Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat vineri, la Roşia Montană, că este convins că exploatarea zăcământului de aur și argint va demara în acest an. ONG-ul Alburnus Maior, adversar al proiectului de la Roșia Montana, constată că „Cele 15 puncte ale Programului de Guvernare al USL includeau și «Respingerea Proiectului Roșia Montană cu evaluarea pe trei zone: mediu, protejarea interesului național și combaterea coruției politice»”.

„Noi ne-am propus ca până la sfârşitul acestui an să luăm o decizie politică atât în ceea ce priveşte începerea mineritului la Roşia Montană, cât şi la CupruMin Abrud”, a menţionat ministrul Economiei, Daniel Chițoiu. Acesta a adăugat că prezenţa sa la Roşia Montană „este o garanţie că mineritul în acestă zonă se va dezvolta”. Daniel Chiţoiu a spus că a venit la Roşia Montană la invitaţia deputatului Teodor Atanasiu, candidatul USL la preşedinţia Consiliului Judeţean Alba, să-i garanteze „că Guvernul USL are în programul său dezvoltarea mineritului şi, în principal, dezvoltarea mineritului în zona Munţilor Apuseni”.

Ponta sprijină mineritul, ca și Băsescu

Ministrul a subliniat că programul de guvernare al USL prevede dezvoltarea mineritului din punct de vedere economic ca un motor de creştere economică a Români-ei. „Noi suntem un Guvern pentru dezvoltarea mineritului, mineritului eficient şi, de asemenea, să asigurăm şi condiţiile de protecţie pentru locuitorii din zonele de ex-ploatare minieră. (…). 

Riscurile de mediu, în plan secund

Mineritul va continua în toată ţara, dar vrem să exploatăm eficient, nu să vindem resursa pe bani puţini şi să păgubim statul român, populaţia României”, a mai spus ministrul Economiei. Ulterior, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, ministrul Daniel Chiţoiu a spus că a mers vineri la Roşia Montană „ştiind că în acest an Guvernul USL, Guvernul Ponta, va rezolva problema exploatărilor miniere”.

Pentru această susți­nere fățișă a proiectului ce presupune utilizarea cianurilor pe scară largă, ONG-ul Alburnus Maior îi cere lui Victor Ponta să-l demită pe ministrul Economiei, Daniel Chițoiu. 

„Opiniile ministrului con­travin Programului de Guvernare, dar cu si­guranță sunt in asentimentul noului sau coleg de organizație PNL, implicit USL, din Giurgiu res­pectiv Marin Anton, fost președinte al Comisiei de Analiza Tehnica (CAT) din Ministerul Mediului și sus­ținător vehement al mineritului cu cia­nuri. Astfel, un nou lob-by-ist politic, conectat prin colegii de partid la Roșia Montana Gold Corporation pledează pentru minerit.” se arată în scrisoarea deschisă adresată premierului Ponta.