sfânt“

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române apreciază Marșul pentru viaţă, care a fost transmis live pe internet sâmbătă, pe 27 martie și spune că încurajează nașterea, ajutorarea familiilor și a tinerelor fete însărcinate. Potrivit Agenţiei Basilica a Patriarhiei Române, Patriarhul României a vorbit apreciativ despre manifestările pro-viaţă în predica rostită la paraclisul Reședinţei Patriarhale și a menţionat că din acest motiv, de mai mulţi ani, tinerii mai ales organizează în martie „o lună de meditaţie, de rugăciune și de sfătuire pentru a proteja viaţa“. „Prin aceasta se încurajează nașterea de copii, ajutorarea familiilor și a tinerelor fete care poartă sarcină, ajutorarea tuturor celor care iubesc viaţa știind că omul care se naște pe pământ devine nu numai cetăţean al acestei patrii pământești, ci, dacă un copil este educat în credinţă și trăiește o viaţă potrivit voii lui Dumnezeu, poate ajunge și cetăţean al Raiului, al Împărăţiei Cerurilor. Preţul unui copil în lumea aceasta nu are seamăn. Fiecare copil este unic și are ca vocaţie bucuria veșnică în iubirea Preasfintei Treimi. Să ne rugăm Maicii Domnului și tuturor sfinţilor să binecuvinteze pe toţi părinţii, pe toţi copiii și pe toţi cei care ajută familiile cu tot ceea ce pot ei spiritual și material ca să crească întru credinţă pe copii, să-i educe și să meargă spre calea sfinţeniei“, a spus Patriarhul. Acesta a subliniat faptul că orice copil poate ajunge sfânt și că viaţa este un dar pentru eternitate.