Vacanţa de vară ar trebui să însemne pentru toată lumea zile pline de bună dispoziție și relaxare. Specialiștii avertizează că în această perioadă, mai ales din cauza căldurii și din dorința de a exploata la maximum toate instrumentele și ocaziile de distracție, foarte multe persoane, atât adulți, cât și copii, se confruntă cu probleme de sănătate care ar putea fi evitate foarte ușor, dacă s-ar ține cont de câteva sfaturi simple de prevenție.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 365

15-page-001

Există surse de îmbolnăvire aparent banale care pot provoca afecțiuni serioase. Mai ales dacă sunt tratate necorespunzător, odată declanșate, pot genera complicații grave.  

Bălăceala și otita

Nimic nu este mai plăcut vara decât bălăceala la ștrand sau în apa mării. Pentru o vacanţă lipsită de griji, trebuie să fiți atenți la factorii care ar putea afecta sănătatea. Scăldatul în apa din piscină este una dintre cele mai comune cauze ale apariţiei otitei în timpul verii. Chiar dacă apa este curăţată frecvent și se folosesc substanţe dezinfectante, prin udarea urechii, microbii pătrund în conductul auditiv și provoacă inflamaţia ţesutului, adică otita. Otita este una dintre cele mai frecvente afecţiuni specifice sezonului cald. Cu puţină atenţie, puteți ține la distanță această boală de sezon, iar dacă se cunosc simptomele, pot fi luate măsuri rapide pentru tratarea ei, evitându-se complicațiile. Otita reprezintă o inflamaţie a urechii, care se poate manifesta extern sau intern. Otita externă este semnalată de inflamaţia acută a pielii din zona exterioară a urechii. Otita medie reprezintă inflamarea timpanului. Întotdeauna este mai bine să previi, decât să tratezi, astfel că primul sfat este să evitați înotul sub apă pentru că astfel, cu cât urechile se udă mai puțin în interior, riscul de a dezvolta inflamația este mai mic.  Ideal este să purtați cască de protecție pentru înot și dopuri speciale ce pot fi achiziționate din farmacii. Astfel, bacteriile și microbii vor sta departe de urechi și vă vor feri de neplăcuta boală. Feriți-vă de apele murdare sau aglomerate. Dacă vi se pare că apa din piscină nu este curată, ori dacă prea multă lume face baie în apă, mai bine renunţați la bălăceală. Ţineți cont că o persoană care este bolnavă de otită și intră în apă poate îmbolnăvi și alte persoane.

Igiena urechilor, foarte importantă 

121

După ce ieșiți din apă, este recomandat să vă spălați urechile cu apă curată și să le ștergeți ușor cu colţul unui prosop. Oricum, se știe că de regulă este indicat să faceți duș și în mod normal acestea ar trebui să existe în toate ștrandurile și să fie funcționale.  Dacă prezentați simptomele otitei, mergeți cât mai repede la medic, pentru a trata rapid și mai ales corect boala. Simptomele otitei sunt dureri persistente ale urechii, scurgeri de lichid din ureche, senzația de ureche înfundată și slăbirea auzului . „Fiind foarte cald afară, este un mediu propice pentru dezvoltarea germenilor și a microbilor. Mediul umed favorizează dezvoltarea ciupercilor. Patologia otitei este destul de extinsă și uneori agresivă ca manifestare, pentru că dacă nu este tratată la timp pot să apară complicații. Dacă curge urechea, dacă apar dureri, trebuie mers la medic. În niciun caz nu trebuie folosite leacuri băbești. Uleiul sau usturoiul nu fac decât să agraveze orice simptom. Nu sunt substanțe sterile și sunt nocive. Cu usturoi pisat sau ulei încins pus în ureche nu faci decât să creezi leziuni noi, să agravezi afecțiunea, să creezi un mediu de dezvoltare a bacteriilor a microbilor”, a semnalat dr. Patricia Ene, medic primar ORL și director al Spitalului Județean Ilfov.

Și aerul condiționat ne duce la medic

 O altă problemă pentru care pe timp de vară camerele de gardă sunt pline este cea a afecțiunilor provocate de aerul condiționat. Pentru că în majoritatea zilelor este foarte cald, toată lumea folosește aerul condiționat, iar instalațiile de acest fel au devenit practic indispensabile. În scurt timp, însă, începem să ne plângem de nevralgii, alergii, rinosinuzite sau bronhopenumonii, afecțiuni ce apar atât la copii cât și la adulți, mai ales în cazul celor cu imunitate scăzută. Toate acestea sunt provocate de aerul murdar emanat de aparate.  “Iniţial nu se face legătura între aerul condiţionat și episoadele de strănut sau obstrucţie nazală. Aerul rece predispune la instalarea și acutizarea episoadelor de răceală. Alergiile nazale prin factori exogeni ca praf, pulberi sau spori de fungi sunt și ele cu incidenţă crescută la populaţia care utilizează aparatele de aer condiţionat ale căror filtre nu au fost schimbate conform indicaţiilor. Pacienţii mai pot acuza dureri de cap, cefalee, senzaţie de înfundare a nasului, obstrucţie nazală cu rinoree și strănut. Bacteriile și virusurile răspândite chiar de aerul condiţionat pot mai ușor ataca organismul, cauzând infecţii respiratorii”, a explicat dr. Patricia Ene, medic primar ORL și manager al Spitalului Judeţean Ilfov.

Pneumonia de aer condiționat

Filtrele murdare pot provoca o mulţime de probleme de sănătate. Filtrele necurăţate cresc incidenţa, în special la copii, de a face așa-numita “pneumonie de aer condiţionat” care, nedepistată și netratată corespunzător, poate fi fatală. Acasă filtrele pot fi schimbate, iar aparatele de aer condiționat pot fi curățate, mai ales atunci când apare mirosul de umezeală pe care îl degajă aparatul, atunci când e pornit, sau aparatul nu mai răcește la fel de repede. Unitatea aparatului se curăţă și ea, este detașabilă și trebuie spălată, cu apă și detergent, iar apoi ideal ar fi să fie dezinfectată cu spirt. În alte locuri în care nu poate fi gestionată această problemă, cel mai bun sfat este să vă feriți de expunerea directă. Este indicat ca orientarea fluxului de aer să fie spre un loc liber, unde nu se află nimeni, astfel încât circulaţia aerului în cameră să fie cât mai eficientă.