Comuna Clinceni este cunoscută mai ales pentru aerodromul său, principala bază națională de antrenament a piloților de acrobație aeriană. În viitor, Clinceniul ar putea deveni și o oază de relaxare, care va fi cautată nu doar de către localnici, ci și de către bucureșteni. Complexul Belvedere din Clinceni este foarte asemănător cu ștrandurile și restaurantele situate pe malul lacului Snagov. Lacul a fost populat cu pește și amenajat pentru desfășurarea activității de pescuit sportiv. Au fost amenajate terenuri de fotbal, baschet și tenis de câmp. Alei și spații verzi, o piscină, pavilioane cochete, un restaurant, un club creează o ambianță excelentă pentru relaxare și petrecerea timpului liber. Și toate acestea funcționează fără ca din bugetul local să fie cheltuit vreun ban.
„Aici a funcționat din anul 1965 o balastieră care era înconjurată de un teren mlăștinos. Ulterior, după încetarea activității extractive și până pe la sfârșitul anilor 90 pe malul lacului funcționau niște căsuțe insalubre, sub forma unui camping mai degrabă impovizat”, ne povestește primarul Adrian Budeanu. Locul era mai mult frecventat de către pești, dintre aceia care te îmbiau la orice zi din oră și din noapte să te desfeți cu câte o fetiță, pentru că bălțile erau colmatate și poluate, în care mai trăiau doar broaște.
Concensionare pe 49 de ani
„Potențialul de dezvoltare al zonei era evident, însă Consiulul Local nu avea banii necesari pentru investiții și nici nu consider că acesta este rolul unei instuții publice, să se implice în proiecte comerciale”, explică primarul modul în care a fost gândită transformarea într-o zonă de recreere. Soluția logică era găsirea unei formule de parteneriat public-privat pentru ca locuitorii comunei să aibă o oază de liniște.
Astfel s-a ajuns la asocierea cu o societate comercială, SC Alco Entertaiment Club SRL din Pitești, pentru amenajarea și exploatarea zonei de agrement Clinceni.
Bazele afacerii au fost puse în 2004, prin semnarea Contractului de Asociațiune în Partipațiune între cele două părți. Prin această asociere, Consiliul Local pune la dispoziție 22 de hectare de teren și 11 de hectare de luciu de apă, iar SC Alco Entertaiment Club se obligă să investească pe parcursul a 10 ani 1,4 miliarde de lei. Actul de concesiune este valabil timp de 49 de ani, termen după care atât terenurile cât și construcțiile și toate amenajările revin cu titlu gratuit în patrimoniul primăriei Clinceni.
Deși conform contractului, investițiile trebuiau să fie finalizate până în 2014, întreaga bază de agrement este funcțională de mai bine de doi ani. Lucrările au cuprins amenajarea lacurilor pentru pescuit și popularea lor cu puiet, amenajarea unor terenuri de sport (tenis de câmp, fotbal, basket și volei), restaurant club, ștrand, piscină cu pavilioane proprii, lucrări de ecologizare și peisagistică pentru întreaga zonă.
Beneficii de 70.000 de lei pentru bugetul local
„Am fost acuzat ba că dețin personal acțiuni la această firmă, ba că am facilitat cedarea unui bun al Consiliului Local către un potent om de afaceri, Tiberiu Urdăreanu, proprietarul companiei UTI sau că asocierea este făcută împotriva intereselor comunității locale” se plânge Adrian Budeanu. În realitate, fără să investească un leu, Consiliul Local beneficiază sume importante de pe urma asocierii pentru exploatarea în comun a Complexului Belvedere. Conform contractului, bugetul local încasează 20.000 de lei pe an chiar dacă afacerea nu este profitabilă. În plus, din anul 2009, compania SC Alco Entertaiment Club și-a mutat sediul social din județul Argeș în Clinceni, loc unde își achită taxele și impozite. Iar sumele nu sunt chiar mici, numai anul trecut acestea totalizând peste 70.000 de lei. (G.L.)