Vicepremierii, ministrul Muncii, ministrul Justiţiei şi reprezentanţii confederaţiilor sindicale vor forma un grup de lucru care va elabora, într-o lună, noul proiect al Legii salarizării bugetare, care va cuprinde şi criterii de performanţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Acesta a făcut anunţul la finalul şedinţei în care Guvernul a aprobat două memorandumuri referitoare la Legea salarizării personalului bugetar. „Vorbim de celebra Lege a salarizării publice, care trebuie să fie actualizată. Trebuie răspuns constrângerilor acestei legi, pentru că în acest moment avem 110 clase de salarizare şi dintre acestea 24 sunt deja suprapuse, ca urmare a majorărilor salariului minim, din 2010 până acum, într-un ritm accelerat. Avem nivele de salarizare care nu mai diferă, pentru aceeaşi funcţie, în ministere sau instituţii diferite, dar care sunt cel puţin la nivelul clasei de salarizare în aceeaşi clasă, lipsesc criteriile de performanţă, avem situaţii în care salariile de bază ale persoanelor cu vechime în muncă au ajuns să fie mai mici decât ale debutanţilor(…) şi salariile celor cu studii superioare au ajuns să fie la nivelul salariaţilor cu studii medii“, a spus Dan Suciu, el explicând că aceste anomalii au apărut ca urmare a majorării succesive a salariului minim din ultima perioadă.

Al doilea memorandum prevede modalitatea de lucru a grupului interministerial plus sindicate, grup care va începe un proces de consultare cu toate instituţiile şi ministerele care trebuie să‑şi exprime punctul de vedere în legătură cu modificările Legii salarizării publice.

„Vor fi întâlniri până pe 4 februarie, întâlniri cu fiecare minister în parte, cu reprezentanţii autoritătilor locale, cu reprezentanţii sindicatelor şi cu comisiile de specialitate din Parlament. Toate aceste consultări se vor încheia într-un document de lucru, care va trebui prezentat într-o şedinţă de Guvern sau la nivelul Guvernului, pentru ultimele detalii, în perioada 5-10 februarie. Aşadar, vom avea o formă finalizată, finală a proiectului, undeva, după data de 10 februarie“, a spus Suciu.

 

Salariul minim brut pe ţară va fi stabilit în baza unui mecanism automat de indexare

„Suntem una dintre cele șapte ţări europene care nu au un sistem cuantificabil și direct de stabilire a salariului minim. Acest mecanism automat de indexare trebuie constituit în cadrul unui grup de lucru. E un grup care presupune prezenţa vicepremierilor, miniștrilor de Finanţe, Justiţie și Muncii și reprezentanţi sindicali, dar și patronali, pentru că, evident, este un subiect care interesează toate aceste componente ale societăţii“, a mai anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului. Suciu și-a exprimat speranţa că, anul viitor, salariul minim brut pe economie va fi stabilit pe baza mecanismului de indexare.

Amintim că, Executivul a decis, pe 30 decembrie 2015, ca salariul minim pe economie să crească la 1.250 de lei începând cu 1 mai 2016. De această majorare a salariului minim pe economie vor beneficia, în total, 1.131.000 de salariaţi, din care peste un milion sunt din sectorul privat. De această creștere vor beneficia și cei aproximativ 39.000 de bugetari.