Primarul comunei Moara Vlăsiei, Andrei Filip, a făcut o serie de precizări referitoare la deciziile luate la nivelul localității în privința acțiunilor de dezinsecție, decizii bazate pe informațiile oficiale privind eficiența dezinfectării mediilor externe. ”Prin Comitetul de Situații de Urgență, am ales munca, implicarea fără rezerve și apelarea la cele mai bune soluții, consultând specialiștii în diverse domenii. Toate măsurile pe care le-am luat până acum, consider că au fost graduale și eficiente, evident cu sprijinul dumneavoastră, al cetățenilor responsabili.”, precizează primarul.
”Mai nou, vedem o serie de articole cu ”ploi de sănătate”, cu helicoptere, ”tunuri”, jeep-uri, utilaje și ”mascați”, o întrecere de tip socialist în care, din punctul meu de vedere, unii primari văd o oportunitate de a-și face campanie. Deși, având în vedere confuzia întreținută de multe publicații, există în localitatea noastră unele voci care se întreabă de ce nu ne-am grăbit și noi cu stropirea zonală pe mari suprafețe, țin să le spun următoarele:
Avem stocuri suficiente de substanțe de toate tipurile, utilajele și echipele necesare,atomizor de mare capacitate, vehicule și chiar un helicopter, toate gata să intre în acțiune. N-am dorit însă, un hei-rup necontrolat și necontrolabil, fără a analiza exact efectele secundare pe care acest lucru îl implică. Și au apărut deja destule cazuri raportate în localități, în care au murit păsări și animale mici, copii cu astm, chiar și oameni în putere, au avut iritații puternice ale ochilor, gâtului, plămânilor, etc. Există deja și materiale biocidare retrase de la folosință de DSP, după ce inițial figurau pe listă. Și să nu uităm, cele mai multe dintre ele nu sunt biodegradabile, deci pot afecta pe termen lung locurile în care sunt împrăștiate (grădini, case, ape, etc).
Am dezinfectat și vom continua, după cum știți, pe zone limitate, în locurile publice, cu soluții bazate pe clor sau substanțe biocide, în concentrație mică. Așa cum v-am spus, suntem pregătiți de intervenție la orice oră din zi și din noapte având în stoc cele mai eficiente produse și vom continua pe spații restrânse, de va fi cazul vom trece chiar la proceduri de izolare și dezinfectare zonală sau totală a localității. Decizia de acțiune graduală vine ca urmare a consultărilor cu specialiști în domeniu”, precizează primarul Andrei Filip.
Edilul oferă ”un exemplu de la unii pățiți, dincolo de reacțiile adverse înregistrate și prin vecinătătea noastră: Reuters – ”Măsurile luate pentru limitarea răspândirii coronavirusului care a ucis zeci de mii de oameni la nivel global, impresionante din punct de vedere vizual, sunt criticate de specialiști ca fiind riscante pentru sănătate, dar și o pierdere de timp și de resurse „Este o imagine ridicolă, văzută în multe țări”, a afirmat Dale Fisher, expert în boli infecțioase, care prezidează Rețeaua de Reacție și Alertă pentru Epidemii Globale, coordonată de Organizația Mondială a Sănătății.”
Primarul vine în completarea anunțului făcut pe pagina de Facebook cu informațiile transmise pe acest subiect de Prefectura Județului Ilfov:
”Pentru a analiza eficiența dezinfectării mediilor externe (suprafața drumurilor, ziduri de protecție, pavaje etc.), trebuie luați în considerare factori precum mijloacele de transmitere a coronavirusului, dovada prezenței virusului pe suprafețe, precum și posibilul impact asupra mediului și riscul asupra sănătății în cazul folosirii unor produse nepotrivite, cu potențial toxic.
‼️ Pentru spălarea pavajelor urbane, recomandările sunt să se utilizeze procedurile obișnuite, pe bază de săpunuri convenționale / detergenți convenționali, evitând, însă, producerea de praf și aerosoli. Dezinfectarea acestora este o măsură a cărei utilitate nu a fost stabilită, întrucât nu există dovezi că suprafețele de mers sunt implicate în transmiterea virusului.
‼️ Informațiile legate de utilizarea hipocloritului și abilitatea lui de a distruge virusul pe suprafețe externe (cum ar fi drumurile) și în aer sunt contradictorii.”
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 494, ediția print
31.03.2020
”Avem nevoie de sprijinul tuturor cetățenilor responsabili”
Primarul comunei Moara Vlăsiei, Andrei Filip, a atenționat cetățenii că toate persoanele care au împlinit 65 de ani sau sunt diagnosticate și înregistrate medical cu boli grave NU mai ies din curți, la magazin, pe stradă sau prin vecini!
”Rog familiile să aibă grijă să se întample acest lucru, oricât de greu vă este sau ne este, dar o facem pentru binele părinților și bunicilor noștri, dacă ținem la ei cu adevărat! În paralel, păstrăm legătura cu persoanele deja izolate, asigurându-le, acolo unde este cazul, tot ceea ce au nevoie pentru a trece cu bine peste această perioadă”, a semnalat edilul. Andrei Filip a mai anunțat că a fost pregatit un serviciu de livrare a cumpărăturilor pentru cei aflați în izolare, deci și pentru cei bolnavi sau în vârsta care se izolează. ”Pentru a face față cum se cuvine acestei situații, avem nevoie de sprijinul tuturor cetățenilor responsabili! Avem deja o evidență cu cei vârstnici și, parțial, cu cei bolnavi. Am identificat și persoane singure, fără sprijin și posibilități. Dorim să completăm această listă și de aceea apelăm la comunicare urgentă pentru le asigura tot ceea ce este necesar. Aștept personal mesajele dumneavoastră pe pagina de Facebook sau la sms/tel. la Poliția Locală 0799. 991.133, dacă aveți informații privind vreun vecin în dificultate, pentru a compara cu ceea ce avem deja în baza de date. Urgent, vom trece pe la fiecare pe-acasă pentru o minimă anchetă socială și asigurarea pachetului de ajutor săptămânal”, a mai precizat primarul. Andrei Filip a punctat: ”Îi ajutăm pe cei cu adevărat în nevoie cu efectuarea cumpărăturilor, iar cazurile deosebite beneficiază de o masă caldă”.
În comuna Moara Vlăsiei a avut loc, săptămâna trecută, și o acțiune comună cu două echipaje de la Poliția Locală și Poliția Națională. S-au identificat 15 persoane aflate în izolare la domiciliu, fără a se confirma eventuale ieșiri ale lor care ar fi pus în pericol sănătatea celor din jur sau a familiilor lor