O modalitate excelentă de a ne îmbunătăți starea generală de sănătate este mersul pe jos. Mergând zilnic câteva minute pe jos ne întărim oasele, musculatura, sistemul imunitar și ne îmbunătățim semnificativ digestia și funcția cardiacă. Iar beneficiile sunt mult mai multe.

Dacă nu avem timp să facem sport sau să desfășurăm activități fizice mai des, ne putem bucura de numeroasele beneficii ale mișcării mergând pe jos. Zece minute de mers zilnic sunt suficiente pentru a ne regla tensiunea arterială, a alunga stările de tristețe și indispoziție și pentru a mai da jos din kilogramele nedorite. Studiile realizate de specialiștii în domeniu arată că o plimbare pe jos a cărei durată ajunge la zece minute ne ajută să scăpăm de 50 de calorii. În acest mod ne vom permite să consumăm și un desert ușor după masa de prânz. Mersul pe jos ne îmbunătățește și digestia, accelerând metabolismul.
Ni se reglează tensiunea, iar inima este protejată de boli grave 
Și sănătatea inimii este strâns legată de mersul pe jos. Un studiu realizat pe un eșantion de 130.000 de persoane din 17 țări ”confirmă la scară globală că activitatea fizică este asociată cu un risc mai mic de mortalitate și de boli cardiovasculare”. Cercetarea a fost realizată de experții canadieni, pe persoane cu vârste cuprinse între 35 și 70 de ani, din orașe și de la sate, din țări bogate și țări defavorizate. Acestea au fost monitorizate aproape șapte ani. Rezultatele făcute publice de revista The Lancet, cea mai importantă publicație medicală din Anglia, vin să întărească nevoia de mișcare pentru sănătate și viață lungă. ”O activitate fizică și mai intensă (750 de minute pe săptămână) este asociată cu o reducere (a mortalității provocate de bolile cardiovasculare, n.r.) și mai mare, mai ales pentru acele persoane care își repartizează activitatea fizică pe durata întregii zile, grație modului lor de transport, tipului de profesie pe care o exercită și activităților lor casnice”, spun autorii studiului. Această cercetare demonstrează că ”mersul pe jos timp de cel mult 30 de minute în majoritatea zilelor din săptămână reprezintă un beneficiu substanțial”, explică prof. Scott Lear, de la Universitatea Simon-Fraser, din Canada, coordonatorul principal al studiului. Din păcate, se pare că aproape un sfert din populația mondială nu îndeplinește aceste obiective, avertizează specialiștii.
Ni se îmbunătățește respirația
Specialiștii au constatat că numai zece min­ute de mers pe jos cresc capacitatea pul­mo­­nară îmbunătățind func­ția mușchilor respiratori și ventilația pulmona­ră. În același mod ne îmbu­nătățim și funcția diafragmei, musculatura principală responsabilă de res­pirație. După cum se știe, mersul pe jos regulat reduce considerabil riscul apariției bolilor respiratorii cum ar fi, astmul bronșic șibronhopneumopatia obstruc­tivă cronică.
Reușim să ne concentrăm mult mai bine
Deoarece, stimulează circulația sângelui, mersul pe jos crește și cantitatea de oxigen și nutrienți livrați către creier. Astfel, capacitatea de concentrare, de memorare și luarea deciziilor sunt și ele îmbunătățite considerabil. De asemenea, după câteva minute de mers pe jos vom avea și mai multă energie în timpul zilei și vom duce activitățile cotidiene la bun sfârșit cu mai mult entuziasm.
Și OMS recomandă activitate fizică ”de intensitate moderată”
În urma celor mai recente cercetări, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică ”de intensitate moderată” sau 75 de minute de activitate cu o ”intensitate susținută”.
Așadar, cumpărături, activitățile menajere și tot ceea ce ține de treburile gospodărești sunt mai mult decât binevenite pentru menținerea și îmbunătățirea sănătății inimii noastre, pentru menținerea siluetei și întărirea sistemului imunitar dacă acestea implică mersul pe jos. De aceea, în weekend-uri sau în vacanțe – când suntem plecați la munte, în stațiunile balneclomaterice etc., decât să zăbovim prin restaurante, ar fi mai bine să profităm de timpul liber disponibil și să ne plimbăm prin împrejurimi. Sau, dacă suntem împătimiți ai sporturilor de iarnă, avem tot timpul la dispoziție să ne bucurăm la maximum de pasiunea noastră. Mai ales că, în această perioadă la munte este iarnă în toată regula. Călătoriile pot fi obositoare, dar, decât să lenevim în cameră sau să ne refugiem în mâncarea de la restaurant, mai bine să facem câțiva pași în plus în preajma hotelului. Aerul curat și peisajul mirific ne relaxează psihic și ne dau un tonus mai bun, iar mersul pe jos ne menține greutatea corporală pe care o dorim. De altfel, mersul pe jos are efecte uimitoare asupra creierului. Întrucât acesta mărește dimensiunea creierului, banalele plimbări ne pot ține departe de boala Alzheimer. Noile descoperiri ale oamenilor de știință de la Universitatea din Pittsburg, USA, arată că dimensiunea hipocampusului, centrul memoriei din creier și tototdată, prima regiune afectată de demență, crește la stimularea prin mișcare, exercițiu fizic și mers pe jos.