Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că toate mașinile parcate, care blochează circulația pe banda întâi, transportul în comun, dar și alte căi de acces, vor fi ridicate de către o platformă a Administrației Străzilor.
„Legea, așa cum știți, s-a clarificat prin norme, la sfârșitul anului. Aceste norme trebuie să fie însușite de către toate primăriile — atât Generală, cât și de sectoare — prin norme interne. Începând de astăzi, toate mașinile care vor bloca tramvaiele, troleibuzele, autobuzele, transportul în comun, în general, alte căi de acces, circulația — banda întâi — vor fi ridicate până la aprobarea acestor norme de către consiliile locale, respectiv general, de către o platformă aflată la Administrația Străzilor și care va putea să acționeze urgent. Este foarte rău că azi dimineața cei care au constatat că o mașină privată blochează linia de troleibuz 70 nu au acționat, chiar dacă nu sunt încă aceste proceduri interne votate în consiliile locale, potrivit legii. Se putea acționa imediat, energic. Venea platforma de la Administrația Străzilor, ridica autoturismul, îl ducea într-o zonă în care nu mai bloca pe nimeni”, a precizat primarul general, la Comandamentul de iarnă.
Potrivit acesteia, în cursul dimineții de luni, linia de troleibuz 70 a fost blocată timp de două ore, în intervalul orar 6,00 — 8,00, de un autoturism, în zona Bulevardului Basarabia. De asemenea, pe Bulevardul Nicolae Caramfil, trei mașini au fost lăsate pe banda întâi, timp de cinci zile. În ciuda amenzilor aplicate, autoturismele nu au fost îndepărtate, a precizat edilul general.
„O problemă cu care ne-am confruntat în aceste zile — dincolo de dificultățile preluării unei cantități mari de zăpadă (…) — a fost aceea că o parte dintre conducătorii auto au înțeles să își lase mașinile ori pe linia de tramvai, ori pe linia de troleibuz, ori blocând stațiile RATB sau școli, spitale, instituții ale statului”, a arătat Firea.
Directorul general interimar al RATB, Adrian Mihail, a precizat că duminică mijloacele de transport în comun au înregistrat, în total, întârzieri de 154 de minute din cauza vehiculelor parcate neregulamentar, iar vineri intervalul de timp în care mașinile RATB s-au confruntat cu blocaje a depășit 600 de minute. Mai exact: în sectorul 1 — 150 de minute, sectorul 2 — 283 de minute; sectorul 5 — 15 minute; sectorul 6 — 243 de minute.
Citește și: Dosar penal pentru un şofer care şi-a parcat maşina în staţia de autobuz