Prima zi din anul calendaristic a fost o zi cu totul specială pentru Patriarhia Română. După Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, oficiate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar patriarhal și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a avut loc un moment solemn, citirea actului de proclamare a Anului omagial și comemorativ 2020.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 484, ediția print

Așadar, anul 2020 a fost proclamat oficial, An omagial al pastorației părinților și copiilor și An comemorativ al filantropilor ortodocși români. Actul de proclamare a fost citit miercuri, pe 1 ianuarie, de către Episcopul-Vicar Patriarhal Varlaam Ploieșteanul, Secretarul Sfântului Sinod. Prezentăm și noi, în cele urmează, actul integral al proclamării, dat publicității de Basilica.ro și semnat de președintele Sfântului Sinod, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Bisericile vor organiza evenimente cultural-educaționale în cinstea familiei și a filantropilor ortodocși   

“Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa de lucru din 25 octombrie 2018, a hotărât declararea anului 2020, în Patriarhia Română, ca “Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și “Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”. To­todată, Sfântul Sinod a aprobat și programul-cadru (teologic-educațional, cultural și mediatic) intitulat “2020 – Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”. În ședința din 30 septembrie 2019, Sfântul Sinod a hotărât “completarea Programului-cadru (teologic-educațional, ­cultural și mediatic) intitulat “2020 – Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români” cu reperele tematice și planurile de acțiuni enunțate în referat”. După aceasta, la Cancelaria Sfântului Sinod, programul-cadru aprobat prin hotărârea sinodală nr. 10.709/2018 a fost completat cu reperele tematice și planurile de acțiuni aprobate prin hotărârea sinodală nr. 9706/2019. A rezultat, astfel, un text unitar, care prezintă complet hotărârile sinodale referitoare la programul-cadru (teologic-educațional, cultural și mediatic) intitulat “2020 – Anul oma­gial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”. Ca parte a programului-cadru, la Con­ferința pastoral-misionară semestrială din primăvara anului 2020 se va trata tema “2020 – Anul omagial al pastorației părinților și copiilor”, iar la Conferința pastoral-misionară semestrială din toamna anului 2020 se va trata tema “2020 – Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români” în Patriarhia Română, cu posibilitatea aprofundării acestora și la conferințele preoțești administrative lunare, pe care le vor stabili fiecare eparhie, precum și în cadrul cercurilor pastorale. În luna octombrie din anul 2020, la Palatul Patriarhiei, va fi organizată o ședință solemnă a Sfântului Sinod cu tema “2020 – Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor orto­docși români” în Patriarhia Română.

“Cele două teme, omagială și comemorativă, evidențiază două coordonate cu o importanță majoră în viața și activitatea bisericească”, spune Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Cu acest prilej, Preafericirea Sa subliniază locul central al familiei în învățătura creștină drept “cadrul intim cel mai de preț pentru cultivarea iubirii conjugale, părintești, filiale și frățești”. “Să ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Maicii Domnului și tuturor sfinților să ocrotească familia și să înmulțească iubirea dintre soți și soții, iubirea copiilor față de părinți și a părinților față de copii”, mai spune Preafericirea Sa.

Foto: Basilica.ro