Schimbarea vremii vă poate îmbolnăvi. Protejați-vă sănătatea!

Ziua s-a micșorat, intensitatea luminii se reduce treptat, iar temperatura scade până la pragul înghețului. Multe persoane se plâng că în această perioadă a anului nu mai au multă energie, sunt mai triste, nu mai dorm bine și le scade randamentul la serviciu, pentru că nu mai au nici puterea de concentrare de până acum. Ascund sau nu o problemă de sănătate aceste manifestări? Au acești oameni o sensibilitate aparte care-i predispune la astenia de sezon?      

Schimbările climatice și micșorarea zilei pot, într-adevăr, să afecteze liniștea interioară și să cauzeze insomnie noaptea, panică, întristare și somnolență ziua. Reducerea intensității luminii provoacă diferite schimbări în organism. Producția de serotonină (recunoscut drept hormonul fericirii) scade, iar vitamina D se fixează mai greu. Deficitul acestei vitamine cauzează lipsa de energie, slăbiciune musculară sau anxietate. Potrivit studiilor, în această situație, crește producția de melatonină, care este hormonul somnului. Astfel, tonusul general al organismului scade, putând apărea modificări și la nivelul dispoziției, deoarece organismul se pregătește de „hibernare”.

“Încă de pe vremea lui Hipocrate, s-a afirmat că vremea este doar un factor favorizant sau declanșator al unui proces patologic și nicidecum un factor cauzator! Este firesc să devenim “mai leneși” începând din toamnă și până în iarnă, deoarece funcțiile organismului se adaptează condițiilor climaterice, fiziologia organismului se schimbă, respectiv încetinește, pentru a-și păstra căldura și energia de care are mai multă nevoie decât în celelalte anotimpuri.

Dar de aici, de la pregătirea firească a organismului pentru perioada de iarnă și până la patologia “astenia de toamnă” și, eventual, “depresia de iarnă” mai e mult. Astfel, putem vorbi despre astenie de toamnă doar în cazul persoanelor cu un echilibru funcțional mai slab, cu o rezistență generală diminuată și cu o capacitate redusă de adaptare la factorii de mediu. Iar în acest caz astenia de toamnă nu este o tulburare în sine, ci un semn important al altor tulburări”, explică Alexandra Siru, psiholog la Centrul de Diagnostic și Tratament  ProVita.  

Cei sănătoși resimt doar o „lene de sezon” 

Persoanele sănătoase manifestă doar o „lene de sezon”, care trebuie tratată cu înțelegere și detașare, nu cu îngrijorare sau autoblamare, pentru că aceste atitudini pot escalada în stres, anxietate sau chiar depresie. În mediul rural se respectă mult mai bine ritmul biologic al organismului, în raport cu anotimpurile. Astfel, vara se doarme mai puțin și se mănâncă mai ușor, însă iarna se doarme mai mult și se mănâncă mai consistent. Viața în mediul urban, în societatea actuală, nu ne permite, din păcate, să ne ascultăm corpul. El trebuie să dea randament indiferent de anotimp și de resurse, așa că este deseori forțat, împotriva fiziologiei, ceea ce explică și creșterea numărului de probleme de sănătate, mai ales la oamenii tineri.

Așa evitați tulburările cauzate de modificările climatice!

¢ culcați-vă mai devreme, astfel încât să prindeți somnul odihnitor începând cu orele 22.00 – 22.30;

¢ ieșiți în pauza de prânz afară, la aer și lumină;

¢ mențineți câteva activități plăcute în aer liber, împreună cu persoane dragi;

¢ reduceți mâncarea de tip fast-food (din cauza încetinirii metabolismului poate apărea creșterea în greutate care poate accentua „încetineala” și poate afecta stima de sine);

¢ consumați banane și ciocolată neagră (conform unor studii stimulează secreția de serotonină);

¢ sau, mai bine, consultați un nutriționist care vă poate sfătui ce alimente vă ajută organismul în această perioadă.

 

“Nu în ultimul rând, este bine să vă petreceți timpul în realitate, nu în virtual, cu familia și prietenii, sau să vă stimulați buna dispoziție, uitându-vă la comedii, de exemplu” adaugă psihologul Alexandra Siru.