Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunţat că a iniţiat o modificare a legislaţiei privind irigaţiile, prin care fermierii vor putea înfiinţa sisteme de irigaţii locale, la nivelul fermelor şi vor putea deconta până la 50% din costul energiei utilizate pentru acestea.
Chesnoiu a precizat că vor fi făcute modificări legislative şi pentru a simplifica obţinerea avizelor şi documentaţiilor necesare înfiinţării sistemelor de irigaţii locale, astfel încât fermierii vor depune doar o cerere de înfiinţare a sistemului, iar ANIF va obţine toate avizele şi autorizaţiile necesare.
„Am iniţiat, cu domnul deputat Florin Barbu, preşedintele Comisiei pentru agricultură, o modificare a Legii 138 privind irigaţiile, astfel încât să introducem sistemele de irigaţii locale, sistemele de irigaţii la nivelul fermelor, astfel încât fermierii să-şi poată crea microsisteme de irigat şi să le deservească nevoia lor principală. În normele de aplicare ale legii, vom aduce o modificare prin care ANIF se va ocupa de întreaga documentaţie, fermierii vor depune doar o cerere pentru înfiinţarea sistemului de irigaţii local, iar angajaţii ANIF vor fi cei care vor obţine toate avizele de la autorităţile cu atribuţii în domeniu.
Totodată, prin această modificare legislativă vom extinde şi vom rezolva, practic, o situaţie pe care fermierii o solicitau, aceea a decontării cu până la 50% a energiei utilizate pentru irigaţii. În momentul de faţă, beneficiau doar acei fermieri care aveau contracte cu ANIF de furnizare a apei. Căutăm soluţii şi sper să le implementăm pentru reducerea costurilor cu apa pentru irigat, pentru că cei care au contracte cu ANIF beneficiază de apă gratuită până la staţiile de punere sub presiune”, a declarat Adrian Chesnoiu.
Unii fermieri au început să irige
Ministrul Agriculturii a menţionat că sunt fermieri care au început să irige culturile agricole.
„Primele umpleri de canale au început în 19 martie şi am continuat în toată luna martie, în majoritatea zonelor în care suprafaţa de irigat este viabilă, vorbim de 1,3 milioane de hectare. Sunt deja contracte încheiate între fermieri şi ANIF şi se poate iriga. Deja am văzut că mulţi fermieri au aplicat irigări”, a spus Chesnoiu.
Potrivit datelor ANIF, la data de 22 martie 2022, suprafața potențial irigabilă era de 1.289.381 ha, fiind deservită de infrastructură de îmbunătățiri funciare funcționabilă, din care 3.009 km de canale. Până la data respectivă au fost încheiate 768 de contracte pentru o suprafață de 681.397 ha.
Organizaţiile fermierilor români reunite în Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare au solicitat Guvernului renegocierea PNRR, pentru a include şi finanţarea sistemului de irigaţii.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.595