În așezarea în care umbrele martirilor Brâncoveni veghează de mai bine de trei veacuri, Centenarul Marii Uniri a fost cinstit cum li se cuvine acestor meleaguri încărcate de istorie. A fost un prilej de rememorare a actului care i-a unit pe români într-o singură patrie și de cinstire a eroilor care și-au dat viața pe câmpurile de bătălie pentru ca visul de veacuri al românilor să fie, în sfârșit, împlinit.
Articol apărut în ediția print, nr. 431
Pentru aceasta, sute de locuitori ai Mogoșoaiei, în frunte cu organizatorii solemnităților prilejuite de acest eveniment – Consiliul local și Primăria Mogoșoaia – s-au reunit în jurul monumentului dedicat jertfei ostașilor din crâncenele lupte de la Mărăști, Mărășești și Oituz, întruchipate prin cele trei cruci ce amintesc despre aceste lupte sângeroase care au schimbat în bine soarta României.
La ceremonie au fost prezenți și subprefectul județului Ilfov, Laurenția Georgeta Tortora, primarul comunei, Paul Precup, inspectorul-șef al Inspectoratului de Jandarmi Ilfov, col. Bogdan Enescu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Alexandrina Niță, Romulus Trandafir, reprezentatul CJ Ilfov, Andreea Martinescu, secretarul primăriei, iar maestru de ceremonie a fost administratorul public Mihail George Staicu.
Cinstirea Patriei – o datorie sacră!
Evenimentula fost deschis de garda de onoare comandată de lt.col Dumitru Dumitriu, prim adjunct al insp. șef al IJJ Ilfov, care, în acordurile fanfarei „Electrecord”, i-a prezentat onorul subprefectului Laurenția Georgeta Tortora. În continuare, a fost arborat drapelul României, iar fanfara a intonat Imnul Național împreună cu surorile Denisa și Ilona Amieroaie, eleve în clasa 0, respectiv a VII-a, la Colegiul „Dinu Lipatti”, îmbrăcate în minunate costume populare.
„Una dintre datoriile sacre ale omului este să își cinstească Patria. O alta datorie sacră este cinstirea eroilor neamului său. În primul rând pentru faptul că ei sunt un exemplu prin jertfirea de sine pentru o cauză comună. Sunt solidari cu neamul. Parte dintre ei, cunoscuți sau necunoscuți, au căpătat chiar aura sfințeniei”, a afirmat în deschiderea ceremoniei Mihail George Staicu.
Apoi, un sobor alcătuit preoții parohiilor din Mogoșoaia a oficiat un „Te Deum” întru cinstirea înaintașilor. A urmat ceremonia depunerii unor coroane flori la monumentul eroilor din Primul Război Mondial din partea Instituției Prefectului Județului Ilfov, a comunei Mogoșoaia, a Consiliului Local Mogoșoaia, a Consiliului Județean Ilfov, a IJJ Ilfov „Lascăr Catargiu”, a IPJ Ilfov, a Poliției Locale Mogoșoaia, a celor două parohii din localitate și din partea Șc. Gen. nr. 1, din comună.
Să încercăm să ne ridicăm la înălțimea înaintașilor!
În continuare, a fost invitat să ia cuvântul primarul comunei Mogoșoaia, care a vorbit despre însemnătatea actului Marii Uniri și despre învățămintele pe care trebuie să le tragem cu privire la mărețul eveniment de acum 100 de ani.
„La 1 Decembrie 1918 se înfăptuia România Mare, prin revenirea Transilvaniei, Basarabiei și a Bucovinei la România! N-am fi trăit, probabil, niciodată acest moment fără existența unor bărbați de stat vizionari, precum premierul Ion I.C.Brătianu, Regele Ferdinand Întregitorul sau generalii care au condus marile bătălii ale Unirii, din Primul Război Mondial, la Mărăști, Mărășești și Oituz. 1 Decembrie 1918 este punctul de referință în veacuri al reunirii tuturor românilor în același stat. Istoria din acel moment ne învață că putem să răzbim în momente grele numai cu solidaritate și coeziune. Trebuie să cinstim memoria înaintașilor noștri, nu trebuie să uităm sacrificiul lor, pentru că un popor care nu-și cunoaște istoria nu poate progresa. Avem datoria să respectăm și să tratăm așa cum se cuvine faptele petrecute și să încercăm și noi, prin tot ceea ce facem în activitatea noastră, să ne ridicăm la înălțimea acelor momente. La mulți ani, România! La mulți ani, tuturor românilor!”, a spus primarul Paul Precup.
Momentul final al ceremoniei a fost unul cu totul inedit. Primarul Mogoșoaiei a dezvelit o placă comemorativă și a plantat un stejar în cinstea Centenarului Marii Uniri. „Stejarul Centenar. Acest stejar a fost sădit ca mărturie peste timp a unității neamului românesc 1918-2018”, scrie pe placa dezvelită de edil.
Un spectacol de zile mari
În continuarea acestor momente solemne, primarul Paul Precup i-a invitat pe mogoșeneni să participe la spectacolul pregătit de organizatori pe scena din Târgușorul Brâncovenesc, unde i-a așteptat Magicianul Teo, împreună cu artiști îndrăgiți cum ar fi Paul Surugiu – Fuego, care le-a invitat la microfon pe cele două surori Amieroaie, Denisa și Ilona. Acestea au cântat melodii populare legate de Marea Unire. A urmat apoi trupa „Haiducii”, de la Costești-Ialoveni, și trupa de teatru pentru copii „Țzitzi-Poc”. Minunatul ansamblu de dansuri populare, condus de Daniela Mândroc, i-a încântat pe spectatori cu o suită de dansuri populare din toate zonele folclorice ale țării, apoi, la ora 18.00, primarul Paul Precup a aprins luminițele de Sărbători din Parcul Brâncovenesc. Despre acest moment și despre sosirea lui Moș Crăciun care și-a deschis Ambasada din Târgușorul Brâncovenesc puteți afla în pag 24 a publicației noastre.
Programul artistic s-a încheiat cu un concert extraordinar al formației Damian & Brothers, condusă de cunoscutul muzician Damian Drăghici.