Ziua care a urmat Adormirii Maicii Domnului a fost o zi deosebită pentru toți românii, dar mai ales, pentru localnicii din Mogoșoaia. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 512, ediția print

Un ales sobor de preoți condus de preotul militar George Manea, împreună cu părintele paroh Ioan Vrăjitoru, părintele coslujitor Claudiu Vrabie, părintele diacon Adrian Stolnicu, de la Catedrala Patriarhală și credincioșii locului, deopotrivă
s-au unit în rugăciune la biserica din Curtea Domnească și au adus un omagiu solemn sacrificului suprem al Sfântului Constantin Brâncoveanu, sub cârmuirea căruia Țara Românească a cunoscut o epocă de renaștere în toate domeniile. Odată cu fostul voievod au fost cinstiți, ca niște adevărați eroi ai neamului românesc, și cei patru fii ai săi, alături de ginerele său, sfetnicul Ianache, toți ocrotitorii acestui sfânt lăcaș. 

Sfinții Martiri Brâncoveni sunt considerați cei mai mari mucenici pe care i-a dat vreodată Biserica Ortodoxă Română și poporul român. Om politic, diplomat, reformator, sprijinitor al culturii, însemnat ctitor de așezăminte și de școală, creator de epocă și de stil („stilul brâncovenesc”), domn creștin și martir al neamului românesc, Constantin Brâncoveanu a rămas pentru totdeauna în inimile localnicilor din Mogoșoaia. Pentru chinurile îndurate, Brâncoveanu și cei patru fii ai săi, Constantin, Radu, Ștefan și Matei împreună cu ginerele său, sfetnicul Ianache, întru credința adânc înrădăcinată în Dumnezeu, preoții și credincioșii din comuna Mogoșoaia i-au comemorat pe acești martiri ai neamului, duminică, pe 16 august, în chip deosebit. Localnicii prezenți la marele praznic au retrăit cu acest prilej o parte din istoria, cultura și evoluția creștinismului în România și în întreaga lume.     

Creștini până la moarte! 

“Sf. Martiri Brâncoveni sunt pururea rugători înaintea tronului Preasfintei Treimi pentru ca noi să sporim în credință, în nădejde și în dragoste, să ducem făclia credinței lor peste veacuri insuflând în suflețelele copiilor noștri acest mare dar pe care noi l-am primit de la moșii și strămoșii noștri. Este o zi minunată și-I mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate. Astăzi am sfințit și o icoană. Este o reproducere după o altă icoană care se află în sfânta Biserică și care a fost adusă în urmă cu câțiva ani de la Mănăstirea Diaconești. A fost o bucurie și o surpriză în același timp pentru noi să aflăm, iată, că există o replică a acestei icoane venite de la Mănăstirea Diaconești care ne dă o bucurie și o lumină ori de câte ori îngenunchem înaintea ei. Acolo s-au aflat icoanele la care s-a închinat Sf. Constantin Brâncoveanu”, a spus părintele paroh, Ioan Vrăjitoru, la hramul istoric al Parohiei Mogoșoaia I.