”Transparența costă destul de puțin, mult mai mult ne costă lipsa ei și fenomenele pe care ea le previne” a fost unul dintre mesajele transmise de viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, către participanții la Platforma de cooperare a administrației publice locale, reunită pe 8 noiembrie, la sediul MDRAP. Aceasta este formată din reprezentanți ai administrației publice locale și contribuie la implementarea și monitorizarea Strategiei Naționale Anticorupție (SNA) 2016 – 2020.
”Vrem să aducem cât mai multe primării în această platformă, până vom ajunge să le integrăm pe toate. Până acum avem peste 1.600, deci, suntem la peste 50% din cele 3.228 care există în acest moment, dar și mai importante sunt următoarele două ținte. Vrem să reducem gradul de formalism și să lucrăm la campanii prin care să aducem cetățenii alături de noi: să-și spună părerea despre serviciile publice chiar cei pentru care le prestăm. Aceasta este cea mai bună modalitate de control asupra noastră, cea mai bună autocenzură – dacă reușim să ne deschidem pentru controlul celorlalți”, a precizat Vasile Dîncu, vorbind despre obiectivele principale pentru perioada 2016-2020.
Viceprim-ministrul Vasile Dîncu și ministrul justiției, Raluca Prună, au semnat, la finalul reuniunii, Acordul în baza căruia cele două instituții vor colabora pentru implementarea și monitorizarea SNA. MDRAP va asigura relația cu administrația publică locală în acest domeniu, sprijinind, în acest mod, Secretariatul Tehnic care funcționează la nivelul Ministerului Justiției pentru operaționalizarea acestei strategii.
Programul Operațional Capacitate Administrativă 2016-2020, pentru care Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice este autoritate de management, va asigura o parte a finanțării măsurilor cuprinse în Strategia Națională Anticorupție 2016 – 2020.
Cu ocazia reuniunii Platformei, a fost lansată și Harta interactivă a bunelor practici identificate în domeniul prevenirii corupției, concepută în vederea realizării schimbului de bune practici și pentru a crea o rețea a integrității la nivel național. Harta are la bază datele primite de la unitățile administrativ-teritoriale care au raportat pe parcursul perioadei de implementare a SNA 2012-2015.
SNA 2012-2015 – acțiuni MDRAP și rezultate:
MDRAP a efectuat o campanie de informare la nivel local cu privire la prevederile Strategiei și la măsurile preventive, a sprijinit peste 700 de unități administrativ-teritoriale în implementarea ei și 130 UAT-uri în implementarea de instrumente de prevenire, a realizat 87 de sesiuni de instruire și informare pentru 3.600 de participanți din administrația publică locală în domenii precum: transparență, comunicare și relații publice, achiziții publice, management financiar, implementarea sistemului de control intern managerial etc.
Împreună cu Ministerul Justiției și reprezentanți ai unor ONG-uri, au fost efectuate misiuni de evaluare în vederea identificării gradului de implementare a unor măsuri preventive la nivelul a 66 de unități administrativ-teritoriale.