Control inopinat al ITM şi IJJ Ilfov, pe şantierele din complexul Cosmopolis, comuna Ştefăneştii de Jos
Practica muncii „la negru” este, în România zilelor de azi, o „meteahnă” care aduce după sine prejudicii importante, atât economice şi sociale. Limitarea acestei practici se dovedeşte a fi o întreprindere anevoioasă, din cauza unor situaţii generate de mediul şi condiţiile în care se desfăşoară activităţile economice. Deşi există legi şi instituţii menite a reduce amploarea fenomenului, dacă nu, „stârpirea” lui, acestea se lovesc, deseori, de o complicitate păguboasă între angajat şi angajator.
În aceste condiţii, singurele soluţii la care se poate recurge sunt controalele. Un astfel de control s-a desfăşurat, zilele trecute, pe unul din şantierele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul complexului rezidenţial Cosmopolis. Iniţiativa acestui control a aparţinut Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Ilfov, în cadrul campaniei, la nivel judeţean, iniţiată de Jandarmeria ilfoveană şi s-a desfăşurat cu sprijinul instituţiei specializate în domeniu, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), din judeţ.
În toată această confruntare surdă, desfăşurată în „subteranele” activităţii economice, există mai multe părţi implicate: angajatorul incorect, care urmăreşte câştiguri ilicite şi care profită de pe urma acestei situaţii, versus statul român, frustrat astfel de unele venituri şi angajatul, cel mai oropsit, care nu beneficiază de plata asigurărilor sociale şi de sănătate, precum şi de condiţii de muncă adecvate ( cum ar fi echipamentele de protecţia muncii). Mai mult, asistăm, în unele cazuri, chiar şi la un soi de sclavagism modern, în care angajatul nu beneficiază nici de cele mai elementare drepturi, putându-se trezi, oricând, aruncat în stradă, fără niciun ban de pe urma muncii prestate. De aceea, IJJ Ilfov, alături de ITM, s‑au angajat într‑un război deschis împotriva angajatorilor incorecţi.
Şantierele de construcţii – „raiul” muncii la negru
Domeniul construcţiilor este cel în care inspectorii ITM se confruntă cu un număr semnificativ de contravenţii şi infracţiuni în ceea ce priveşte legislaţia muncii. Acesta a fost şi motivul pentru care complexul rezidenţial Cosmopolis a fost ales pentru desfăşurarea controlului organizat de cele două instituţii ilfovene. Aici, activitatea de construcţii este foarte intensă, complexul aflându-se în extindere şi dezvoltare. De la bun început, trebuie să precizăm că, în cazul acestui control, vizată nu a fost compania dezvoltatoare, ci firmele de construcţii care efectuează lucrări aici. Aşadar, cei cu care dezvoltatorul complexului are contracte de prestări servicii.
O desfăşurare de forţe impresionantă
Împreună cu echipa de inspectori ai ITM Ilfov şi însoţiţi de jandarmii ilfoveni am pătuns în incinta complexului rezidenţial în dimineaţa zilei de 26 martie, în jurul orei 10.30. Apariţia neaşteptă a celor 18 inspectori ai ITM Ilfov şi a jandarmilor ilfoveni i-a lăsat cu gura căscată, la propriu, pe mulţi dintre cei aflaţi la locul faptei. Surpriza a fost totală şi, după cum vom vedea, extrem de eficientă. La vederea acestei desfăşurări impresionante de forţe, mulţi dintre muncitorii de pe şantier au zbughit‑o care încotro, ca potârnichile. Mulţi dintre ei au tulit-o către ieşirile complexului, în speranţa că se vor face nevăzuţi. Dar, au fost întâmpinaţi de o altă surpriză, şi mai mare. Întregul perimetru al complexului era înconjurat de jandarmi, aşa că, toţi au fost nevoiţi să facă, inevitabil, cale întoarsă, pentru a da ochii cu inspectorii ITM.
Inspectorii ITM au identificat toţi angajaţii de pe şantier
Protocolul unui astfel de control prevede ca toţi angajaţii aflaţi la locul de muncă verificat să fie identificaţi. În acest scop, acestora li se înmânează o fişă de identificare, pe care trebuie s-o completeze cu datele personale și în care trebuie să specifice dacă sunt angajaţi în baza unui contract de muncă legal. De asemenea, trebuie precizat numărul de ore lucrate zilnic, precum şi dacă efectuează ore suplimentare. La complexul Cosmopolis, toată această activitate s-a desfăşurat sub cerul limpede şi senin al acelei zile plăcute de primăvară, pe mese improvizate ad-hoc. Angajaţii care nu aveau asupra lor documentele de identitate au fost verificaţi, de jandarmi, în baza de date a Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor. „După identificarea angajaţilor, ITM solicită angajatorilor să se prezinte la sediul instituţiei noastre, cu toate actele privitoare la contractele de muncă. Toate aceste documente vor fi verificate în baza de date a sistemului naţional REVISAL. În cazul în care constatăm că există angajaţi fără forme legale, se aplică sancţiuni. Angajaţii trebuie să ştie că, în cazul depistării unor astfel de cazuri, ei nu vor avea de suferit, ci doar angajatorul, care riscă chiar şi întocmirea unui dosar penal, dacă descoperim cel puţin 5 angajaţi fără forme legale, pentru că legea prevede că, în această situaţie, avem de-a face cu o infracţiune. De asemenea, în cazul contravenţiilor, amenzile sunt drastice: între 10 şi 20 de mii de lei de persoană găsită fără contract în regulă”, ne-a explicat Angela Vâlcea, şeful echipei de inspectori ITM.
De asemenea, în cadrul controlului, inspectorii au verificat şi respectarea normelor de protecţia muncii precum şi existenţa echipamentului de protecţie. După cât am putut să-mi dau eu seama, cu privirea unui nespecialist, echipamentele de protecţie erau sublime, numai că, în multe cazuri, lipseau cu desăvârşire…
Cea mai reuşită acţiune
„Consider că a fost cea mai reuşită acţiune, dintre toate cele întreprinse în ultimele două săptămâni, mai ales că, până astăzi, nu s-a mai intrat în complex. Noi acţionăm împreună cu ITM, pentru a le crea condiţiile necesare unei bune şi eficiente desfăşurări a verificărilor. Vreau să vă dau un exemplu: muncitorii dintr-un şantier aflat în Chiajna au venit să ne mulţumească după un astfel de control. Ei ne-au spus că, datorită controalelor noastre, le-au fost întocmite contracte de muncă cum n‑avuseseră niciodată şi că au primit toate echipamentele necesare pentru protecţia muncii! Şi aici le-am explicat muncitorilor că efectuăm aceste controale spre binele lor, pentru a se putea bucura de toate beneficiile unui contract de muncă legal. Vă mărturisesc că ne-am perfecţionat de la acţiune la acţiune, învăţând din greşeli”, ne-a povestit maiorul Eugen Nigai, ofiţer specialist în cadrul Departamentului Prevenirea şi Combaterea Faptelor Antisociale.
Un bilanţ pozitiv
Aceste controale s-au desfășurat în majoritatea localităţilor din judeţ, în ultimele 2 săptămâni, conform planului de colaborare cu ITM, așa cum preciza maiorul Eugen Nigai. La această acţiune au participat aproximativ 80 de luptători din cadrul trupelor de jandarmi. Din acest efectiv, au făcut parte și circa 30 de jandarmi de la IJJ Prahova, care i-au sprijinit pe jandarmii ilfoveni în buna desfășurare a acestei misiuni. Din partea ITM au fost prezenţi 18 inspectori de specialitate. Au fost verificate 22 de societăţi, s-au întocmit 133 de fișe de identificare și au fost legitimate 81 de persoane, de către jandarmi. Bilanţul final al acţiunii îl vom afla după data de 7 aprilie, după verificarea documentelor firmelor controlate. Vom reveni.