Începând cu data de 1 februarie, vor intra în vigoare mai multe modificări de taxe și impozite. Printre acestea se numără creșterea impozitării salariilor mari, schimbarea regimului de impozitare a microîntreprinderilor, dar și eliminarea unor taxe, cum este cea de timbru de mediu și taxa radio-tv.

O modificare importantă este legată de schimbarea regimului de impozitare a micilor afaceri, și anume majorarea plafonului veniturilor la suma anuală de 500.000 de euro.

De asemenea, impozitul plătit de microîntreprinderi este de 3%, pentru cele care nu au salariaţi și 1% pentru microîntreprinderile cu minimum un salariat. Consultantul fiscal Dan Bența a explicat, pentru MEDIAFAX: „Practic, societăţile care la data de 31 decembrie au fost plătitoare de impozit pe profit și se încadrează în condiţiile de microîntreprindere (se permite prin obiectul de activitate, nu au înregistrat venituri din consultanţă și management mai mari de 20% în total venituri) vor trece la categoria de microîntreprindere. Desigur, există și o portiţă pentru cei ce vor să rămână plătitori de impozit pe profit, în sensul că pot păstra acest tip de impozitare dacă societatea înregistrează un capital social subscris și vărsat mai mare de 45.000 de lei.”

Salariile peste 9.400 de lei, impozitate mai mult

Tot din 1 februarie, o altă modificare vizează zeci de mii de salariaţi, în special din mediul privat, care câștigă lunar mai mult de cinci salarii medii pe economie, adică peste 9.400 de lei în mână, și care vor avea venituri mai mici, prin eliminarea plafonului de 16%, de până acum. În schimb, tot din prima zi a lunii februarie salariul minim brut pe ţară va crește cu 200 de lei și va ajunge la valoarea de 1.450 de lei pe lună.

Schimbări și la plata CASS

În zona veniturilor din investiţii (dividende, dobânzi, cedarea părţilor sociale și acţiunilor) se va plăti contribuţia la asigurările de sănătate neplafonată, calculată la valoarea integrală a veniturilor, dacă beneficiarul acestor venituri înregistrează doar venituri din dividende. În același timp, dacă persoana fizică înregistrează pe lângă veniturile din investiţii și alte categorii de venituri supuse contribuţiei la sănătate (salarii, venituri din activităţi independente, chirii) atunci nu se datorează contribuţia la sănătate pentru veniturile din investiţii. Tot în acest sens, precizează Bența, la pensii nu se mai aplică reținerea contribuției la sănătate. „Indiferent de valoarea pensiei, pensionarul are calitate de asigurat în sistemul public de sănătate, dar plata contribuţiei se suportă de la bugetul de stat”, subliniază consultantul fiscal. De asemenea pensiile sub 2.000 de lei vor fi scutite de impozitul pe venit de 16%.

102 taxe vor fi abrogate

Între cele 100 de taxe abrogate cu data de 1 februarie 2017, cele mai cunoscute sunt taxele pentru radiodifuziune și timbrul de mediu, plătit pentru înmatricularea autoturismelor. Tot dintre taxele scutite la plată sunt și altele mai puţin cunoscute, cum ar fi cele achitate la Monitorul Oficial pentru publicarea unui anunţ de pierdere a unor documente, cea pentru schimbarea numelui, taxa pentru eliberarea cazierului fiscal, a celui judiciar sau cele necesare eliberării pașaportului.