Campania „Crăciunul vine și pentru noi!“ demarată de Jurnalul de Ilfov, a salvat Crăciunul celor ce, poate alt fel, nici n-ar fi visat la cadouri.

Brazii împodobiți au așteptat colindătorii, daruri multe și frumoase  

În toate centrele în care copiii sunt crescuți, educați și ocrotiți de asistenții DGASPC Ilfov și în căminele în care sunt cazați și îngrijiți bătrânii fără familii, feeria brazilor de Crăciun s-a resimțit din plin, încă din săptămâna premergătoare marii sărbători. ­Mici și mari, copii și bunici împovărați de greutățile vieții, nu au uitat tradițiile și obiceiurile de sărbători. Au împodobit brazii donați de Romsilva cu mii de beculețe, ghirlande strălucitoare și globuri multicolore. După datină, brazii frumos împodobiți, cete de colindători și cadourile lui Moș Crăciun au așteptat. 

Îngerii au avut lacrimi la Voluntari   

Pe 17 decembrie, copiii de la Centrul de Plasament din Voluntari au fost vizitați la ei acasă, de Moș Crăciun și de elevii Școlii Nr. 1 din oraș, aduși de preoții locului. Încărcați cu dulciuri, fructe, cărți de rugăciuni și iconițe, oferite de preoții de la parohiile Sf. Parascheva (Catedrala din Voluntari), Nicolae Bălcescu, Uniunea Voluntarilor și Eroilor, clericii au venit să aducă spiritul Crăciunului în sufletele cristaline ale copiilor aflați în grija celor de la Centru. ”Avem 70 de pachețele pe care le oferim cu toată inima pentru că este mai frumos să dăruiești decât să primești. Este un moment de bucurie să putem aduce zâmbetul pe buzele și seninătatea pe chipurile acestor micuți. Mântuitorul spune ”Lăsați copiii să vină la Mine!”. Prin această campanie avem posibilitatea să aducem co­piii mai aproape de Dumnezeu, să le aducem în sufletele inocente bucuria Nașterii Domnului. Vrem să simtă că suntem alături de ei, că nu-i marginalizăm. De aici înainte, vom fi și mai des cu ei”, ne-a spus preotul Claudiu Tomozii, parohul Catedralei din Voluntari. Elevii claselor a VI-a și a VII-a, de la Școala Nr. 1, îndrumați de profesorii care i-au pregătit, au susținut un mini concert de colinde. Micii îngerași instituționalizați au dorit să-i arate Moșului cel Bun că au fost cuminți tot anul și că păstrează tradițiile cu sfințenie, și l-au colindat cu vocile lor inocente. Momentul lor a fost atât de impresionant, încât mulți au avut lacrimi în ochi. ”M-a durut să văd aici copii fără părinți, neajutorați. Le doresc să fie sănătoși, să învețe și să aibă încredere că Dumnezeu este alături de ei și nu-i părăsește la greu”, ne-a spus emoționată Marina, una dintre elevele care au lăcrimat la întâlnirea cu micii îngerași de la Voluntari, conștientizând povestea dramatică a vieții lor.

Daruri cu dragoste pacienților de la Bălăceanca

De sărbători, am adus bucurie și în sufletele pacienților și a celor aflați în grija angajaților Centrului de la Bălăceanca.  

„Pentru deplasarea noastră în satul Bălăceanca, la Azilul și spitalul din acest sat, am pregătit peste 400 de daruri pe care Moș Crăciun, ajutat de peste 30 de creștini, le-a împărțit pacienților. Pachetele au conținut produse din carne, lactate, dulciuri, fructe, șosete și fesuri noi¨, dar și saci cu haine donate, strânse în special de elevii liceului D. Dumitrescu din Buftea. Darurile au fost împărțite cu multă dragoste în atmosfera colindelor interpretate de creștinii implicați in activitate.  „Vă așteptăm cu multă dragoste”, spuneau mulți dintre pacienții aflați în azil. S-au bucurat de zâmbetul și îmbrățișările tuturor, dar în special, doreau binecuvântarea preotului, care să se roage pentru ei”, ne-a explicat preotul Florin Badea, parohul Bisericii Sf. Ilie Tesviteanul, din Buftea, implicat direct în strângerea și oferirea darurilor suferinzilor de la Bălăceanca. Primăria orașului Buftea a asigurat transportul preoților care au dus cadourile la Bălăceanca, în Cernica.

Felicitări și calde îmbrățișări din partea copiilor de la Tâncăbești  

Primii care s-au bucurat cu adevărat de magia Crăciunului, în cadrul campaniei „Crăciunul vine și pentru noi!”, au fost copiii de la Centrul de Plasament din Tâncăbești. Pe 16 decembrie, duhovnicul lor, preotul George Dinu din localitate, care este și părintele spiritual al acestor micuți, a venit la ei cu vorbe bune, gânduri frumoase și încărcat cu daruri. Părintele a venit însoțit de alți doi slujitori ai Domnului, din comuna Snagov, cadourile fiind aduse copiilor prin bunăvoința preoților de la Parohia Buna Vestire din Dobroșești, preoților de la Ciofliceni, Ghermănești și Tâncăbești. ”La bucuria acestor copii au participat toți preoții din comună. Deși, mulți sunt cu nevoi speciale, cei care pot, vin la biserică și asistă la slujbe, la fiecare sărbătoare, sau în zilele de duminică. Îi împărtășesc în toate posturile de peste an. Dacă aici au parte de hrană, căldură și asistență medicală, ei au mare nevoie de afecțiune pe care, pe lângă cea pe care le-o acordă personalul centrului, încercăm să le-o oferim și noi, necondiționat. Ei fac parte din marea și frumoasa familie a Tâncăbeștilor”, ne-a mărturisit preotul George Dinu care, de o viață-ntreagă, se îngrijește ca acești micuți să aibă liniște spirituală, esența minții și a inimii. Gestul preoților nu a rămas neresplătit. În semn de mulțumire și prețuire, copiii i-au îmbrățișat călduros, iar la final le-au dăruit felicitări de Crăciun, realizate de ei, cu pricepere și îndemânare. 

Sentimente creștine pentru copiii de la Periș 

Pe 18 decembrie, beneficiarii campaniei “Crăciunul vine și pentru noi!”, au fost micuții de la Centrul de Plasament Periș. Sub coordonarea preotului Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului de Ilfov Nord, mai mulți slujitori ai Domnului din Protopopiatul de Nord al Ilfovului, au venit cu sentimente creștine la copiii instituționalizați, le-au vestit Nașterea Domnului, prin minunatele colinde interpretate și le-au dăruit cadouri frumoase. Pe lângă cele 75 de pachete pline cu delicii specifice, duhovnicii le-au adus și munți de haine, încălțăminte și jucării, colectate de preoții din parohiile Protoieriei de Nord. Copiii de la Periș s-au bucurat și de frumoasele cântări tradiționale ale Grupului Xara, coordonat de preotul Cătălin Răbușapcă și pregătiți împreună cu prof. Elena Nicoleta Panțiru, de la Liceul Teoretic Nr. 1 din Periș. 

„Glasul sfânt al colindătorilor să le aducă sănătate și liniște sufletească!”

„Am venit să le aducem copiilor puțină bucurie și căldură sufletească. Suntem alături de ei, îi purtăm în rugăciunile noastre și ne dorim să revenim cât mai des în mijlocul lor. Fie ca mesajul divin al îngerilor, împreună cu glasul sfânt al colindătorilor, să le aducă pace, liniște sufletească și multă sănătate”, este mesajul pe care preotul Cătălin Răbușapcă și micii colindătorii ai Grupului Xara l-au transmis copiilor din Centrul de Plasament de la Periș. De asemenea, a colindat și a încântat, Corul de Copiii din Grădiștea (format din elevi de la Școala Nr. 1), condus de preoții Alexandru Popescu și Ștefan Dan Marin, de la Sudiți. Și aceștia au venit încărcați cu daruri pentru sufletele inocente ale micuților asistați social.   

Pentru cântările frumoase, copiii instituționalizați la Periș, le-au împărtășit preoților și micilor îngerași care le-au adus spiritul Crăciunului la ei acasă, gânduri alese și urări de bine prin colindele lor frumoase. 

„Mulțumim gazdelor noastre bune, acestor copii minunați, mulțumim domnilor profesori pentru că ne-au întâmpinat cu atâta căldură, ne-au ascultat, ne-au colindat și ne-au bucurat! Vă doresc să fiți sănătoși, să aveți liniște sufletească și să vă bucurați de sărbători frumoase și de tot ceea ce vă dăruiește Bunul Dumnezeu! Să nu uitați că fiecare are un loc al său aici, pe pământ, și în ceruri! Ne bucurăm că am putut dărui iubire din iubire divină, dragoste din dragostea lui Dumnezeu”, a spus preotul Cristian Burcea, protopopul Protopopiatului de Ilfov Nord, duhov re a răspuns cu promptitudine invitației Jurnalului de Ilfov de a se implica în această campanie și a coordonat programul realizat în parteneriat cu preoții din zona de nord a Ilfovului. Pentru al doilea an, consecutiv.   

Alinare pentru bunicii de la Ciolpani

Nici bunicii fără familii n-au fost uitați. În data de 18 decembrie, preoții Protopopiatului de Ilfov Nord, coordonați de preotul Cristian Burcea, Protopopul de Ilfov Nord și Corul de Copiii din Grădiștea, și-au continuat colinda la Centrul de Îngrijire a Persoanelor vârstnice de la Ciolpani. Bătrânii au primit, pe lângă alimente, și produse de igienă personală. „Darurile pentru cei bătuți de soartă au fost ideea elevilor. Inițial, ea s-a născut din dorința de a-și ajuta colegii nevoiași din școala lor. Apoi au pornit prin sat, dăruind câte ceva din agoniseala lor celor care provin din familii sărace. Pentru copiii de la Centrul de Plasament din Periș au adus 75 de punguțe, iar pentru bătrânii de aici, de la Ciolpani, 55 de pachete. S-a strâns atât cât a putut fiecare să dea. Am colectat alimente neperisabile, îmbrăcăminte și produse de igienă personală. Este o bucurie nespusă. Asta ne este menirea. Să fim oameni pentru oameni. Nu am face nimic fără preotul Alexandru Popescu, care este și părintele spiritual al copiilor de la Grădiștea. Are idei frumoase și este dornic să facă lucruri frumoase, pentru noi și pentru copii. Acestor bătrânei, le doresc să fie sănătoși și să existe întotdeauna cineva care să le treacă pragul, iar copiii să învețe să-și respecte și să-și iubească bătrânii”, ne-a spus Victoria Titiliuc, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Grădiștea. Bunicii le-au răspuns celor care și-au aplecat privirea asupra lor de sărbători, așa cum au știut ei mai bine. Cu mulțumiri și urări frumoase, izvorâte din adâncul inimii.

Spiritul sărbătorilor, la Vidra

Moș Crăciun a ajuns și la tinerii instituționalizați de la Centrul de Plasament din Vidra, și le-a lăsat cadouri minunate, sub bradul frumos împodobit. Moș Crăciunul lor, au fost preoții Protoieriei de Ilfov Sud. Pe 19 decembrie, mai mulți preoți, în frunte cu părintele Ștefan Dumitru, secretarul Protoieriei de Ilfov Sud, au susținut un miniconcert de colinde, au adus pachete și alimente pentru îmbunătățirea normei de hrană. „Spiritul sărbătorilor care premerg Nașterii Domnului îl desăvârșim prin colinde, daruri, prin împărtășirea cu trupul și sângele Domnului și prin faptul că toate acestea duc la curățirea și însănătoșirea sufletească și trupească. Bucuria Nașterii Domnului se transmite prin toate acestea, în sufletele lor neprihănite”, ne-a mărturisit preotul Gheorghe Tudorache, slujitor la Capela Sf. Constantin și Elena din cadrul Centrului de Plasament Vidra. 

Mulțumim, oameni buni!

Mulțumim tuturor celor im­plicați în campania „Crăciunul vine și pentru noi!”! Prin generozitatea dvs., oameni de bine, copiii din centrele de plasament și vârstnicii instituționalizați din Ilfov, au petrecut un Crăciun cu adevărat fericit! 

Vă așteptăm să ne susțineți și în următoarele programe sociale pe care le vom demara în județul Ilfov! Împreună vom ajuta cât mai mulți copii, bătrâni, bolnavi și familii nevoiașe!