Deşi România adăposteşte cel mai mare focar de rujeolă din Europa, exportăm vaccinul împotriva rujeolei. Aproape 4.000 de doze de vaccin au fost scoase din ţară şi exportate către alt state. Şi asta în condiţiile în care, stocul de vaccin e pe zero în zece judeţe încă din luna februarie.
Pentru a asigura numărul de doze necesar pentru imunizarea copiilor din România, Ministerul Sănătăţii a demarat procedurile de suspendare a exportului vaccinului. Dozele de vaccin tetravalent şi hexavalent au fost blocate în depozite şi urmează să fie distribuite către direcţiile de sănătate publică judeţene. Statul va mai cumpăra încă 109.000 de doze de vaccin.
Se va asigura şi un stoc de rezervă, valabil un an şi jumătate
“În acest sens, Ministerul Sănătății a demarat procedurile de notificare a Comisiei Europene, acest pas fiind necesar deoarece limitarea exporturilor poate fi considerată o îngrădire a liberei circulații a mărfurilor în spațiul Uniunii Europene. Măsura luată acum de Ministerul Sănătății este justificată din motive de sănătate publică. În paralel, Ministerul Sănătății a solicitat Agenției Naționale a Medicamentului să notifice distribuitorii de medicamente în legătură cu această decizie, iar dozele de vaccin împotriva rujeolei au fost deja blocate în depozite. Legea vaccinării, care este acum în dezbatere publică, va rezolva problema stocurilor de vaccin. Actul normativ va impune Ministerului Sănătății asigurarea în depozitul național a unui stoc de rezervă de vaccinuri și consumabilele aferente cel puțin egal cu necesarul anual cu termen de valabilitate de minim 18 luni”, anunţă reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
22 de copii au murit
În lipsa vaccinului, în România, 5.000 de copii s-au îmbolnăvit de rujeolă în perioada de epidemie. 22 dintre aceştia au pierdut lupta cu virusul. Iar epidemia este în plină expansiune. Potrivit specialiştilor, săptămânal se înregistrează, în medie, 200 de cazuri noi de rujeolă. Pentru a creşte imunitatea copiilor în faţa bolii, a scăzut vârsta de vaccinare a micuţilor, de la un an, la nouă luni.