”Eroi au fost, eroi sunt încă/ Şi-or fi în neamul românesc!/ Căci rupţi sunt ca din tare stâncă/ Românii orişiunde cresc”, a amintit primarul comunei Moara Vlăsiei, Andrei Filip, versurile poeziei cu titlul ”Pui de lei”, scrisă de Ioan Nenițescu, ”poetul simțirii românești”.

”Am adus cinstire și în acest an eroilor noștri, la cele trei monumente din comună. Ei rămân vii prin pomenirea noastră. Glorie eternă celor căzuți pentru apărarea Țării și Credinței în Dumnezeu! La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, a transmis edilul, cu ocazia Zilei Naționale a României.
În centrul comunei Moara Vlăsiei se află monumentul sub forma unui obelisc, unde un soldat realizează o inscripție cu locuri unde s-au purtat mari lupte în timpul războiului de reîntregire a țării – «Mărăști, Mărășești, Oituz, Porumbacu, Bălării, Dobrogea, Ardeal, Carpați, Jiu”. Soldatul stă îngenuncheat în tranșee, sprijinindu-se în mâna stângă, în care ține și pușca, și scrie pe obelisc cu mâna dreaptă. Deasupra este așezat vulturul cu aripile deschise și crucea regală în cioc, la picioarele sale aflându-se coroana regală și steagul țării. În stânga – dreapta compoziției sunt amplasate, pe două socluri, însemnele armatei române: casca, sabia, pușca, grenada, drapelul și frunze de stejar. Aici avem înscris: ”Vitejilor din războiul 1877 – 1878” și sunt enumerați eroii căzuți în luptă, iar mai jos este menționat anul ”1913” și numele unui roșior căzut în luptă. În spatele monumentului, pe o placă din marmură albă scrie „Eroii patriei 1941-1945” și sunt, de asemenea, enumerați eroii căzuți în luptă, iar pe partea dreaptă a obeliscului este înscris: ”Vitejilor din comuna Căciulați, cătunul Moară Săracă și Canela, morți pentru țară, 1916-1919. Patria recunoscătoare. Ridicatu-sa acest monument prin subscripție publică. Anul 1925”.
În satul Căciulați, pe Str. Unirii, în fața Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului”, datând din 2004, un monument ctitorit de către Consiliul Local Moara Vlăsiei aduce omagiu eroilor neamului. Două trunchiuri de piramidă suprapuse, iar deasupra este aşezat vulturul din bronz, cu crucea în cioc. Pe trunchiul de piramidă superior sunt însemnele armatei – casca, două săbii întretăiate şi ramuri cu frunze de laur, iar pe cel inferior este înscris pe fețe diferite: ”Eroii neamului din satul Căciulaţi, com. Moara-Vlăsiei, căzuţi în Războiul pentru apărarea patriei“, ”1916-1918” şi numele eroilor căzuţi în luptă sau ”1941-1945” şi numele eroilor căzuţi în luptă. Două tunuri cu afet încadrează monumentul pe un platoul pavat cu pavele şi înconjurat de un gard din ţeavă de oţel, având în capăt flori de crin.