◉ Folclorul rămâne un stil muzical îndrăgit de tineri și adulți, deopotrivă
◉ Primar harnic și gospodar, la Clinceni
◉ De 1 Iunie, o nouă petrecere, pentru copiii din localitate
@ Opt ore de muzică, dans, joacă și vată de zahăr @ Clincenarii s-au bucurat de un spectacol ”cu ținută”, de ziua lor, în curtea Casei de cultură din localitate
Ziua de 21 mai are o dublă semnificație pentru cetățenii din Clinceni, care îi serbează cum se cuvine pe cei care poartă numele sfinților creștini Constantin și Elena, dar își fac și timp să petreacă la ziua comunei lor.
Așa s-a întâmplat, așadar, și în acest an, la cea de-a XIII-a ediție a sărbătorii comunei, prima după perioada de pandemie, când acțiunile cu public numeros au fost restricționate.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 601, ediția print
Vremea a fost foarte bună și a permis ca petrecerea clincenenilor să înceapă devreme, în curtea Casei de cultură din localitate, cu cei mai mici artiști ai comunei, prichindeii din grupul vocal ”Zestrea ilfoveană”, grup care a luat naștere în anul 2015, din dorința de a promova folclorul și cântecul tradițional românesc. Coordonați de îndrăgita interpretă de muzică populară Eugenia Moise Niculae, Ionuț, Gabriela, Diana, Maria, Antonia, Daria sau Rebeca au fost doar câțiva dintre copiii care au încântat publicul cu vocile lor minunate. Pe rând, au interpretat piese populare autentice și artiști mai mari ai grupului vocal, dar și interpreta Eugenia Moise Niculae, acompaniată de cei doi fii ai săi – Daniel și Alexandru.
Artiștii și-au schimbat, apoi, portul popular și au pregătit pentru spectatori un moment de muzică ușoară. La finalul acestuia, copiii s-au putut bucura în voie de toboganele gonflabile gigantice, amplasate în spatele scenei, de vată pe băț, porumb fiert, înghețată sau limonadă rece.
Folclorul rămâne un stil muzical îndrăgit de tineri și adulți, deopotrivă
De la ora 16.00, scena a fost a ”Mlădițelor ilfovene”, grup înființat de mai bine de 15 ani și coordonat, cu mare drag, de Mărioara Man Gheorghe și Grigore Gherman. Și aici, artiștii s-au prins în hore și au interpretat pentru public piese cunoscute și antrenante ale folclorului românesc. Ana Neagu, membră a grupului, a adus la microfon muzica ușoară, iar tânăra sărbătorita Elena Bordeianu a dedicat o piesă muzicală extrem de sensibilă, mamei sale, pe care, din nefericire a pierdut-o mult prea devreme. Mărioara Man Gheorghe, cu o carieră de 40 de ani în muzica populară, a încheiat momentul artistic prezentat de ”Mlădițe ilfovene”.
Pe scenă a urcat prezentatoarea evenimentului, Cristina Budeanu, care a urat sărbătoriților ”La mulți ani!” și l-a invitat la microfon pe clincenarul Ilie Roșu, artist absolvent al Facultății de Muzică din București. Din repertoriul acestuia nu a lipsit mult îndrăgita piesă ”Fetele lui tata”, dar și alte melodii la fel de iubite de spectatori.
Primar harnic și gospodar, la Clinceni
Următorul moment a aparținut unui alt sărbătorit, a cărui carieră muzicală are mai bine de 30 de ani – Constantin Măgureanu, sosit tocmai din Botiza, Maramureș, pentru a-i încânta pe cei din Clinceni, după care Ionuț Sidău a făcut pentru primarul comunei, Adrian Budeanu, o ”remarcă” muzicală inedită. ”Hei, primar, primar, primar/ Și harnic și gospodar/ Nu știu cum, da’ cumva face/ Că toată comuna-l place!”.
Soarele a apus și căldura unei zile mai degrabă de vară s-a mai domolit, așa că cei din Clinceni au venit tot mai hotărâți să se distreze la ziua comunei lor, la Casa de cultură. Copiii și-au aprins luminițele colorate în baloane și, după un nou moment deosebit, de muzică populară, aparținând Mărioarei Man Gheorghe, răsplătită, la finalul prestației, de către primarul comunei, cu un minunat buchet de flori, au trecut la dans, alături de Cristina Vasiu, următoarea artista care a urcat pe scenă.
Cristina Turcu Preda a cântat în fața scenei, în mijlocul clincenarilor care s-au prins în horă și nu s-au mai așezat pe scaune, până la finalul spectacolului. Iar partea de final a serii a devenit tot mai antrenantă, după ce scena a fost ocupată de Pepe și băieții lui – Cristi, Sergiu, Carlos, Radu, Daniel și Babani. Artistul a fost însoțit de Rosa și Maria, fiicele lui, care au rămas în public și s-au bucurat de atmosfera de petrecere.
De 1 Iunie, o nouă petrecere, pentru copiii din localitate
Au fost artificii, muzică, bisuri și un delicios tort, pentru toți cei pe care i-a prins ora 22.00, la spectacolul aniversar al zilei comunei Clinceni. Adrian Budeanu a urcat pe scenă și a dezvăluit că și la anul, Pepe o să onoreze invitația la ziua comunei Clinceni, în condițiile în care a văzut cât este de îndrăgit de publicul de aici. A urat, din nou, la mulți ani, sărbătoriților Elena și Constantin, locuitorilor comunei, și i-a felicitat pe toți cei implicați în organizarea evenimentului apreciat drept unul ”cu ținută”. Pe cei mai mici locuitori ai comunei, edilul i-a invitat la o nouă petrecere, de data această dedicată exclusiv lor, de 1 Iunie. Deliciosul tort a fost savurat, la închiderea petrecerii, pe acordurile imnului comunei.
Imnul comunei Clinceni
”De ziua ta, frumoasa mea comună aș vrea să-ți dau și să nu-ți cer
Acum când multă lume e mai bună, dar e învăluită în mister.
Să vină oamenii de peste tot, să vadă, iar, cum e de ziua ta,
Să vină de la bunic la nepot și să le cânte iarăși muzica.
Refren
Cântăm, iubim, avem putere să râdem cu amici și cu dușmani
Și sigur lumea ne va cere să fim aici și peste 10 ani!
Să fim din nou cum am mai fost în fiecare zi de 21 mai,
Să vadă lumea că avem un rost și să ne audă iarăși prin viu grai,
Să vadă fetele venind la joc, cu inimile-ascunse în ie,
Să vadă și băieții, la mijloc, să-avem motiv de bucurie!
(…)
Acum, la ceas aniversar să mulțumim celor ce-ajută!
Vă salutăm, domnul primar! Noi, care-avem palma bătută!
Cu aceeași dragoste și bucurie, cum suntem noi făcuți să fim
S-aniversăm anul o mie, căci prin urmași noi toți trăim.