Trupa Miniricii, cei care au asigurat distracția copiilor din Chiajna, în această vară, în serii interesante de vânătoare de comori, au adus acum, în sala Casei de Cultură ”Doamna Chiajna”, povestea unui tărâm magic, a unui regat mare și bogat învecinat cu alt regat sărac, o lume ideală unde cei care știu să-și valorifice munca și să-și păstreze rezervele vor prospera, în comparație cu cei risipitori, care se bucură de bogăție pentru o scurtă perioadă, dar care vor rămâne fără nicio rezervă pentru viitor.
Așadar, o poveste de ajutor în educația financiară a copiilor, folosind elementele specifice basmelor, personaje din povești binecunoscute, puse în evidență prin intermediul antagoniei bine-rău. ”Bancnoțilă și Mărunțilă” este un spectacol destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, o poveste în care, în regatul bogat, toată lumea avea de toate și nimeni nu ducea lipsă de nimic. Regele și regina îl aveau pe Bancnoțilă, care, de câte ori făcea o faptă bună, primea ca recompensă o bancnotă de valoare mare, pe care o cheltuia numaidecât, fără să dea importanță lucrurilor, pentru că era obișnuit să primească mai mult decât merita. În regatul sărac, lumea era muncitoare, dar veniturile erau mici. În schimb, oamenii știau să prețuiască fiecare bănuț, iar modelul de economisire venea de la cei ce guvernau regatul.
Regele și regina de aici îl aveau pe băiatul Mărunțilă, care era obișnuit să strângă fiecare monedă pe care o primea ca recompensă pentru hărnicia lui. Anii au trecut, copiii au crescut, iar situația economică a regatelor a devenit egală. În timp ce unii risipeau, ceilalți valorificau. Când prinții au devenit buni de însurătoare, o prințesă din ținutul veșnic bogat urma să fie pețită, iar cel care era mai avut și știa cum să folosească puterea bogăției urma să-i devină soț și rege peste ținutul nemuritor prosper. Mărunțilă, deși provenea dintr-un regat mai mic, era mult mai avut acum decât Bancnoțilă la vârsta însurătorii, care aproape că adusese regatul său în sapă de lemn. Dar, pentru că era și foarte inimos, Mărunțilă îi oferă lui Bancnoțilă câteva lecții utile și principii sănătoase, astfel că acesta, în scurt timp, se pune pe picioare, iar regatul său începe să prospere, din nou.
Care sunt beneficiile pentru copii ale unui spectacol educativ în domeniul financiar?
• Prin intermendiul spectacolului copiii pot identifica și înțelege mai bine mesajul educativ transmis,
• personajele au rolul de a capta atenția copiilor, astfel comportamentul și atitudinea lor vor evidenția mult mai clar mesajul transmis prin poveste,
• copiii au nevoie de o educație în domeniul financiar, pentru că de multe ori aceasta lipsește sau e prost înțeleasă atunci când nu e valorificată printr-un limbaj adecvat vârstei lor.
”Mărunțilă și Bancnoțilă” este un spectacol inedit, cu personaje hazlii, cu cântece și dansuri care ilustrează întocmai starea și situațiile din poveste. Este primul spectacol de acest tip și cu un astfel de mesaj, personalizat pentru copiii din România, cu un mare potențial și impact. În cadrul evenimentului, copiii și părinții au primit fișe de lucru, pentru ca activitatea să fie cât mai interactivă”, ne-a declarat Virginia Vasilache, fondatorul trupei Miniricii și cea căreia îi aparține regia și scenariul spectacolului. Autorul poveștii este Roxana Bucur, iar interpreți au fost actorii trupei Miniricii.