O nouă lege promovată de USL prevede eliminarea procedurilor de achiziţii publice pentru companiile cu capital de stat şi regiile autonome, precum şi creşterea pragului de achiziţii publice (de la 15.000, la 30.000 euro) şi lucrări (de la 50.000, la100.000 euro), fără licitaţii.

Sorin Ioniţă, de la Forum Expert, arată că “s-a dat drumul la strângerea de bani pentru anul electoral 2014”. O analiză a Institutului pentru Politici Publice arată că miza este de aproximativ 17 miliarde de euro, atât cât a fost valoarea achiziţiilor publice din România anului 2012. Totodată, au fost lovite şi două instituţii de control şi verificare: Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice-ANRMAP şi CNSC – Consiliul Naţional de Contestare a Licitaţiilor.

ANRMAP a pierdut dreptul de a contesta în instanţă licitaţiile. Guvernul USL a anunţat, în repetate rânduri, că intenţionează să desfiinţeze CNSC. Acum, nemaifiind licitaţii, CNSC nu va mai avea ce contestaţii să judece.

Companiile cu capital de stat şi regiile autonome nu mai sunt obligate să deruleze proceduri de achiziţii publice, putând încheia contracte fără să organizeze licitaţii, aşa cum prevedea OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică. Această ordonanţă a fost, în ultimii ani, singura piedică în calea fraudării achiziţiilor publice. Ea a fost adoptată la presiunile Comisiei Europene, fiind apoi  ţinta politicienilor şi a clientelei politice, care doreau să scape de ea.

Noile reguli se aplică unor companii precum Tarom, Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica, CFR SA, Poşta Română, Regia Autonomă de Transport Bucureşti, RADET etc. care nu trebuie să se mai supună niciunei reguli privind achiziţiile de bunuri, servicii sau lucrări. Nici primăriile, mai precis primarii, nu vor mai fi obligaţi să organizeze licitaţii pentru bunuri sau servicii, în limita sumelor arătate, fiind aplicată negocierea directă, după principiul “15 la sută să ajungă la mine”. Asta pentru un primar încă modest în pretenţii.