Ministerul Finanţelor a împrumutat joia trecută, din piaţă, un miliard de lei, la o dobândă de 3,24%, mai mică decât în urmă cu un an, iar împrumutul acoperă deficitul lunar la bugetul de stat, a scris ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 519, ediția print

„Astăzi, MFP a împrumutat din piaţă 1 miliard de lei la o scadenţă de 4,8 ani şi o dobândă maximă de 3,24% pe an. Mult mai mică decât dobânda la care se împrumuta, în medie, în luna septembrie, 4,8%, anul trecut, guvernul socialist. Aşa reducem permanent costul pentru generaţiile viitoare. Dobânda este mai mică decât dobânda din piaţă la momentul în care am făcut tranzacţia de 3,31%. Împrumutul acoperă deficitul lunar la bugetul de stat. Este soluţia optimă în aceste condiţii”, a menţionat ministrul de resort. Ministerul Finanţelor Publice a planificat, în luna octombrie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 de miliarde de lei prin emisiuni de stat de tip benchmark, la care se poate adăuga suma de 660 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Suma totală, de 5,06 miliarde de lei, este mai mare cu 500 de milioane de lei faţă de cea programată în septembrie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. România are în program un deficit bugetar de 8,6% din PIB pentru anul în curs, după primele opt luni soldul negativ fiind de 5,18% din PIB.

Venituri mai mari, la buget

Totodată, Florin Cîțu a anunțat că septembrie este a doua lună consecutivă în care veniturile la buget sunt mai mari decât în aceeaşi lună a anului trecut. „Veşti foarte bune din economia reală! Septembrie este a doua lună consecutivă în care veniturile la buget sunt mai mari decât în aceeaşi lună a anului trecut. Am reuşit ceea ce părea imposibil – să creştem veniturile la buget în timpul celei mai mari crize din ultima sută de ani. Am luat cele mai bune măsuri până acum, 6% din PIB pachetul de susţinere a economiei aprobat de guvernul PNL, iar sectorul privat a răspuns pozitiv”, a scris Cîțu, pe Facebook.