Jurnalista Cristina Țopescu a fost găsită fără suflare, duminică seară, de poliţişti, în casa sa din comuna Tunari. Informaţia privind decesul a fost confirmată de managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu. Cel mai probabil, Cristina Ţopescu a murit pe 28 decembrie 2019, în cursul nopţii, potrivit unor surse medico-legale. Vedeta TV a fost găsită în pat, în pijamale, fără urme de violenţă.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 484, ediția print

„A fost găsită decedată în locuinţă. Apelul s-a făcut la ora 21.39 de către Poliţie, într-o acţiune de cooperare cu noi. Poliţia ne solicita pentru o doamnă, în jur de 50 de ani, găsită decedată în locuinţă, să confirmăm decesul. Decesul se pare că s-a produs în urmă cu mai multe zile“, a precizat Alis Grasu. Informația oficială a fost comunicată de către autorități prin intermediul unui material de presă. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov a precizat că, în cursul serii de duminică, a fost sesizat de o femeie cu privire la faptul că vecina ei nu a mai fost văzută de aproximativ trei săptămâni. „În urma sesizării, poliţiştii oraşului Otopeni au intrat în imobilul res­pectiv, unde au găsit o persoană decedată care nu prezintă urme vizibile de violenţa. Urmează să se efectueze în cauză expertiza medico-legală“, au precizat oficialii IPJ Ilfov, duminică seara. În cursul zilei de luni, într-un comunicat de presă, IPJ Ilfov a făcut următoare precizări: ”La data de 12 ianuarie, în jurul orelor 22:00, Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov a fost sesizat prin apel 112 de către o femeie cu privire la faptul că vecina ei nu a mai fost văzută de aproximativ trei săptămâni. În urma sesizării, polițiștii orașului Otopeni au intrat în imobilul respectiv, unde au găsit o persoană decedată, care nu prezenta urme vizibile de violență. Totodată, s-au deplasat la fața locului și polițiștii Serviciului de Investigații Criminale împreună cu polițiștii criminaliști”. Potrivit oficialilor, ”au fost efectuate activități de investigații și  cercetare a locului faptei, sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov. Corpul neînsuflețit a fost ridicat de către Serviciul de Medicină Legală Ilfov, care s-a deplasat la fața locului. Urmează să se efectueze expertiza medico legală. Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal, urmărirea penală fiind în competența exclusivă a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov. Până în prezent, nu au apărut alte elemente de noutate decât cele comunicate initial”. Poliţia a mai făcut o descoperire macabră în casa vedetei: doi câini erau morţi, din cei şapte pe care îi avea fiica regretatului gazetar de sport Cristian Ţopescu. În ceea ce privește doi câini găsiți decedați, a fost anunțată Direcția Sanitară Veterinară Ilfov. Ceilalți câini au fost luați de către o asociație  pentru protecția animalelor. Vedeta era cunoscută drept o mare iubitoare și apărătoare a drepturilor animalelor.

O îndelungată carieră în televiziune

Cristina Ţopescu avea 59 de ani. Jurnalista s-a născut pe 4 iulie 1960, la Oradea. A fost fiica lui Cristian Ţopescu, celebru comentator sportiv. Deși în ultimul timp a evitat aparițiile televizate, fiind angajată în funcția de consilier al ministrului Sănătății, din luna noiembrie, Cristina Țopescu este cunoscută ca fiind o jurnalistă cu o îndelungată și foarte apreciată carieră în televiziune. Cristina Țopescu a intrat în lumea televiziunii în perioada 1970-1979, când a apărut în emisiuni pentru copii. A absolvit facultatea de Limbi Străine din Bucureşti. Cunoscută ca prezentatoare de televiziune, în 2013 a devenit membră a PSD, moment în care a încetat colaborarea cu televiziunea Prima Tv pentru care prezenta ”Focus”, principala emisiune de ştiri a televiziunii. Din 2013 a lucrat la Antena 3, însă a anunţat că se retrage de la postul de televiziune în 2017, invocând motive personale. În 1989, jurnalista a încercat să fugă din România şi a fost arestată, primind trei luni de închisoare. A fost eliberată din arest pe 19 decembrie 1989. Ministrul de Interne Marcel Vela a declarat că vecinii au sunat la 112 deoarece nu au mai zărit-o de mai multe zile pe Cristina Ţopescu şi au observat că maşina din faţa casei era nemişcată. În privinţa împrejurărilor în care a murit jurnalista, ministrul de Interne a spus că anchetatorii nu se pot pronunţa încă. ”După ce se va face autopsia se va şti cauza, fiind prea devreme ca anchetatorii să se pronunţe cu privre la modul cum a murit jurnalista. Este prea devreme să ne pronunţăm la variante, inclusiv sinuciderea sau un infarct, comoţie cerebrală. (…) La momentul în care vom avea concluziile, evident, că le vom comunica şi opiniei publice”, a mai spus Vela. La ora închiderii ediției, specialiștii de la Institutul Național de Medicină Legală nu au transmis un comunicat oficial referitor la cauzele care au provocat moartea Cristinei Țopescu. Cu toate acestea, în spațiul public se făceau numeroase speculații privind decesul jurnalistei, potrivit cărora aceasta ar fi putut muri din cauza unei comoții cerebrale, a unui infarct, ori a unei supradoze de medicamente. Se pare, de asemenea, că în ultima vreme Cristina Țopescu se plângea de atacuri de panică. Potrivit unor surse care citează surse medico-legale, jurnalista a decedat de mai bine de două săptămâni. Intervalul ar fi fost stabilit atât în baza informațiilor obținute de investigațiile polițiștilor, cât și a stării de deteriorare a trupului vedetei de televiziune. Cristina Țopescu a fost găsită în pat, acoperită de pătură, iar cel mai probabil decesul a survenit în somn.