Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal le-a încredințat enoriașilor Parohiei Izvorul Tămăduirii un nou preot blând și iubitor, care să le aducă mereu lumina în suflete

 

Parohia cu hramul Izvorul Tămăduirii, din satul Roșu al comunei Chiajna, duminică, 5 septembrie. Momente speciale au adus lacrimi pe obrajii credincioșilor satului. Părintele Ion Ciucă, preotul care le-a păstorit sufletele aproape trei decenii, fiind un exemplu de credință, implicare și devotament, s-a pensionat în cadrul unei ceremonii înălțătoare, la care au fost prezenți mai mulți preoți și credincioși, veniți special pentru aceste momente frumoase.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 565, ediția print

În locul părintelui Ion Ciucă, la cârma bisericii din Roșu, Chiajna, a rămas fiul acestuia, părintele Ioan Alexandru Ciucă. De duminică, 5 septembrie, preoților slujitori de aici, li s-a alăturat și părintele Bogdan Mihail Mărcuceanu, un preot deschis spre frumusețile dumnezeiești, fierbinte în rugăciuni și iubitor de oameni, care a slujit ani buni ca diacon în Parohia Militari I, din Protopopiatul Sectorului 6, al Arhiepsicopiei Bucureștilor. Tânărul teolog a fost hirotonit preot de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, înconjurat de un ales sobor de preoți din care a făcut parte și Părintele Ioan Bondar, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud. El va sluji la biserica Parohiei Roșu I, închinată Izvorului Tămăduirii, alături de părintele paroh Ioan Aexandru Ciucă, părintele coslujitor Petrișor Simion și părintele Ion Ciucă, fostul paroh care, în lumina harului său preoțesc, va rămâne alături de fiii săi duhovnicești. Pentru virtuțile sale spirituale, pentru dorința sa de a apăra dreapta credință și pentru răbdarea valoroasă de care dispune spre a le deschide enoriașilor calea către Dumnezeu, hirotonirea părintelui Bogdan Mihail a avut loc într-un cadru festiv. 

“Este numirea cea mai potrivită întrucât, lucrând în administrația patriarhală, îl cunosc de multă vreme pe părintele Bogdan Mihail și întotdeauna s-a comportat impecabil, făcând dovada unei bune creșteri din familie, a unei bune educații în școală și a unei foarte bune pregătiri teologice. Sunt convins că va da dovadă de aceste virtuți și în calitatea sa de preot slujitor în această sfântă biserică. M-a impresionat și m-a bucurat, de asemenea, atitudinea preoților care l-au primit cu toată dragostea. Iată că, de ambele părți există prietenie, multă omenie, colegialitate, așa că, viața parohială de aici va continua, cel puțin în același mod, dacă nu și cu lucruri sporite, prin adăugarea la soborul slujitorilor a unui părinte înțelept, experimentat și cu multă cumințenie. Îi dorim viață îndelungată, binecuvântată de Dumnezeu cu daruri duhovnicești și împlinită de o cale pastorală responsabilă și săvârșită în frică de Dumnezeu și cu o responsabilitate acută a ceea ce înseamnă preoția care-i este încredințată prin Duhul Sfânt, de Hristos”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul. “Aceasta este, pentru fiecare dintre noi, o zi emoționantă, dătătoare de bucurii. Vreau să-mi exprim, în numele Parohiei Militari I, mulțumirea și recunoștința pentru slujirea pe care, cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, părintele Bogdan a avut-o timp de aproape 9 ani în cadrul Parohiei Militari I, ca diacon. (…) În cei aproape 5 ani cât am slujit împreună la această parohie, mi s-a confirmat faptul că părintele are, mai întâi de toate, cei 7 ani de acasă. Are mult bun simț, multă răbdare, multă rugăciune și mai ales, multă înțelepciune. Ne-ați lăsat o impresie bună, de om bun, cuminte, preot harnic, devotat și punctual”, a spus părintele Nicușor Beldiman, consilier patriarhal. 

Părintele pensionar și noul preot, împreună pentru credincioșii satului Roșu

“Vreau să-i mulțu­mesc și eu în această zi Preabunului Dumnezeu pentru că am petrecut clipe sfinte împreună. Vreau să mulțumesc și Părintelui Patriarh care ne-a binecuvântat ca PS Varlaam Ploieșteanul să fie aici, în mijlocull nostru, la Parohia Roșu. Cu vreo 3 ani în urmă, această biserică a fost resfințită, iar părintele paroh Ion Ciucă, împlinea atunci 40 de ani de slujire preoțească. Iată că acum cu mila Preabunului Dumnezeu, ne-am reîntâlnit în aceeași biserică și ne-am bucurat duhovnicește cu toții. Vreau să-l felicit pe părintele nou numit, părintele Bogdan Mihail, despre care s-a vorbit atât de frumos, pe părintele fost paroh, care rămâne în continuare îmbisericit, părintele Ion Ciucă, un preot cu totul și cu totul deosebit. Mărturie dă lucrarea preotului, dumnealui are 3 biserici ctitorite și multe alte lucrări administrative, casă parohială, centru social cultural și multe, multe alte lucrări de binefacere. Și, pe lângă toate acestea, s-a îngrijit de zidirea sufletească a dvs. A ajutat întotdeauna cu multă dragoste și bunăvoință, și de aceea țin să-i mulțumesc în mod special. Mă rog ca Bunul Dumnezeu să-i dea sănătate, ca mulți ani de acum încolo să fie împreună cu părinții slujitori la această biserică. Îl felicit și pe părintele paroh, nou numit anul acesta, pe părintele Ioan, fiul părintelui Ion Ciucă. Părintele va duce mai departe ceea ce l-a învățat tatăl său. Este un preot vrednic, slujește aici din anul 2009 și cu siguranță va călca pe urmele părintelui său”, a spus Părintele Protopop, Ioan Bondar. 

Părintele Bogdan Mihail Mărcuceanu: “Am venit în această parohie ca să vă slujesc cu dragoste și dăruire”

“Preasfințite Părinte, noi trăim bucuria a două mari evenimente astăzi. În primul rând, venirea Preasfinției voastre la slujbă pentru a-l hirotoni pe părintele Bogdan, iar cel de-al doilea eveniment este însăși hirotonia părintelui Bogdan. Aș vrea să-i încredințez pe părinții lui trupești că voi încerca să îi suplinesc, să mi se dea ocazia ca de azi înainte să spun că am trei băieți, nu doi. De aceea, noi ne-am dorit și am și înaintat cele necesare pentru primirea binecuvântării Preafericitului de a-l hirotoni în biserica noastră, pentru ca oamenii să se bucure și ei de această slujbă a preoției lui. Eu m-am ocupat foarte mult de partea administrativă, materială a parohiei. I-aș ruga pe preoții care mă urmează să încerce să mă completeze acolo unde este necesar. Vreau ca ei să se ocupe mai mult de partea sufletească a credincioșilor. Pentru mine, credincioșii au fost întotdeauna cei alături de care am făcut lucruri și oricât de mult mi-aș fi dorit, fără ei nu aș fi făcut nimic. La ultimele realizări mi s-a alăturat și domnul primar Mircea Minea, căruia îi mulțumesc din suflet cu acest prilej. Din partea Primăriei am primit sume consistente de bani pentru lucrările pe care le-am săvârșit în ultimii trei ani. Al treilea eveniment al nostru, astăzi, este ieșirea mea la pensie. Dar pe enoriași îi asigur că voi fi în continuare lângă ei. Vă mulțumim din suflet tuturor celor care ați fost și sunteți alături de noi”, a spus părintele Ion Ciucă, fostul paroh al Parohiei Roșu. “Vreau să mulțumesc Părintelui Patriarh Daniel pentru binecuvântarea și încrederea acordate ca să fiu preot în această parohie. Le mulțumesc PS Varlaam și Părintelui Protoiereu pentru că și-au lăsat treburile și au venit astăzi, în mijlocul nostru, pentru a da mărturie asupra înal­tei hotărâri de a fi numit în această parohie. Le mulțumesc tuturor celor prezenți pentru gestul prietenesc de a fi împreună în această binecuvântată zi. Vă mulțumesc, dragi enoriași, pentru că m-ați primit cu căldură sufletească și vă mărturisesc că am venit în această parohie ca să-I slujesc lui Hristos cu toată dragostea și dăruirea”, a spus părintele Bogdan Mihail, noul părinte slujitor al Parohiei Roșu.