Părinţi, liniştiţi-vă! În România ajung numai vaccinuri de calitate. Cel puţin aşa susţine ministrul Sănătăţii, Florian Bodog care explică faptul că se respectă întocmai procedurile de verificare a calităţii produselor, astfel încât sănătatea copiilor din România să fie în maximă siguranţă.

 

Acesta este şi motivul pentru care, în lipsa vaccinului pentru hepatita B, micuţilor li se administrează vaccinul hexavalent, chiar dacă este mai scump. „În această perioadă cumpărăm vaccin hexavalent mai mult, pentru că nu există până la momentul acesta niciun producător care să livreze vaccin pentru hepatita B și atunci s-a modificat schema de vaccinare și se vaccinează cu vaccin hexavalent. Acesta este motivul pentru care suntem în această situație. Firmele producătoare și-au pierdut GMP-ul, este o condiție pe care trebuie să o îndeplinească, și nimeni nu poate livra în țările europene. Nouă ni s-a oferit să aducem vaccin din India, însă firma nu avea drept de punere pe piață în România și avea acel thiomersal, iar noi nu dorim să aducem vaccinuri care să pună în pericol viața copiilor. Noi dorim să aducem vaccinuri sigure pentru copii, iar acest lucru l-am spus și în programul de guvernare. În acest moment aducem numai vaccinuri sigure pentru copii”, spune ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog: „Nu vreau să risc absolut nimic”

Specialiştii Agenţiei Naţionale a Medicamentului fac teste de calitate pentru un vaccin european împotriva hepatitei B. „În acest moment eu sunt într-o situație critică, pentru că administrăm vaccin hexavalent care înseamnă costuri mai mari, dar nu vreau să risc absolut nimic. Deci toate procedurile se desfășoară așa cum scrie la carte, nu în procedură de urgență. Și cei de la compania producătoare au solicitat să participe la procedurile de verificare a calității și nu am avut nimic împotrivă. Vrem să ne asigurăm că aducem vaccinuri calitative pentru copiii din România”, mai spune ministrul Sănătăţii.