Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au votat cu unanimitate de voturi sesizarea Curții Constituțională pentru a constatat existența unui conflict între puteri în cazul adoptării OUG privind modificarea Codului Penal și al Codului de Procedură Penală.

Klaus Iohannis a declarat, la ieșirea de la ședința CSM, că președintele CSM, Mariana Ghena, este hotărâtă să sesizeze CCR în privinţa OUG de modificare a codurilor penale. Șeful statului a spus că „conflictul instituţional este evident”.

Klaus Iohannis a mai precizat că justiţia este independentă, iar magistraţii sunt indignaţi de felul în care Guvernul a dat OUG, noaptea, fără aviz.

„Eu plec mulţumit de aici, fiindcă am putut să constat în primul rând o solidaritate în interiorul CSM, cu preşedintele CSM, şi din discuţiile cu membrii CSM am putut să aflu că practic întreg sistemul este de partea CSM. Justiţia în România este independentă, iar magistraţii sunt indignaţi de felul în care Guvernul a tratat această chestiune foarte sensibilă, chestiunea modificării Codurilor penale prin OUG, noaptea, fără aviz. Este important să vedem că există acest conflict şi să fie sesizată CCR, care are inclusiv libertatea de a anula acest act normativ. Problema e că în acest fel, cum a procedat Guvernul, nu se poate proceda”, a mai spus preşedintele la plecarea de la CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii s-a reunit pentru a discuta despre modificarea Codurilor penale de către Guvernul Grindeanu prin ordonanță de urgență. Ședința a fost prezidată de președintele Klaus Iohannis, care a spus că CSM este acum responsabil de apărarea independenței justiției și a cerut sesizarea Curții Constituționale.