Consiliul Județean Ilfov, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Ilfov, a organizat, zilele trecute, un spectacol caritabil pentru copiii instituționalizați în cadrul direcției ilfovene.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 580, ediția print

”Copiii aflaţi în grija DGASPC Ilfov au nevoie de sprijinul nostru, de motivaţie, au nevoie ca noi să-i ajutăm să vadă partea frumoasă şi colorată a vieţii. Au nevoie, de asemenea, de susţinere pentru a-şi crea propriul drum şi să ştie că oricâte obstacole vor întâlni în viaţă, trebuie să le înfrunte cu mult curaj”, a declarat Ștefan Rădulescu, vicepreședintele CJI.

La rândul său, Vincen­țiu Voicu, vicepreședintele al Consiliului Județean Ilfov, a vorbit despre ”protecție, afecțiune și formare continuă – adevăratele năzuințe ale copiilor din centrele DGASPC Ilfov. Egalitatea de șanse pentru o integrare cât mai bună în societate și sprijinul acordat pentru creșterea încrederii în forțele lor sunt definitorii pentru copiii instituționalizați. Ne dorim cu fiecare ocazie să le transmitem tinerilor valori care să-i ajute să se dezvolte în direcția unui viitor onest și sănătos”, a spus acesta.

Evenimentul, care a avut loc la Centrul Cultural ”Ion Manu”, din Otopeni, a fost gândit ca un spectacol caritabil, la finalul căruia, Moș Crăciun a împărțit daruri tuturor copiilor prezenți. Cadourile au fost alese cu grijă, respectând dorințele exprimate în scrisori individuale, transmise Consiliului Județean Ilfov în cursul lunii trecute. Având în vedere contextul pandemic, s-au respectat măsurile în vigoare pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, precum și măsuri suplimentare, copiii fiind testați înainte de a participa la acest eveniment. 

Consiliul Județean Ilfov a anunțat că spectacolul face parte dintr-o serie de activități pe care CJI le va organiza pentru a facilita incluziunea socială a copiilor aflați sub măsură de protecție în cadrul DGASPC Ilfov.

O zi de neuitat

Copiii instituționalizați din cadrul DGASPC Ilfov au avut astfel o zi de neuitat, bucurându-se din plin de Magia Sărbătorilor. Cei mici au vizionat spectacole de teatru, umor, magie şi muzică. Cu siguranță însă, cel mai aşteptat moment a fost întâlnirea cu Moş Crăciun şi cu spiriduşii săi. Și, cum arătam mai sus, copiii ­i-au scris din timp Moşului, iar el a făcut ca visul din fiecare scrisoare să prindă viaţă.

Protecția și promovarea drepturilor copilului

Atribuţiile principale ale DGASPC Ilfov în domeniul protecţiei și promovării drepturilor copilului sunt legate de: prevenirea separării copilului de familia naturală, copilul cu handicap, protecția specială, asistența maternală, adopții și postadopții.

Serviciile sociale publice de tip rezidențial din cadrul DGASPC Ilfov sunt:

Complexul de servicii sociale Periș cu:

– Centrul de zi Periș (pentru copii cu nevoi speciale cu vârste cuprinse între 0-18 ani, care au domiciliul legal în Ilfov și pentru copii aflaţi în evidență cu anumite deficiențe, proveniţi din familii aflate în dificultate, familii care se confruntă cu probleme economice, sociale, stări de boală, conflicte intrafamiliale sau alte situaţii care pot pune în pericol dezvoltarea armonioasă a copilului),

– Centrul de Plasament Periș (funcţionează în incinta Complexului de Servicii Sociale Copii – Serviciu Modular Periș și are o capacitate de 30 de locuri),

– Casa de tip familial Periș (găzduiește copiii/tinerii cu dizabilităţi proveniţi din centrele de primire în regim de urgenţă, centre de plasament, Serviciul Asistenţă Maternală de pe raza administrativ teritorială a judeţului Ilfov și funcţionează conform Ordinului 26/2019 privind standardele minime de calitate pentru serviciile sociale de tip familial destinate copiilor din sistemul de protecţie specială. Beneficiarii casei sunt: copiii cu deficienţe neuro-psihomotorii de diverse grade de handicap proveniţi din centrele de plasament de pe raza administrativ teritorială a Ilfovului, care necesită suport specializat în vederea asigurării îngrijirii de bază; tinerii care au împlinit 18 ani și care beneficiază în condiţiile legii, de protecţie specială),

Centrul de Plasament nr. 6 Voluntari (funcţionează în orașul Voluntari și are o capacitate de 50 de locuri),

Centrul de primire în regim de urgență Săftica (pot fi ocrotiţi minori ai căror părinţi pun în pericol securitatea, dezvoltarea sau integritatea lor morală; cei ai căror părinţi sau ocrotitori legali exercită în mod abuziv drepturile părintești; victimele traficului și migraţiei; cei care au fost neglijaţi sau abuzaţi; cei părăsiţi de părinţi, fugiţi din instituţiile de ocrotire sau găsiţi vagabondând. Minorii pot fi plasaţi în centru dacă au domiciliul pe raza administrativ-teritorială a judeţului Ilfov sau au fost găsiţi pe teritoriul județului Ilfov).