Pelerinaj la Patriarhia Română

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, moaștele Sfinților Trei Ierarhi au fost purtate în procesiune în jurul Catedralei Patriarhale și așezate, spre închinăciune, pe Colina Bucuriei.

An de an, Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur sunt prăznuiți împreună, la data de 30 ianuarie. Mii de credincioși din toate colțurile țării, în frunte cu numeroși preoți, au venit fără oprire la Catedrala Patriarhală să se roage și să aducă închinare Sfinților Trei Ierarhi, considerați simbolul unității creștine. Moaștele Sfinților Vasile, Grigorie și Ioan au fost scoase din Paraclisul Istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, al Reședinței Patriarhale și purtate în procesiune, în jurul Catedralei. După procesiune, cinstitele moaște au fost așezate pe Colina Bucuriei, spre închinăciunea credincioșilor, unde au rămas până în seara zilei de 30 ianuarie. Ceremonia religioasă a fost condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop – Vicar Patriarhal. Pelerinilor li s-au alăturat și elevii Seminarului Nifon Mitropolitul, din Capitală, instituție de învățământ ocrotită de Sfântul Grigorie Teologul, anunță basilica.ro.

 

De la ei, Biserica a moștenit adevărate tezaure

Mari dascăli ai lumii creștine, propovăduitori și apărători ai dreptei credințe, cei Trei Ierarhi sunt unii dintre cei mai iubiți sfinți care strălucesc pe bolta cerească a Bisericii Creștin Ortodoxe. De la ei, Biserica a moștenit adevărate tezaure. De pildă, Sfântul Vasile cel Mare a scris tratatul despre Duhul Sfânt, în care arată dumnezeirea și cinstirea Duhului cu Fiul și Tatăl Ceresc. Tot el a scris și Liturghia ce-i poartă numele (care se săvârșește de zece ori pe an, inclusiv în Ajunul Crăciunului și pe 1 ianuarie), reguli monahale mici și mari, opere dogmatice, cuvântări etc. Împreună cu Sfântul Ioan Gură de Aur a alcătuit Liturghiile ritului bizantin. Sfântul Grigorie Teologul, sau Cuvântătorul de Dum­­nezeu, este autorul a cinci lucrări teologice de o importanță excepțională, în care lămurește taina adâncă a Sfintei Treimi.