Vești bune pentru părinții copiilor cu tulburare de spectru autist! Un nou program lansat recent de Asociația Help Autism, în parteneriat cu Spitalul de Psihiatrie Titan “Dr. Constantin Gorgos”, Institutul de Analiză Aplicată a Comportamentului din Norvegia și Liga Română pentru Sănătate Mintală, oferă micuților accesul la tratament gratuit.

Peste 800 de copii din regiunea București-Ilfov sunt diagnosticați cu tulburare de spectru autist (TSA). Numărul real al pacienților este, însă, mult mai mare. Iar costurile extrem de mari ale serviciilor de specialitate depășesc posibilitățile financiare ale  multor familii. Așa se explică faptul că mulți copii nu beneficiază de tratament, în timp ce boala avansează iar șansa lor de integrare socială scade.

Pentru a veni în sprijinul micilor pacienți care au nevoie de terapie, Asociația Help Autism, în parteneriat cu Spitalul de Psihiatrie Titan “Dr. Constantin Gorgos”, Institutul de Analiză Aplicată a Comportamentului din Nor­vegia și Liga Română pentru Sănătate Mintală, a demarat  campania “Îmbunătățirea serviciilor de diagnostic, evaluare şi recuperare pentru copiii cu TSA”. 

O sută de copii beneficiază de terapie individualizată

Prin intermediul programului, pentru început, o sută de micuți din întreaga țară vor face terapie individualizată de recuperare și integrare socială, la Spitalul de Psihiatrie Titan “Dr. Constantin Gorgos”, din București. Terapeuții vor face consiliere psihologică și vor oferi sprijin atât copiilor, cât și părinților care îi îngrijesc. În acest mod, micii pacienți vor avea șanse reale de recuperare.    

“După diagnosticul pus de medicii spitalului, părintele nu mai trebuie să caute soluții pentru evaluare psihologică și intervenție terapeutică. Medicul psihiatru îi va direcționa către specialiștii noștri care își vor desfășura activitatea în cadrul spitalului, iar copilul va veni zilnic la terapie individualizată. Experiența asociației în parteneriate cu instituțiile publice și expertiza institutului din Norvegia a dus la parteneriatul Help Autism cu spitalul Titan, unindu-și forțele pentru a aduce o schimbare reală în procesul de recuperare al copiilor cu TSA, în România”, a spus Daniela Bololoi, președintele Asociației Help Autism, la lansarea proiectului.

“Proiectul vine să completeze serviciile medicale pe care le oferim în cadrul spitalului, pentru o continuare a terapiei copilului cu tulburare din spectrul autist”, a explicat Mariana Besoiu, managerul Spitalului de Psihiatrie Titan “Dr. Constantin Gorgos”, cu același prilej.