În orașul Pantelimon capătă contur un nou proiect frumos și ambițios al primăriei, o nouă grădiniță cu grupe de creșă, pe strada George Călinescu, care a început să se construiască din luna septembrie.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 474
Orașul Pantelimon este recunoscut pentru multitudinea de proiecte educaționale sprijinite de Consiliul local și de primarul Marian Ivan. Potrivit oficialilor primăriei orașului Pantelimon, având în vedere creșterea numărului de locuitori și a solicitării de la 200 la 600 a cererilor de înscriere la Grădinița nr. 1, din ultimii zece ani, Primăria orașului Pantelimon a decis că este momentul să înceapă un nou proiect educațional finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 10, Îmbunătățirea Infrastructurii Educaționale. Este vorba despre construcția grădiniței cu grupe de antepreșcolari care se va face pe strada George Călinescu.
Realizarea investiției va avea ca rezultat creșterea capacității infrastructurii de învățământ antepreșcolar și preșcolar din oraș. În felul acesta, proiectul va contribui la asigurarea capacității necesare pentru 70 de copii antepreșcolari și 180 de copii preșcolari din orașul Pantelimon.
Noul proiect aflat în derulare în orașul Pantelimon contribuie astfel la îndeplinirea obiectivului specific al priorității de investiții, respectiv creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii a copiilor prin dezvoltarea infrastructurii de învățământ antepreșcolar și preșcolar, în special pentru copiii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului.
Grădinița va avea 10 grupe de antepreșcolari
După cum se arată și în documentația oficială privind realizarea noii grădinițe, ”beneficiarii acestui proiect sunt cei 70 de antepreșcolari care se vor înscrie, 180 de preșcolari, personalul didactic – 18 educatori, personalul administrativ – 43 persoane, părinții celor 250 de copii, prin faptul că se elimină necesitatea de transport a copiilor către alte centre educaționale din afara orașului, comunitatea locală, având în vedere faptul că perioada timpurie de viață a copiilor este aceea cu cea mai rapidă creștere a capacităților mentale și socio-emoționale, precum și perioada-cheie pentru a asigura supraviețuirea și dezvoltarea adecvată pe termen lung, ceea ce pe termen lung are efecte în dezvoltarea economică a zonei”.
Siguranța copiilor, o prioritate
În vechea grădiniță, spațiul a devenit total insuficient, deși tot ce înseamnă încăperi anexe, sală de sport, sală de festivități, sală multifuncțională a fost transformat în dormitoare și în săli de clasă, având în vedere solicitările mereu în creștere privind înscrierea de noi copii.
Noua grădiniță va avea parter și etaj, cu o suprafață construită de aproximativ 2.300 metri pătrați, va avea bucătărie, toate anexele necesare desfășurării activității, spații verzi, loc de joacă, în proiect fiind prevăzute și 27 de locuri de parcare și o alee pe care se poate circula pentru a asigura accesul la grădiniță. Durata de execuție este de 36 de luni, dar oficialii primăriei speră că se va termina mai repede. Proiectul presupune și implementarea normelor de securitate la incendiu, inclusiv sistemul alternativ de energie electrică cu panouri fotovoltaice.
”Pentru mine, educația în orașul Pantelimon este și a fost întotdeauna prioritară. Dacă acum 10 ani erau 200 de copii înscriși la Grădinița nr. 1 a orașului, în acest moment sunt peste 600. Noua grădiniță cu grupe de antepreșcolari (creșă) vine în întâmpinarea nevoilor părinților cu copii mici din orașul Pantelimon care își doresc să înscrie copiii în sistemul de învățământ de stat. Noi credem că poziționarea grădiniței este una bună, acoperind nevoile părinților ce locuiesc în orașul Pantelimon, în zona de nord. Deși Grădinița nr. 1 a fost prevăzută inițial să deservească toți locuitorii orașului Pantelimon, aceasta a devenit în scurt timp neîncăpătoare și de aici am ales să investim într-o nouă grădiniță, în educația copiilor orașului Pantelimon”, a declarat primarul orașului Pantelimon, Marian Ivan.