În Italia lucrează aproximativ un milion şi jumătate de români. Cei care îşi găsesc de lucru prin reţeaua EURES a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, ajung să muncească în baza unui contract legal şi în condiţii bune, despre care află încă dinainte de a pleca din România. Însă, despre mulţi dintre cei care pleacă pe cont propriu, prin cunoştinţe sau prin firme private, uneori nu se mai poate afla nimic pentru că nefiind în evidenţele statului, nu pot fi monitorizaţi ulterior.

 

Dezvăluirile jurnaliştilor italieni potrivit cărora, mulţi dintre românii ajunşi la muncă în Italia sunt abuzaţi şi exploataţi, inclusiv sexual, îi determină pe reprezentanţii Ministerului Muncii să facă anumite lămuriri. Jurnalul de Ilfov prezintă, în cele ce urmează, poziţia instituţiei care ajută românii să ocupe un post în străinătate!

ANOFM informează frecvent cu privire la drepturile lucrătorilor în Italia

“Ministerul Muncii are în vedere situația semnalată în aceste zile de presa italiană și precizează că monitorizează, dinainte de apariția articolelor de presă, situația românilor care muncesc în Italia. Astfel, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, informează, în mod curent, cetăţenii români, prin intermediul consilierilor EURES şi al celor două help desk-uri din Târgu Jiu şi din Iaşi, dezvoltate prin proiectul “SAFE” şi dedicate Italiei, despre drepturile avute la locul de muncă în Italia şi pune la dispoziție datele de contact ale sindicatelor şi instituţiilor de asistenţă italiene. Numai că, în general, cetățenii români și-au găsit un loc de muncă în Italia prin cunoștințe, prin firmele private de mediere sau în mod direct de la angajator și nu apelează la instituțiile publice. Astfel că, în domeniul agricol, EURES nu a mediat în ultimii trei ani niciun loc de muncă pentru Italia. (…) Mai mult, ANOFM a diseminat, în urma colaborării cu federaţia sindicală a lucrătorilor din agricultură “FLAI” din cadrul confederaţiei “CGIL” din Italia, un ghid bilingv (româno – italian) realizat de sindicat, referitor la drepturile şi formele de protecţie a lucrătorilor din agricultură. Materialul, publicat și pe site, și pe pagina oficială de Facebook a ANOFM, conţine informaţii utile cu privire la condiţiile de muncă şi drepturile stabilite de legislaţia italiană – http://www.anofm.ro/ghid-bilingv-rom%C3%A2no-italian-privind-drepturile-%C5%9Fi-protec%C5%A3ia-muncitorilor-angaja%C5%A3i-sezonieri-%C3%AEn-agric”, anunţă Ministerul Muncii.